Alakulon karkoitus ja mielialan nostaminen eteeristen öljyjen avulla!

Aromaterapeuttiset luonnon tuoksut eli eteeriset öljyt tarjoavat monia keinoja mielialan nostamiseen ja hyvän tasapainoisen vireystason löytymiseen. Aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä on hyödynnetty kautta aikojen terveyden, hyvinvoinnin ja kauneuden tukena.
Aromaterapeuttiset luonnon tuoksut eli eteeriset öljyt tarjoavat monia keinoja mielialan nostamiseen ja hyvän tasapainoisen vireystason löytymiseen.

Modernissa aromaterapiassa hyödynnetään satojen kasvien eri osia, kuten kukkia, lehtiä, ruohoja, puunkaarnaa, hartseja ja siemeniä, hedelmiä. Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy kahmalokaupalla Frantsilankin laadukkaita eteeristä öljyä, joilla voit tukea hyvinvointiasi monipuolisesti ja luonnollisesti. 

Eteerinen öljy on luonnon apteekki

Tiesitkö, että eteerinen öljy on kasvin oma luonnon apteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään, sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen? Ei siis ihme, että eteeriset öljyt ovat niin ihanan tuoksuisia ja täynnä hoitavaa voimaa.

Monipuolisia ja monikäyttöisiä eteerisiä öljyjä voidaan hyödyntää mielialan hoitamiseen, ihonhoitoon ja desinfiointiin, flunssan oireiden helpottamiseen, tunnelman luomiseen ja pyykinpesuun. Oikeastaan vain taivas on rajana. 

Yhdessä eteerisessä öljyssä on useita vaikuttavia tuoksukomponentteja, jolloin yhdellä öljyllä voi olla useampi funktio. Kun mieli on maassa ja väsyttää, esimerkiksi rosmariinin ja havupuiden tuoksuista voi olla hyötyä, koska ne auttavat noradrenaliinin vapauttamisessa lisäten energiaa ja intoa. Myös sitrustuoksut tunnetaan yleisesti mielialaa virkistävinä ja energisoivina eteerisinä öljyinä. Frantsilan Aamuöljy Fresh yhdistää sitruunan ja rosmariinin virkistävät ominaisuudet. Helppokäyttöistä, virkistävää roll-on tuoksua voi jo aamulla herätessä sekä päivän aikana vireystilan laskiessa sivellä ranteiden sisäpinnoille, nenän alle ja ohimoille.

Frantsilan Iltaöljy Calm puolestaan auttaa päivän aikana rentoutumaan sekä illalla nukahtamaan paremmin laventelin ja appelsiinin eteeristen öljyjen voimalla. Laventelin eteerinen öljy saa aivoissa serotoniinin tuotannon aktivoitumaan, jolloin mieliala paranee ja niin mieli kuin kehokin rentoutuvat. Sanotaan, että ihmiset, jotka työskentelevät laventelipelloilla, eivät koskaan kärsi päänsärystä. Laventelilla tiedetään olevan kipua lievittäviä ominaisuuksia. Ihonhoidossa hellävarainen laventeli sopii muun muassa uudistamaan ihoa ja hoitamaan palovammoja. Kokeile myös laventelin eteeristä öljyä rentouttavaan jalkakylpyyn tai hierontaöljyyn!

Eteeristä öljyä voisi kuvata taianomaisesti pullon henkenä. Eteeriset öljyt ovat äärimmäisen tiivistä ainetta. Pieneen pulloon mahtuu valtavan suuri hoitovoima - vertauskuvallisesti ruusun terälehtiä tarvitaan noin kottikärryllinen yhteen tippaan ruusun eteeristä öljyä. Eteerinen öljy tulee laimentaa iholle laitettaessa. Lisää 1-2 tippaa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen hoitavaa pohjaöljyä. 

Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan, huomioithan siis lapset ja eläimet. Eteeristen öljyjen nauttimista sisäisesti emme suosittele niiden voimakkuuden takia. Jos sinulla on ongelmia verenpaineen kanssa, muita sairauksia, käytät lääkitystä tai olet raskaana, kannattaa kääntyä aromaterapeutin puoleen, jotta löydät itsellesi oikeat eteeriset öljyt.

Mielialaa virkistävät eteeriset öljyt

APPELSIINI — Citrus sinensis

Appelsiini antaa energiaa ja kohottaa mielialaa. Eteerisessä appelsiiniöljyssä on makean raikas ja hedelmäisen energinen tuoksu. Appelsiiniöljy lämmittää, piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Loistava öljy luomaan aurinkoisen ja positiivisen tunnelman! Käytä ihonhoitoöljyissä, kylvyissä sekä huonetuoksuna.

EUKALYPTUS — Eucalyptus globulus

Eukalyptus on miellyttävän virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilmaa. Se lievittää hengitystiehyeiden tukkeumia ja on erityisen hyvä apu flunssan oireiden lievityksessä. Eukalyptus vahvistaa ja elvyttää väsynyttä oloa sekä poistaa lihasjännityksiä. Kokeile eukalyptusta hyöryhengityksessä, diffuuserissa tai saunatuoksuna. Saunassa käytettäessä, sekoita eteerinen öljy aina kuupalliseen vettä tai käytä löylynhenkeä kiukaalla.

