Mitä voisimme oppia muinaissuomalaisilta luonnon kohtaamisesta?

Mene metsään pyytämisen asenteella. Halusitpa sitten hyvää villivihannes- tai sienisaalista tai ravitsevaa luontokokemusta, niin pyydä sitä metsältä. Muinaissuomalaiset menivät metsään pyytämään. Sana pyytää tarkoittaakin niin metsästämistä kuin myös pyytämistä. Lue lisää teemasta tästä Jarko Taivasmaan kirjoittamasta jutusta.
Mitä voisimme oppia muinaissuomalaisilta luonnon kohtaamisesta?

Mitä ikinä kaipaatkaan metsältä - pyydä nöyrästi. Muista, että olet pyytämässä ja vastaanottamassa et viemässä tai vaatimassa. Metsältä pyydettiin suoraan ja selkein sanoin. Eli pyydä nöyrästi ja ole selkeä. Kuuntele ja tunne – millä tavalla metsä vastaa?

Anna uhri. Anna metsälle jotakin sinulle arvokasta, jos haluat saada itse jotakin arvokasta. Muinaisuomalaiset ajattelivat, että palvelus palveluksesta. Olihan tuo hirvisaalis arvokas heimolle ja muinaisuomalaisilla oli ymmärrys, että ihmisillä, heimolla eikä hirvilläkään ole helppoa selviytyä. He arvostivat hirven uhria.

Muinaissuomalaiset jättivät vastapalveluksena ruokaa, juomaa, käyttöesineitä ja arvometalleja. Kaunis uusi kännykkä voi olla kyllä arvoltaan uhri. Se olisi kuitenkin ongelmallista jätettä luonnossa.

Nykymaailmassa parempi uhri on palvella metsää viemällä sieltä jotakin pois. Nykyajan hyvä uhri voisi olla, että näkisi vaivaa etsimällä ja viemällä pois toisten ihmisten jättämiä roskia. Tämän voi tehdä vaikka kaupungissa lähimetsässään.

Pyytäminen, uhri ja arvostus ovat hyviä muinaissuomalaisten periaatteita, jotka voivat myös nykyajan ihmisen luontosuhdetta syventää. Näitä kannattaa kokeilla käytännössä.

Samoin muinaisuomalaisten todellisuuskokemus voi meitä opastaa

”Kauan sitten ei ollut erillistä luontoa ja ihmistä. Todellisuus oli vain yksi ja jakamaton maailmankaikkeus, joka oli täynnä erilaisia persoonallisia olentoja – jumalia ja haltioita.”

Voisimmeko arvostaa vielä enemmän meillä tärkeiden ja ravitsevien metsä- ja luontopaikkojen tunnelmaa? Sanoisin, että tunnelma voisi olla yksi hyvä sana kuvastamaan tietyn paikan muinaissuomalaisten haltiaa. Voisimmeko kokea itsemme osana luontoa? Vain yhtenä elävänä olentona suuressa elämänverkossa.

Kun antaa arvostan huomionsa ihmiselle, asialla tai nyt metsälle, niin se alkaa näyttämään erilaiselta ja se paljastaa kauneutensa ja maagisuutensa. Menkäämme siis metsään täynnä arvostusta, palvelkaamme sitä ja pyytäkäämme metsältä ja tärkeiltä luontopaikoilta sitä mitä kaipaamme.

Kirjoittaja: Jarko Taivasmaa

Jutun kirjoittaja on Metsä ja meditaatio -korttien luoja, Metsässä-kirjan kirjoittaja ja metsään uppoutumisen menetelmän kehittäjä. Jarko on myös toimintaterapeutti, chi kung - ja meditaatio-opettaja.

 

Metsään uppoutumisen retki Ruohonjuuren asiakkaille Seurasaaressa
- luontoyhteyttä Helsingissä

Nautimme Seurasaaren merellisestä luonnosta, kävelystä ja erilaisista luontoyhteyttä syventävistä harjoituksista. Kuulemme luonnon tutkituista hyvinvointivaikutuksista - ja koemme niitä itse. Olemme läsnä hetkessä.

Teemme metsään uppoutumisen ja löydämme näin syvää rentoutumista. Vetreytämme olemustamme ravitsevilla chi kung -harjoituksilla (kiinalainen voimistelu). Lopuksi syvennymme retken erityisteemaan (lue lopusta lisää).

Oppaana retkellä on Jarko Taivasmaa. Hän on Metsä ja meditaatio -korttien luoja, Metsässä-kirjan kirjoittaja ja metsään uppoutumisen menetelmän kehittäjä. Jarko on myös toimintaterapeutti, chi kung - ja meditaatio-opettaja. 

NELJÄ AJANKOHTAA JA KAKSI TEEMAA - valitse itsellesi sopiva!

TI 10.8.21 *intuitiovaellus

TI 17.8.21 *muinaissuomalaiset

TI 24.8.21 *intuitiovaellus

TI 31.8.21 *muinaissuomalaiset

Lähtö Seurasaaren sillan edestä klo 17.00. Retki päättyy Seurasaaren seutuville noin klo 2000. Olethan ajoissa tapaamispaikalla, kiitos.

Yhden retken hinta on 39 euroa.

Kaikki osallistujat saavat myös metsään uppoutumisen audion (mp3) ja rungon (arvo 14,90€). Halutessasi voi ostaa myös retki + Metsässä-kirja -kombon 59€.

Ilmoittautuminen retkelle:

Lähetä viestiä jarko@taivasmaa.com ja saat orientaatioviestin ja ohjeet retken maksamiseen. Retki maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

*Laita viestiin selkeästi päivä, jolloin haluat osallistua, ja jos haluat myös kirjan itsellesi

Lisätietoa metsään uppoutumisen menetelmästä: www.metsaanuppoutuminen.fi

Kysymyksiä? Laita viestiä jarko@taivasmaa.com / 044 040 1144

Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt! Etenkin, jos meininkisi on kiireetön ja läsnäoleva. Metsästä voi kiireinenkin nykyihminen ammentaa monipuolista tukea hyvinvoinnilleen. Opi lisää Ruohonjuuren retkellä!

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN!

TEEMOISTA TARKEMMIN

INTUITIOVAELLUS

Kuulemme aluksi intuitiosta ja kahdesta intuition periaatteesta – kehon kokemus ja huomion spontaani virtaaminen johonkin suuntaan. Tämän jälkeen kokeillemme intuitiovaellusta, jossa jokainen voi tutkia käytännössä näitä kahta intuition periaatetta. Lopuksi kuulemme mitä varten rakkaus on avain intuition hyvään toimintaan.

Tällä teemaretkellä saat siis hyvän luontokokemuksen lisäksi hauskaa ja inspiroivaa oivallusta intuitiosta. Näitä periaatteita voit heti lähteä retken jälkeen käyttämään loogisen mielen tukena arjessa ja elämän käänteissä.

MUINAISSUOMALAISET

Kuulemme muinaissuomalaisten luontosuhteesta. Kuinka tärkeää onkaan kohdata luonto pyytämisen asenteella tasa-arvoisesti. Kuulemme myös miltä muinaissuomalaisten pyhä paikka on usein näyttänyt ja muista kiinnostavista aiheista. Nämä taustat perustuvat yliopiston pohjoisten luonnon kansojen asiantuntijan haastatteluun, jotka tehtiin Metsässä-kirjan kirjoittamisen yhteydessä.

Tämän Seurasaariretken jälkeen voit leikkiä muinaissuomalaista heti seuraavalla metsäretkelläsi niin halutessasi tai ainakin bongata paikkoja, jotka olisivat voineet olla pyhiä muinaissuomalaisille.