Pakkaskelit ja ayurveda - miten tasapainotat vataa?

Kun pakkanen paukkuu ja tuuli tuivertelee, vata-elementti aktivoituu - sekä hyvässä että pahassa. Nappaa tästä jutusta hyödyksesi ayurvedisiä vinkkejä vatan talviseen tasapainottamiseen.
Pakkaskelit ja ayurveda - miten tasapainotat vataa?

Vatan vikkelöityminen saa meissä luovuuden kukkimaan, inspiraation korkealle ja ajatukset lentoon. Toisaalta liiallinen vipinä voi aiheuttaa vatan epätasapainoa, joka ilmenee levottomuutena, rauhattomuutena ja vaikeutena “alentaa kierroksia” iltaisin. Ylikuormitus voi oireilla univaikeuksina ja muita palautusmispulmina. Kohtuus siis tohkeissaan olollekin; vata-tilanteensa tasapainottaminen on siis paikallaan. 

Jos kylmillä keleillä olet ollut vatasi isosti insporoima, kannattaa illalla ottaa lunkimme ja pistää paljon paukkuja palautumiselle. Tapsan tappotahdit eivät ole tätä pävää - vaikka niistä inspiraation iskiessä hetkellisesti nauttisikin. Hellitä siis hetkeksi, lepäile ja rentoudu. Unohda vempaimet ja nauti vaikkapa hyvästä kirjasta tai rauhallisesta ajasta ystävän kanssa. Ja muista: kaikkia hetkiä ei tarvitse täyttää tekemiselle - joskus on oikein hyvä vaan olla kuin ei olisikaan. Hyvän mielen leppoisiin iltapuuhiin kuuluu myös hyvä ruoka ja lämmin juoma - vaikkapa mukavan mausteinen kupillinen Vata-teetä. Muista pitää itsesi lämpimänä; helli jalkojasi villasukilla ja vilistä viltin alle.

Mistä vatan epätasapainon tunnistaa?

Vatan epätasapainon oireita ovat mielen täyttyminen levottomuudella ja lisäksi fyysinen vaikeus pysyä paikallaan. Kun vatan epätasapaino vahvistuu, huolestuneisuutta ja negatiivista ajattelua pukkaa. Epätasapaino näkyy myös hermostossa ja tekee nukkumisesta levottomampaa ja nukahtamisesta hankalampaa. Pää saattaa myös tuntua olevan pyöräll’ kuin “Haminan kaupunki”, eikä ajatuksistaan tahdo saada oikein oteta.

Vatan epätasapainon ensioireet saattavat ilmetä ihon kuivumisena tai ruoansulatuksen ongelmina. 

Näin tasapainotat vataa kylmillä keleillä

  1. Vatan rauhoittamisen tärkeimmät avainasiat ovat säännöllisyys ja lepo. Pidä siis kiinni hyvistä rutiineistasi ja säännöllisestä elämänrytmistä. Anna aikaa levolle ja rauhoittumiselle. Kiireetön elämä antaa tilaa onnellisuudelle, tyyneydelle ja tasapainolle.

  2. Hiljaisuus on lepoa vatan hermostolle - älä siis täytä päiviäsi liialla melskeellä. Myös ilman kuuntelupuuhia tehdyt, rauhalliset kävelylenkit rauhoittavat hermostoa paremmin kuin musiikki pauhaten tai podcast pohisten kuljetut.

  3. Muista lämpö: pukeudu lämpimästi - erityisesti: suojaa pää ja kaula hyvin.

  4. Muista säännöllinen rytmi myös ruokailussa ja musta nauttia myös lämmintä juomaa. Talviseksi kulauteltavaksi ihanteellisinta on lämmittävän mausteinen Vata-tee. Se edistää rauhan ja tasapainon löytymistä. Vata-kehotyypin ravinnon tulisi olla lämmintä, ravitsevaa ja täysipainoista. Etenkin pakkasten paukkuessa kannattaa syödä lämmintä ja tukevaa ruokaa - talvi ei todellakaan ole salaattien aikaa.

  5. Juo tarpeeksi - ja juo lämmintä. Riittävä juominen vähentää vatan kuivuutta. Juo lämmintä (esimerkiksi teetä), mutta vältä kahvia.

  6. Nauti saunan lämmöstä! Sauna ja kostea, pehmeä löyly ovat vanha suomalainen keino rentoutumiseen. Lämmin suihkukin rentouttaa vataa saaden mielen rauhallisemmaksi.

  7. Vata Balance -yrttipuristeet, Tulsi ja Vata-tee edistävät vatan tasapainoa.

Muita hyvinvointivinkkejä pakkasten paukkeeseen

Popsi ennen pakkaseen pelmahtamista: Kun syöt ennen ulos menoa, pittaa aktivoiva ruoansulatusprosessi lämmittää kehoasi – ja palelet silloin vähemmän.

Kylmään tottunut palelee vähemmän: Säännöllisesti ulkoileva ihminen tuntee vähemmän kylmyyttä, koska kylmyys aktivoi myös ruskean rasvan ja lisää sen määrää kehossa. Ruskea rasva vaikuttaa kylmäntuntemukseen enemmän siksi, että siitä suurin osa on kaulan alueella solisluiden yläpuolella.
Toistuva kylmyys koetaan vähemmän epämiellyttävänä kuin harvoin ilmenevä. Kun kylmään tottuu, siihen ei juurikaan enää kiinnitä huomiota. Ihminen siis sopeutuu sietämään kylmän aiheuttamaa epämukavuutta. 

Pidä kaula lämpimänä; suojaa pää ja kaula erityisen huolellisesti. Lämmin kokemus kaulalla vaikuttaa voimakkaasti aivojen kokonaiskuvaan kehon lämmöstä. Suojaa pää erityisen huolellellisesti. Pään kautta voi haihtua kovassa pakkasessa jopa 80 prosenttia kehon tuottamasta lämmöstä. Kiinnitä huomiota myös sormien ja varpaiden riittävään lämmikkeeseen. Villasukat ja paksut tumput kunniaan!

Kylmäreseptorit ovat sijoittuneet kehoomme sangen epätasaisesti - toisaalla ihossamme niitä on enemmän kuin toisaalla. Erityisen paljon kylmäreseptoreita on kaulan alueella, koska lähellä kaulan pintaa kulkee suuria valtimoita aivoihin. Keho haluaa varmistaa, että aivoihin kulkee riittävän lämmintä verta. Kun suojaa kaulan huolellisesti, tulee turvallisempi olo - myös pakkasten paukutellessa.