MÄNTY — Pinus sylvestris

Mänty on raikas, metsäinen tuoksu, joka avaa ja vahvistaa hengitysteitä ja desinfioi huoneilmaa. Voimaa antavaa ja virkistää männyn eteeristä öljyä käytetään väsymystilojen hoitoon. Mänty tuo ikivihreän puun voimaa omaan olohuoneeseen. Männyn energisoiva tuoksu sopii hyvin aamuun. Kokeile yhdistää männyn eteeriseen voimaan energisoivia sitrustuoksuja kuten greippiä ja appelsiinia.

SITRUUNA — Citrus lemon

Sitruunan raikas, puhdas ja virkistävä tuoksu auttaa japanilaisten tutkimusten mukaan parantamaan työtehoa. Sitruuna sopiikin loistavasti diffuuseriin esimerkiksi töihin. Raikkaan tuoksunsa lisäksi sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle sekä verenkierrolle.

ROSMARIINI — Rosmarinus officinalis

Rosmariini on mausteisen raikas tuoksu, joka stimuloi verenkiertoa ja ruoansulatusta. Sitä on käytetty virkistämään muistia, poistamaan väsymystä, hoitamaan reumatismia ja kipuja. Runsaasti käytettynä se saattaa nostaa verenpainetta. Älä käytä rosmariinia enää illalla sen virkistävän vaikutuksen vuoksi. Rosmariini on yksi Frantsilan Hiuspohjan Hoitoöljyn aktiivisista raaka-aineista, koska se vahvistaa hiuksia ja elvyttää päänahan verenkiertoa. Rosmariini sopii hoitamaan kuivaa ja kutiavaa päänahkaa. Kokeile myös lisätä tippa rosmariinia hiustenhoitoaineeseen.

BERGAMOTTI — Citrus auranthium spp. bergamia

Bergamotti sopii tuoksuksi, kun kaipaat rauhoittavaa ja vahvistavaa tuoksua. Hienostuneessa eteerisessä bergamottiöljyssä on raikas, makean sitruksinen tuoksu. Bergamotista voi myös erottaa hennon mausteisen ja balsamisen tuoksuvivahteen. Bergamotti rentouttaa ja hillitsee stressiä, auttaa saavuttamaan tyynen mielentilan ja vahvistaa itsetuntoa. Öljy myös hoitaa ja rauhoittaa kuivaa ja kutiavaa ihoa. Täydellinen tuoksu hyggeilyyn!

KARDEMUMMA — Ellettaria cardamomum

Kardemumman eteerinen öljy sekoitettuna ihonhoitoöljyyn auttaa edistämään nesteen virtausta ja toksiinien poistumista kehosta. Kardemumman lämmittävä olemus auttaa virkistämään väsymystiloissa. Kardemummalla tiedetään olevan myös afrodisinen vaikutus, eli se sopii nostattamaan lempeä. Kardemumma on myös miellyttävä huonetuoksuna, kokeile yhdistää mandariiniin. Ylellinen ruusu sopii kardemumman seuraksi esimerkiksi vartaloöljyyn erittäin hyvin.

Aromaterapeuttiset luonnon tuoksut eli eteeriset öljyt tarjoavat monia keinoja mielialan nostamiseen ja hyvän tasapainoisen vireystason löytymiseen.

Ohjeita eteeristen öljyjen annosteluun

Pienet lapset, vanhukset ja herkät ihmiset:

Sekoita 1 tippa eteeristä öljyä > 10 ml:aa kohti esim. Frantsilan Hellä Hoitoöljyyn.

Kokeile lempeitä öljyjä mm. laventeli, mandariini, appelsiini, roomalainen kamomilla, neroli.

Vartaloöljy:

Sekoita 4 tippaa eteeristä öljyä 10 ml esim. Frantsilan Hellä perusöljyyn tai Ayurvedisiin hoitoöljyihin Rauha, Harmonia tai Virkeä.

Kokeile eri öljyjä mm. greippiä tukemaan aineenvaihduntaa, santelipuuta rauhoittamaan mieltä, ruusua tasapainottamaan naisen hormonitoimintaa, mandariinia raskausarpiin, jasmiinia tai ruusua stressiä lievittämään ja naisellisuutta vahvistamaan, roomalaista kamomillaa, fenkolia, piparminttua tai laventelia vatsakramppeihin.

Diffuuseri ja tuoksulyhty

Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan, jolloin huomioidaan lapset ja eläimet. Käytä eteeristä öljyä kohtuudella ja anna tuoksun olla vivahteen kaltainen.

Parfyymi

Lisää 10-15 tippaa mieltymyksesi mukaisia eteerisiä öljyjä 10ml neutraalin tuoksuista kasviöljyä tai alkoholia.

Kylvyt

Eteeriset öljyt sopivat hyvin kokovartalokylpyihin ja jalkakylpyihin. Emulgoi, eli sekoita 6 tippaa eteeristä öljyä esim. 1rkl:een suihkugeeliä tai shampoota; näin eteerinen öljy sekoittuu kylpyveteen.

Sauna

Lisää muutama tippa eteeristä öljyä löylynhenkeen, keraamiseen astiaan, joka asetetaan kivien päälle kiukaalle. Voit lisätä niitä myös löylykauhalliseen vettä.

Muita ideoita

Eteerisiä öljyjä voit pirskotella matoille, lisätä ilmankostuttimeen, lisätä ilmanraikastin suihkepulloon alkoholin ja veden kera. Pyykkietikkana viisi tippaa eteeristä öljyä käytetään puolta litraa väkiviinaetikkaa kohden.

 

Kirjoittaja: Anna Karhu-Cormier

Valokuvat:  Susanna Vento