Nokkoskombucha - artesaanikombuchaa suurella sydämellä!

Kampin Ruohonjuuren juomahyllyt suorastaan pullistelevat jaloimmista janonsammuttajista. Niistä uusimpiin tulokkaisiin lukeutuvat Nokkoskombuchan artesaanikombuchat. Tässä jutussa tutustutaan niihin syvällisemmin.
Arctic Kombuchan juomat valmistetaan Helsingin Kaartinkaupungissa tunnelmallisessa kellaritilassa. Siellä tuoksuu käsityömeininki iloluonteisella asenteella

Mistä Nokkoskombuchan taival alkoi?

Matka starttasi oikeastaan jo vuosikymmen sitten, kun Lari Laurikkala laittoi ensimmäiset omat kombuchansa käymään ja tapasi Sampsa Siekkisen, joka sittemmin rakensi Goodio:lle muutaman raakasuklaatehtaan. Lari jatkoi intohimoista testailua erilaisten hapatusten, juomien, yrttien ja sienten parissa. Laurikkala tunnetaan myös Four Sigmatic sienijuomien ”reseptivelhona”. 

Osaamisen yhdistäminen alkoi ajan saatossa tuntua varsin hyvältä idealta. Keväällä 2019 kaverukset törmäsivät mahdollisuuteen ostaa Punavuoresta valmiit panimotilat - ja näinhän tehtiin! Nyt on ”scobyjen” annettu rauhassa kasvaa isoissa tankeissa ja lähes vuoden testailujen jälkeen Nokkoskombucha -juomien maut ovat hioutuneet myyntikuntoon.

Miten Nokkoskombuchan juomat sitten eroavat muista markkinoilla olevista kombuchoista?

 - Tärkeintä on yhteys luontoon. Kombuchoissamme yhdistyvät luontoäidin tarjoamien herkkujen kunnioitus ja lapsenmielinen kokeilunhalu. Haluamme miettiä jokaisen yksityiskohdan ja tarjota parhaita metsien herkkuja niin, että kyllä tuntuu hyvältä, Laurikkala pohjustaa.

- Juomamme tehdään lähdevesipohjaan kotimaisista yrteistä ja muista metsän antimista (pientä määrää vihreää ja mustaa teetä lukuun ottamatta). Suuhun sopiva, vienon makeuden ja happamuuden yhdistelmä syntyy luonnon raaka-aineista ja maku taiteillaan sopivaksi todella vähäisellä määrällä luomuruokosokeria. Valmiissa kombuchoissa onkin sokeria jäljellä vain 2-3 grammaa per 100 ml, Lari jatkaa.

Arctic Kombuchan juomat valmistetaan Helsingin Kaartinkaupungissa tunnelmallisessa kellaritilassa. Siellä tuoksuu käsityömeininki iloluonteisella asenteella

Aluksi oli visio tehdä ”mummon marjamehua” pienellä fermentaatio-twistillä. Varsin täydellinen metsien makupari löytyikin pian variksenmarjasta sekä puolukasta.

- Tämä Refresh with Berries marjakombuchamme on ollut monelle ensimmäinen kosketus yritykseemme. Juoma on niin sanotusti vienyt varsin onnistuneesti kielen mennessään, kombuchamaakari kuvailee.

- Tämän lisäksi halusimme ottaa punaisen langan luonnosta Forest-, Roots- sekä Buds-makuihimme. Jokaisella maulla on myös on oma funktionsa.

- Focus from the Forest eli "metsä" on makuna kuin virkistävä metsäkävely. Se sisältää sopivan kirpakkaa kuusenkerkkää. Mehevää maanmakua juomaan saadaan reishi-sienestä (lakkakääpä). Monet ovat maininneet maun muistuttavan hieman simaa.

- Refresh with Berries eli ”marja”: tämä kombucha on kuin vanha tuttu isoäidin marjamehu. Juomassa kaikille tuttu puolukka on yhdistettynä variksenmarjaan - näistä aineksista muuten loihditaan Lapin suosituimmat marjamehut. Tuloksena hienon makeuden ja syvän happamuuden omaava, valloittava makupari.

- Power in Roots eli ”juuri" on voimaannuttavan väinönputken ja virkistävän voikukanjuuren saumatonta yhteispeliä. Juurevasta kaveruudesta kumpuaa maanläheinen ja pehmeä maku, joka on kuin ystävän antama onnenpotku takamukseen. Aromaattista ja hallitun voimakasta. Vinkki: oluen (eritoten alen) ystävät, kokeilkaa!

 - Relax with Buds eli ”kukka” sisältää rohtoisaa kanervan kukkaa ja hohtoisaa kamomillaa. Lisäksi siankärsämön kukkaa ja pihasauniota. Pukisin kokonaisuuden näin: Juhannusyön taianomaiset kukinnot kasteiselta niityltä ovat saaneet juotavan muodon. Hellii, lempii ja sallii kehon ottamaan kevyen rennosti, Laurikkala kuvailee.

Suosituimpia Nokkoskombuchan juomia ovat aika tasavertaisina “kisaajina” metsä ja marja.

- Toiset tykkäävät metsä-kombuchan luonteesta, toiset marja-kombuchan mutkattomuudesta. Nämä maut myös tulivat jakeluun ensimmäisinä, Lari kertoo. 

Myös Nokkoskombuchan juomamestarit itse ovat ihastuneet eniten marja-kombuchaamme, ja he kuvailevat sen viehättävän "konstailemattomalla vanhan liiton mehustelumeiningillään". - Usein hyvänä työjuomana panohommien ohessa maistuu juuri-kombucha sen vienosti piristävän pienen boostin ansiosta, Laurikkala toteaa.

Arctic Kombuchan juomat valmistetaan Helsingin Kaartinkaupungissa tunnelmallisessa kellaritilassa. Siellä tuoksuu käsityömeininki iloluonteisella asenteella

Artesaani-kombuchaa Kaartinkaupungin kellarista

Nokkoskombuchan juomat valmistetaan Helsingin Kaartinkaupungissa tunnelmallisessa kellaritilassa. Siellä tuoksuu käsityömeininki iloluonteisella asenteella. Laadusta tinkimättä, hymyä säästämättä. 

Lähdevesi, jota käytetään 100% kaikissa kombuchoissa alusta loppuun, tuodaan tuoreeltaan raikkaasta pohjavesilähteestä Lohjanharjulta isoissa tankeissa. Kombuchan käymisprosessin annetaan tapahtua lähes kuukauden verran per satsi, lähes trooppisissa +28°C olosuhteissa. Mukavan lempeä pirskahtelevuus juomiin muodostuu luontaisesti käymisen ohessa, kun tankkeihin laitetaan kansi kiinni yrttien lisäämisen yhteydessä. Tämän luontaisen ”jälkikäymisen” ansiosta takaamme, että valmiisiin pulloihin ei pääse kasvamaan scobya, vaan juoma on aina kirkasta sisältäen silti tolkuttomasti eläviä maitohappobakteereita sekä hyvää tekeviä hiivoja.

- Asiakkaamme ovat verranneet marja-kombuchaamme kevyisiin ranskalaisiin viineihin sekä tunteneet kukka-kombuchan ”yllättävän rentouttavat” vaikutukset. Yleinen palaute tuntuu olevan, että nämä lähdeveteen tehdyt, villikasveilla maustetut kombuchat ovatkin erittäin hienostuneita ja maistamisen arvoisia, Laurikkala kertoo.

Nokkoskombuchan juomat löydät Kampin Ruohonjuuresta ja verkkokaupastamme!