Laatu on olennaista ravintolisiä valitessa

Kaikki mikä kiiltää, ei ole kultaa. Ravintolisiäkin mahtuu moneen junaan - ja osan tuotteista soisi jäävän jopa asemalle. Mistä sitten tunnistaa laadukkaan ravintolisän? Haastattelussamme on nyt ravitsemusasiantuntija Timo Kosonen.
Laatu on olennaista ravintolisiä valitessa

Timo Kosonen on toiminut luontaisalan uranuurtajana, vaikuttanut ja kehittänyt alaa jo 35:n vuoden ajan. Timo tunnetaan alansa huippuguruna, joka jo 1980-luvun alkutaipaleella oli mukana perustamassa Suomeen ensimmäistä fytonomikoulutusta, jossa hän edelleen aktiivisesti luennoi. Nykyään löytyy jo paljon tuota aikaa enemmän tieteellistä tutkimusnäyttöä ravintolisien hyödyistä. Näistä asioista Timo haluaakin pontevasti puhua ihmisille. Siksi Kosonen onkin on isolla innolla mukana kehittämässä alaa ja viemässä sitä eteenpäin. 

Ravintolisissä on paljon asioita, joita tiedostava kuluttaja osaa ottaa huomioon. Jokainen Suomessa myytävä, korkealaatuinen ravintolisä on tutkitusti turvallinen kuluttajalle. On silti monta seikkaa, jotka on hyvä tietää ravintolisää valitessaan.

- Biologinen hyväksikäytettävyys on tärkeä asia. Kysymys on siis siitä, miten hyvin saadaan kyseisen ravintolisän aktiiviset yhdisteet imeytettyä kehoon. Suomessakin myydään useita yhdisteitä, joista voi olla vaikea saada selkoa, koska molekyylirakenteet voivat olla patentoituja. Euroopassa meillä on yleisesti ottaen hyvä tilanne, sillä kaikkien alkuaineiden määrät on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä. Ei ole yksiselitteistä, miten ravintoaineet imeytyvät ja miten kyseinen yhdiste toimii kehossamme. Joidenkin yhdisteiden kohdalla löytyy tutkimuksia aivoveriesteen ylittämisestä: jotain näyttöä siis on, että jotkut yhdisteet imeytyvät paremmin aivojen ja hermoston käyttöön kuin toiset, Timo Kosonen opastaa.

Hän kehottaa tutustumaan Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen tutkimuskantaan, Efsaan, josta kuka tahansa voi käydä hakemassa kunkin ravintovalmisteen asiantuntijalausunnot.

- Ravintolisien pakkausmerkinnöissä ilmenee lisäksi myös joskus sana “valmiste”. Tämä tarkoittaa, että tuote saattaa sisältää muutakin kuin pelkkää vaikuttavaa ainetta. Ainesosaluettelossa tätä ei aina ole avattu. Silloin on hyvä ottaa yhteyttä itse valmistajaan tai maahantuojaan, jos haluaa varmistaa, ettei tuote sisällä jotain ei-toivottua ainetta, esim. sokeria. 

Kosonen kuitenkin vakuuttaa, että Suomessa terveysalan toimijat tekevät työnsä hyvin, ja kuluttaja voi luottavaisin mielin ostaa ravintolisiä. Ravintolisät ovat siis turvallisia käyttää. Toki kuluttajan hyvä olla tarkkana, jos haluaa välttää jotain tiettyä allergisoivaa ainetta tai lisäainetta. Toki kaikki lisäaineet eivät ole vaarallisia, moni vitamiini tai kivennäisaine voi itsessään myös toimia lisäaineena valmisteessa, kuten vaikkapa E-vitamiini tai piidioksidi.

- Kuluttajan omaa osaamista vaaditaan siinä, että hän tietää, mitä aineita haluaa käyttää ja osaa tunnistaa ne. Valmiste-sanan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä sen takana voi löytyä ainesosia, mitä ainesosaluettelossa ei lue. Uutta Vida Kuulas -sarjaa valmistava Leader esimerkiksi ostaa kaikki raaka-aineet ja myös valmistaa tuotteet itse, joten kaikki viimeisin tieto tutkimuksista ja spesifikaatioista on olemassa. Sen olen pitkän linjan tekijänä oppinut, että spesifikaatiot tulee tutkia aina perusteellisesti, Timo kertoo asiantuntevasti. 

