Riittävä palautuminen on olennainen osa hyvinvointia

Hektisen arjen pyörityksessä, niin työpaikoilla kuin elämässä yleensäkin, nousee palautuminen arvoon arvaamattomaan. Palautuminen onkin aivan liian tärkeä asia jätettäväksi pelkästään lomien tai viikonlopun aikana hoidettavaksi. Hyvinvoinnillemme on tärkeää, että akkujaan saa ladatuksi  päivittäin - myös keskellä kiireistä työpäivää.
Palautuminen ruohonjuuri palautumiskoulu pro
Palautumisesta huolehtiminen on hyvinvointitrendien kärkikaartia - eikä lainkaan suotta. Kun ennen toitotettiin treenaamisen merkityksellisyydestä, laitetaan nyt aiempaa enemmän painoa palautumisesta huolehtimiseen. 

Palautumishaasteet eivät ole mikään pikkujuttu: tutkitusti jopa puolet työikäisistä suomalaisista kokee väsymystä, joka tekee arjessa jaksamisesta hankalaa. Palautuminen vaikuttaa melkein kaikkeen: itse koettuun elämänlaatuun, terveyteen ja tietysti myös tuottavuuteen. Jatkuvasti väsynyt tai ylikierroksilla käyvä ihminen ei taatusti elä elämänsä parasta aikaa.

Ruohonjuuren henkilökunta saa koulutusta palautumiseenRuohonjuuressa huolehditaan työntekijöiden hyvinvoinnista ja autetaan heitä myös palautumisen saralla. Itäkeskuksen Ruohonjuuren myymäläpäällikkönä työskentelevä Taru Kujala kouluttautuu parhaillaan palautumisohjaajaksi pyrkimyksenään tarjota työkaluja ja vinkkejä palautumisen parantamiseksi muillekin ruohonjuurelaisille. 

Tavoitteena on, että koko henkilökunnan hyvinvointi lisääntyy ja hyvin palautuneet ruohonjuurelaiset palvelevat asiakkaita entistäkin paremmin. Iloa paremmasta palautumisesta ja kohonneesta jaksamisesta saavat siis niin työntekijämme itse kuin heidän lähipiirinsä ja Ruohonjuuren asiakkaatkin.
Ruohonjuuressa työhyvinvointi nähdään pitkäjänteisenä ja monipuolisena toimintana. Kikkavitosten ja pallomerihuvitusten sijaan kiinnitetään huomiota kestävämmin työhyvinvointia lisääviin toimintatapoihin. Meillä työhyvinvoinnista huolehtiminen on osa yrityskulttuuria ja päivittäistä tapaamme toimia.

Sinänsä homma on sangen simppeliä: terveyttä ja hyvinvointia lisääviä asioita yksinkertaisesti lisätään ja vointia huonontavia asioita vähennetään. Palautumiseen panostaminen lisää jaksamista ja onnellisuutta parantaen niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä. Riittävä palautuminen on itse asiassa ehto työhyvinvoinnille ja työssä jaksamiselle. 
Palautuminen ruohonjuuri palautumiskoulu pro

Yhteistyötä PalautumiskouluPRO:n kanssaRuohonjuuren toimitusjohtaja Arto Ranta-aho liputtaa palautumisen ja palautumiseen kouluttautumisen puolesta.

- Kun yhdellä työntekijöistämme on palautumisohjaajan koulutus ja intohimo palautumisen kehittämistä kohtaan, asiat lähtevät edistymään koko työyhteisön hyväksi.

- PalautumiskouluPRO:n valitsimme kouluttajaksi heidän pitkän kokemuksensa ja vankan osaamisensa ansiosta. PalautumiskouluPRO: ssa ollaan sitouduttu pitkäjänteiseen työhön pikavoittojen sijaan, Ranta-aho perustelee. 

PalautumiskouluPRO:n missiona on palautumisen monimuotoisuuden ymmärtäminen työssä, vapaa-ajalla ja aina perhe-elämän tasolla saakka. 

