Pavut sulamaan sutjakammin

Vatsaansa voi valmentaa sulattamaan papuja paremmin. Näin homma hoituu!
Pavut sulamaan sutjakammin

Pavut ja linssit ovat prebioottista pupellettavaa; ne ovat kuiturikasta probioottien ruokaa. Palkokasvit tekevät hyvää paitsi suolistollemme  ja saavat nälän pysymään loitolla pitkään.

Vaikka kaikkien vatsat eivät papuja helposti sulatakaan, voi ruuansulatuselimistöään harjoittaa pärjäämään niiden kanssa paremmin. Treeni kannattaa aloittaa lempeämmin pienestä annoksesta tofua tai linssejä ja siirtyä niistä vähitellen “kovempiin aineisiin” eli varsinaisiin papuihin. Olennaista on startata pienillä määrillä, jolloin suoliston mikrobisto ehtii pikkuhiljaa mukautua tilanteeseen ja papuja pilkkova entsyymitoimintakin vireytyy.

Papujen kanssa pelmutessa on olennaista tehdä tunnollisesti perusasiat, joista tärkeimpiä ovat riittävän pitkät liotus- ja keittoajat. Vaikka useimpia papuja suositellaan liotettavaksi yön yli, voi sutjakampaan sulamistouhuun pyrkiessään niitä liotella parinkin vuorokauden ajan. Tärkeää on tietysti myös keittää pavut täysin kypsiksi ja vaihtaa sekä liottelun että keittämisen aikana vettä.

Sulamispotentiaalia tehostaa edelleen se, jos papujen keitinveteen lisää hiukan fenkolinsiemeniä tai pätkän kombu-merilevää.

Papusapuskoiden mausteillakin voi jeesiä aterioidensa sulamista. Ryydittäjistä etenkin inkivääri, korianteri, fenkoli, kurkuma ja kaneli saavat suolistomme panemaan parastaan.

Myös sillä on luonnollisesti väliä, minkä kaverina papumurkinansa pupeltaa. Homma kannattaa pitää sangen simppelinä: kun papujen kyytipoikana nautiskelee pelkkää salaattia, perunaa tai riisiä, pysyy ruuansulatuselimistön taakka kevyenä. Haastavin yhdistelmä sulavuuden kannalta on haarukoida papujen kanssa kaalia, lanttua tai pastaa.