Vida Kuulas on Leaderin uusin ravintolisäsarja. Mikä sen juju on?

- Tällä sarjalla halutaan vastata nykyajan haasteisiin. Pakkausvalinnoissa ollaan valittu ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä materiaaleja, mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Tuotteiden sisällöissä on pyritty minimaaliseen lisäainemäärään. Tuotteisiin on lisäksi haettu erittäin tehokkaat yhdistemuodot, joissa myös imeytyyvs ja laatu on tutkittu. Lisäksi sisältö on mahdollisimman luonnollinen ja kapseleina toimivat hitaasti suolessa liukenevat ja vatsahappohyökkäyksen välttävät enterokapselit, Timo Kosonen kertoo.

Vida Kuulaan vitamiinituotteissa on mukana sana Panmol. Mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyjä se tuo mukanaan?

- Kun ensimmäistä kertaa kun törmäsin Panmoliin, niin se oli minulle melkeinpä shokki: se oli melkeinpä liian hyvä ollakseen totta. Kyseessä on idätetty kvinoa eli kvinoan verso, josta saadaan huikea spektri vitamiineja - ja vieläpä saantisuositusta vastaava määrä. Esimerkkinä B-ryhmän kaikki kahdeksan vitamiinia, mukaan lukien B12-vitamiini, johon harvoin törmää luonnollisessa muodossa vitamiinivalmisteissa.  Todennäköisesti kasvualustan mikrobit ovat tuottaneet B12-vitamiinin kvinoan versoon. Eli tästä versosta saadaan lukuisia B-vitamiinin yhdistemuotoja. Tämä on historiallisesti ensimmäinen kerta kun törmään tällaiseen B-vitamiinkattaukseen lisäravinteessa, joka vastaa täysin ravinnosta saatavaa B-vitamiinilähdettä, Kosonen kertoo innostuneesti.

- Usein kuullaan ja luetaan siitä, ravitsemusasiantuntijat hokevat vitamiinien ja ravintoaineiden parasta imeytymistä suoraan ruoasta eikä purkista. Poikkeuksena tietenkin D-vitamiini. Tulen henkilökohtaisesti tekemään paljon töitä tämän tuotteen eteen, ja tiedottamaan ravitsemuasiantuntijiota tästä luonnollisesta ravintolisästä, missä on tarjolla kaikkia B-vitamiiniryhmän vitamiineja saantisuositusten vastaavissa määrissä. Panmolista löydettävät vitamiinimuodot ovat samoja yhdisteitä mitä löytyy verikokeella mitattuna ihmiskehosta. Sekä B-vitamiini- että monivitamiini-panmolit tulee suurimmaksi osaksi kvinoan kasvista. C-vitamiini toki tulee acerolasta ja osa mineraaleista tulee levästä. Kaikki on luonnollista alkuperää - siis suoraa ravintoa. Vihdoinkin kuluttajille voidaan tarjota lisäravinteita, joissa samoja ravintoyhdisteitä kuin mitä saadaan suoraan ravinnosta, Timo hehkuttaa.

Vida Kuulas -sarjan ashwagandha on Shoden-uutosversiona. Mitkä ovat ashwagandhan suurimman hyödyt terveyden tukena ja miten Shoden-uutos vaikuttaa lopputulokseen?

- Kasvirohdokset ovat henkilökohtaisesti erittäin tuttuja minulle ja myös teen opetustyötä  niiden tiimoilta. Ashwagandha on nimenomaan kiireeseen ja stressaavaan elämäntyyliin sopivimpia kasvirohdoksia. Ashwagandhaa on tutkittu kohtalaisen hyvin ja tieteellinen näyttö on sen verran vakuuttavaa, että siihen voi todellakin luottaa. Valmistusmenetelmiä on eri ja esimerkiksi Shodenissa on kyse patentoidusta valmistusmenetelmästä, jolla vaikuttava aine on saatu potenssoitua mahdollisimman vahvaksi ja siten mahdutettua pieneen kapselimuotoon. Kapseli myös ohittaa mahalaukun hapot ja vapauttaa aktiiviset yhdisteet emäksisemmässä ympäristössä ohutsuolessa.