- Toivomme, että tulevilla sukupolvilla olisi kyky arvostaa riittävää palautumista elämässään. Riittävä palautuminen on edellytys tulokselliselle toiminnalle, Ulla Ollikkala ja Nina Pajanti- Raudus  Palautumiskoulu PRO:sta taustoittavat.

Olennaista Ollikkalan ja Pajanti-Rauduksen mukaan on, että kouluttamansa palautumisohjaajat työskentelevät sisällä yrityksissä.

- Oman alansa asiantuntijoina he näkevä parhaiten työssä ilmenneen palautumisen tarpeen, Ollikkala ja Pajanti-Raudus toteavat. 

Ei olekaan ihme, että Ollikkala ja Pajanti-Raudus ovat innoissaan yhteistyöstä Ruohonjuuren kanssa:  

- Mielestämme tämä on oikea tapa tehdä ennakoivaa terveydenhuoltoa yrityksen henkilökunnan hyväksi. Yhteistyö on oiva esimerkki siitä, miten palautumisen merkitys nähdään Ruohonjuuressa merkittävänä osana työhyvinvointia.
Palautumisessa auttaa hengitysharjoitukset

Palautumisen arvostaminen kumpuaa omista kokemuksista


Palautusmisohjaajakoulutuksen aloittaneelle Taru Kujalalle työhyvinvointi on sydämen asia.

- Olen itse työurani alussa saattanut itseni uupumuksen partaalle pistäen niin silloisen elämäntilanteeni kuin myös terveyteni äärirajoille. Loppuunpalamisen aikoinaan kokeneena olen herkistynyt uupumuksen oireille ja oppinut kunnioittamaan palautumista aivan eri tavalla, Taru kertoo.

Palautumisesta silminnähden innostunut Taru uskoo saavansa opintojen myötä työkaluja niin esimiestyöhön kuin myös oman palautumisensakin parantamiseen. Tavoitteena on myös jakaa oppeja jokaisen ruohonjuurelaisen ammennatteviksi.

Palautuminen on jokapäiväinen juttu


Myymälätyö on usein hektistä ja vapaa-aikakin on monella tohinaa tulvillaan. Palautumista edistäville toiminnoille onkin tärkeä paikkansa jokapäiväisessä elämässä - myös työpäivän aikana.

- Olen äärimmäisen onnellinen siitä, että saan mahdollisuuden toimia Ruohonjuuren sisäisenä palautumisohjaajana. Useissa kaupoissamme työskennelleenä osaan katsoa jokaista myymälää omana uniikkina tapauksenaan. Tavoitteenani on tuoda jokaiseen Ruohonjuureen yksilöityjä toimintatapoja, jotta jokainen työntekijä pystyy palautumaan paremmin jo työpäivänsä aikana. Palautuminen on kuuden eri osa-alueen summa ja rohkeana edelläkävijänä Ruohonjuuri pyrkii tarjoamaan työntekijöilleen mahdollisuuden palautua työstään jo työajalla - työntekijän niin halutessa, Taru kertoo.

Työpäivän aikanakin kannattaa tosiaan palautua: pienet tauot ja hengitysharjoitukset eivät todellakaan ole höpöhöpöhommaa vaan varsin perusteltuja tekoja paremman arjen puolesta.

Myös Taru Kujala on ottanut hengitysharjoitukset osaksi omaa arkeaan - ja hämmästynyt tuon pienen muutoksen positiivisista tuloksista. 

- Iltaisin kroppani ei enää käy ylikierroksilla, nukahtaminen tapahtuu huomattavasti helpommin ja unen laatu on parempaa. Olen toteuttanut hengitysharjoituksia aina ruokatauon yhteydessä ja koen saaneeni siitä paljon apua helposti ylivirittyvälle keholleni ja mielelleni, Kujala kertoo innostuneena.