Metsään uppoutuminen tekee kokonaisvaltaisesti hyvää

Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt! Etenkin, jos meininkisi on kiireetön ja läsnäoleva. Metsästä voi kiireinenkin nykyihminen ammentaa monipuolista tukea hyvinvoinnilleen.
Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt! Metsästä voi kiireinenkin nykyihminen ammentaa monipuolista tukea hyvinvoinnilleen.

Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat moninaisia

Luonnon hyvinvointivaikutukset jaetaan yleensä kolmeen kategoriaan: psyykkisiin, fyysisiin ja kognitiivisiin. Henkisen hyvinvoinnin lisääntyminen näkyy kasvaneena elämänmyönteisyytenä, murehtimisen ja märehtimisen vähenemisenä ja stressin lievittymisenä. Metsässä samoilleen yhteistyöhalukkuus kasvaa ja ihminen kokee usein elpyneensä rasituksista ja tulleensa elinvoimaisemmaksi.

Luonnossa lekottelun fyysisiin hyvinvointivaikutuksiin puolestaan kuuluvat sykkeen rauhoittuminen sekä kortisolitason ja verenpaineen laskeminen. Kognitiivisten kykyjen vinkkelistä vilkuiltuna metsä saa tarkkaavaisuustaidot elpymään.

Metsässä möyriskelyn tiedetään tekevän hyvää myös suolistomme bakteerikannalle. Etenkin havupuurikkaassa metsässä hengittely hoitaa myös keuhkoja - ja terveyttä kokonaisvaltaisemminkin. Etenkin männyllä on entisaikojen Suomessa ollut parantajapuun maine: keuhkotautisairaaloitakin rakennettiin ennen mäntymetsien siimeksiin.

Metsässä on hyvä olla

- Metsä on ihmiselle lajityypillinen ympäristö, jossa olo luonnollisesti rentoutuu ja jännitys poistuu sekä kehosta että mielestä, toteaa toimintaterapeutti, chi kung – ja mindfulness-opettaja Jarko Taivasmaa, joka on Metsään uppoutuminen -menetelmän kehittäjä. Hän on myös Ruohonjuuressakin myytävien Hidasta Elämää -sarjan Metsä ja meditaatio -korttien tekijä.

Taivasmaan mukaan jokaisella ihmisellään on sisällään “luontokoukku” eli kaipuu lajityypilliseen elämään. Siksi metsässä on monen mielestä hyvä olla.

- Tunnen itse metsässä usein kiitollisuutta: kaikki on hyvin, enkä kaipaa muuta kuin juomaa, ruokaa ja suojaa vaatteiden ja teltan muodossa, metsässä usein yöpyväkin Taivasmaa toteaa.

Metsän meditatiivinen voima

Kun aistinsa virittää ammolleen ja keskittyy hetkeen, huomaa metsässä olevan valtavasti koettavaa. Neliömetrillä metsämaata tapahtuu huomattavasti enemmän kuin neliömetrillä asfalttia!

Kaupungissa ihminen tuppaa uppoumaan ajatuksiinsa, ellei sitten väkerrä vempeleiden kanssa. Sen sijaan metsässä ihminen on helpommin läsnä hetkessä ja kiinni todellisuudessa.

– Luonnossa on niin paljon aistittavaa, että se imee ihmisen huomion pois ajatuksiin uppoutumisen tilasta, Taivasmaa toteaa ja jatkaa, että luonnon yksi erityinen piirre on se, että se antaa kokemuksen elinvoiman ja vitaalisuuden runsaudesta.

Siksi metsä kutsuukin usein puoleensa uupuneita ja stressistä kärsiviä.

– Kun ihminen kokee metsässä elivoiman runsauden, hän voi hellittää, Jarko toteaa

Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt! Metsästä voi kiireinenkin nykyihminen ammentaa monipuolista tukea hyvinvoinnilleen.

Miten ammentaa voimaa metsästä?

Metsään uppoutuminen -menetelmän kehittäjällä konsteja tähän on luonnollisesti monia. Yksi tapa on olla yksinkertaisesti sovitusti hiljaa.

- Kaveriporukassakin vaellellessa voi sopia, että kaikki ovat hiljaa vaikka puolen tunnin ajan tai tiettyyn määränpäähän saakka. Luontoelämys on kokonaisvaltaisempi, kun hetkeä ei täytä puheella, Taivasmaa vinkkaa.

Hiljaa ollessa ei luonnollisestikaan räplätä kännyköitä - tai edes oteta niillä valokuvia. Huikeimmalta kokemus tuntuu retkillä, joina koko päivä vietetään hipihiljaa käyskennellen. Metsävaelluksen mietteet jaetaan vasta iltanuotiolla.

Metsään voi uppoutua myös tämän harjoituksen avulla:

Istahda metsässä aloillesi kivalle kalliolle tai muuten vaan miellyttävälle paikalle. Päästä huomiosi vaeltamaan hitaasti eteenpäin mustikanvarvusta muurahaiseen ja muurahaisesta männynkäpyyn. Älä jää tuijottamaan paikallesi yhtä kohtaa (koska silloin uppoudut helpommin ajatuksiisi) vaan anna huomion vaeltaa hitaasti paikasta toiseen - matkusta siis “huomion kyydissä” lempeästi ja rauhallisesti. Kun aistisi saavat alati pientä havaittavaa, mielesi rentoutuu. 

Metsä ja meditaatio -kortit

Hidasta Elämää Metsä&meditaatio -korttipakka sisältää 45 harjoituskorttia, jotka auttavat sinua uppoutumaan metsään, itseesi ja elämään.

Näin kortit toimivat:

Sekoita kortit. Valitse yksi satunnainen kortti. Tutki ja harjoitusta hetki tai muutamia minuutteja. Suositeltavaa on myös joskus vihkiytyä tiettyyn harjoitukseen tekemällä sitä puoli tuntia tai pidempään. Harjoitusten jälkeen aina venyttele tai taputtele kehoasi ja palaa normaalin arkitilaan.

Voit myös nostaa esimerkiksi kolme korttia. Tällöin yhdistä korttien harjoituksia intuitiotasi kuunnellen. Näin voit tehdä pidemmän luovan matkan metsään ja meditaatioon. Jos haluat syventyä tiettyyn aiheeseen, niin on hyvä tietää, että usein, mutta ei aina, samassa värissä edeltävä tai seuraava kortti liittyy samaan teemaan.

Eriväriset kortit syventyvät erilaisiin teemoihin:

– Vihreät kortit keskittyvät aistimiseen ja luontoyhteyden syventämiseen.

– Siniset kortit keskittyvät hengitysharjoituksiin ja energian ammentamiseen.

– Violetit kortit keskittyvät meditaatioon ja tietoisuuden oivalluksiin.

Useimmat kortit inspiroivat myös kaupunkiolosuhteissa.