- Myös Kuulas-sarjan muut tuotteet ovat entero-kapseleissa, jotka hajoaa pääosin ohutsuolen puolella. Näin siis säästytään mahahapon hyökkäyksestä. Se myös vapauttaa yhdisteitä hitaasti, jolloin annetaan suolistolle aikaa imeyttää. Hidas hajoaminen takaa aina parhaan imeytyvyyden, valaisee Timo. 

Mitä erityistä on Vida Kuulas -sarjan magnesiumissa? Mitä magnesiumin muotoja siinä on ja mitkä ovat niiden vaikutukset?

- Magnesiumilla on lukuisia vaikutuksia kehossa monen entsyymireaktion kofaktorina. Magnesium on siten merkillinen kivennäisaine, että jos katsotaan magnesiumin saantisuositusta ja ylärajaa, niin virallisesti se on yksi ja sama lukuraja, mikä tuntuu hassulta kun tietää, että osa käyttää jopa yhden gramman magnesiumia eri muodoissa päivittäin.

- Magnesiumin yhdistemuodot ovat mielenkiintoisia. Vida Kuulas magnesiumissa mukana on esimerkiksi magnesiumglyserofosfaatti, joka on markkinoilla harvinaisempi. Kyseessä on hyvin imeytyvä magnesiummuoto, jota suolistomme sietää erittäin hyvin. Fosfaatteja tarvitaan energiayhdisteiden ja ATP:n tuotantoon. Magnesiumasetyylitauraatti on toinen mielenkiintoinen magnesiumyhdiste, joka on hyvä imeytymään aivoveriesteen läpi. Tiedetään, että magnesiumilla on paljon vaikutuksia aivo- ja hermosolupuolella, ja siksi Vida Kuulas magnesiumissa on tätä muotoa mukana. Magnesiumasetyylitauraatt imeytyy siis erittäin hyvin aivoveriesteen läpi.  

Vida Kuulas -magnesiumissa edellä mainuttujen lisäksi mukana olevat magnesiummalaatti ja -bisglysinaatti. Lisäksi tuotteessa on spirulinaa, koska lehtivihreässä keskusatomina toimii magnesium. Hemin rauta antaa keskusatomille sen ominaisen värin - eli kaikki vihreä sisältää aina magnesiumia. Lisäksi Vida Kuulas magnesium-valmisteesta löytyy vielä B6-vitamiinia, koska sen tiedetään tukevan magnesiumin aineenvaihduntaprosessia.

Mitä erityistä on Vida Kuulas -sarjan Sinkissä? Mitä sinkin muotoja siinä on ja mitkä ovat niiden vaikutukset?

- Sinkin osalta ollaan pysytty perinteisissä, tutuissa sinkkimuodoissa kuten sinkkipikolinaatti, sinkkibisglysinaatti ja sinkkimalaatti. Mutta sitten ollaan lisätty siihen kuparibisglysinaatti tasapainottamaan sinkkiä.  Kehossamme on paljon kivennäisaineita, jotka kilpailevat keskenään ns. tasapainotilasta elimistössä. Sinkki-kupari on tyypillinen ns. antagonistipari. Eli jos elimistö saa liikaa sinkkiä, ja vaikka kuparin määrä säilyisi vakiona, tämä tasapainotila häiriintyy. Eli kupari ei pääse vaikuttamaan yhtä tehokkaasti, jos sinkin taso on liian korkea. Siksi onkin tärkeä nostaa kuparin saantia suhteessa sinkin saantiin yhtä paljon, jotta tämä tasapainotila ei häiriintyisi, Kosonen opastaa. 

Pitkän linjan ravintolisäosaajan omiin suosikkeihin Vida Kuulas-sarjasta kuuluvat ehdottomasti Panmol-tuotteet, jotka Kososen mukaan mullistavat ravintolisämarkkinat luonnollisuudellaan ja tehollaan. Hän suositteleekin rinta rottingulla testaamaan uuden Vida Kuulas -sarjan tuotteita etenkin Ruohonjuuren tiedostavalle asiakaskunnalle.