Kesä ilman ininää: Vinkit hyttysten karkotukseen

Kyllä on suvi-iltana ihmisellä isompiakin iloja, kun laukata karkuun itikkaparvia tai raapia paukamille pisteltyä ihoansa. Siksi onkin hyvä tietää, että ei-toivotut inisijät saat tehokkaasti ja myrkyttömästi karkotetuksi myös ilman kovia kemikaalikimaroita.
Kesä ilman ininää, hyttysten karkotusNeem


Elämän puuksikin kutsutun neemin siemenistä valmistettua öljyä käytetään luonnollisena hyönteiskarkotteena sekä iholla että puutarhassa. Neem pitää terhakkaasti tuhohyönteiset (esimerkiksi kirvat) kaukana kasveista, mutta tuota öljyä voi hyvin käyttää myös hyttyskarkoitteena. Neem-öljyä levitetään suoraan iholle - ja inisijät kaikkoavat kummasti!

Neem-tuotteita on käytetty myös punkkien torjuntaan.


Tervaskanto: Pikiöljyvoide


“Pikiölljyllä paranoo, vaikk´olis keskeltä poikki”, uhottiin sananparressa aikoinaan.

Kotimaista pikiöljyä sisältävä Tervaskannon Pikiöljyvoide on niin ikään perinteinen ”wanhan kansan” keino hyttysten häätämiseen. Tämän perinteisen voiteen teho perustuu sen tervaisehkoon tuoksuun.


Frantsila: Terva-pihkasalva


Frantsilan yrttitilan perinteinen Terva-pihkasalva häätää hyttysen tuoksullaan ja sopii levitettäväksi myös ihan pientenkin lasten iholle. Samainen salva sopii erinomaisesti myös hyttysten paukamien ja pienten nirhamien hoitoon.


Frantsila: Sitronella, eteerinen öljy


Ei-toivottuja inisijöitä karkottaa myös Frantsilan yrttitilan eteerinen Sitronellaöljy. Sitä ei saa sellaisenaan laittaa suoraan iholle, vaan sitronellaöljyä sekoitetaan muuta tippa perusöljyn (mikä tahansa ruokaöljy käy) joukkoon ja tätä seosta levitetään sitten iholle. Teho tässäkin perustuu sitronella-kasvin luontaiseen tuoksuun.

 

Frantsila: Tea tree, eteerinen öljy


Useimmat ötökät tykkäävät kyttyrää, kun teepuun vahva tuoksu leijailee ilmassa tai iholla. Siksi tätä eteeristen öljyjen varsinaista monitaituria voi myös käyttää hyönteiskarkotteena.

Teepuuöljyä pitää muiden eteeristen öljyjen tapaan laimentaa ennen kun sitä laittaa iholle.

Voit tehdä vaikkapa näin: sekoita 20 tippaa teepuuöljyä vajaaseen desilitraan vettä, ja kaada seos pieneen suihkepulloon, josta seosta voi helposti suihkaista iholle. Säilytä karkoteseos viileässä ja valolta suojattuna. Muista ravistaa rivakasti ennen käyttöä.

 

VINKKI!
Myös vaikutuksiltaan rauhoittavasta, eteerisestä laventeliöljystä on saatu hyviä kokemuksia ikävien inisijöiden estämisessä.

 

Valkosipuli häätää kaiken - aina punkeista vampyyreihin


Muinoin uskottiin, että vampyyrin voi surmata pitämällä valkosipulia suussa. Valkosipulin kerrottiin karkottavan aggressiivisimmatkin vampyyrit käyttäjän kimpusta. Aika harvalla on nykypäivinä riesaa vampyyreistä, mutta pienemmät verenimijät tuppaavat sen sijaan kiusaavan turhankin uutterasti kesäkuukausina. Mutta ei hätää. valkosipuli peitsenäsi voit käydä myös taistoon punkkeja ja hyttysiäkin vastaan!

Kun nimittäin olet pistellyt poskeesi aimo annoksen valkosipulia, sen sisältämät yhdisteet vapautuvat ihon ja hengityksen kautta.. Hyttyset (sen paremmin kuin punkitkaan) eivät tykkää ollenkaan ihon erittämistä, valkosipulilla ryyditetyistä yhdisteistä, ja siksi pysyvätkin loitolla hipiästäsi.

PS: Saattaa olla, että toisinaan vahva valkosipulin tuoksu häätää myös osan ihmisistä ympäriltäsi. Toisia haju ei haittaa pätkääkään - vapautuneet valkosipulin aromit ovat onneksi aika monelle merkki hyvästä ruuasta.


Punkkeja vastaan valkosipulilla!


Punkkien karkotuksessa moni lemmikinomistaja luottaa Kyoliciin, jonka kehutaan olevan markkinoiden ainoa jälkihajuton ja tutkitusti tehokas valkosipulivalmiste.

Eipä ihan heti arvaisikaan, miten tarkka on punkin hajuaisti! Juurikin hajut saavat punkin iskemään kiinni vastentahtoisempaankin verenluovuttajaan - mutta hajujen avulla punkin saa myös pysymään loitolla.

Varusmiehillä tehdyn ruotsalaistutkimuksen mukaan valkosipulin nauttiminen vähensi merkittävästi punkkien tarttumista ihmiseen. Syyksi pääteltiin se, että punkit karttavat valkosipulin ikävää jälkihajua - joka siis johtuu tuon luonteikkaan luonnontuotteen kehkeyttävistä rikkiyhdisteistä, jotka valkosipulin nautiskelun seurauksena erittyvät hengitysilmaan ja kirpoavat myös iholle.

Valkosipulivalmisteista kenties kuuluisin on Ruohonjuuressakin myytävä Kyolic, joka on kehitetty tukemaan ihmisen ja lemmikkieläinten hyvinvointia luonnollisella ja elimistön omia vaikutusmekanismeja vahvistavalla tavalla.

Kyolic sopii myös lemmikeille

Valkosipuli pitää kirput, punkit ja suolistoloiset loitolla.Tuoretta valkosipulia ei kuitenkaan tule ollenkaan antaa lemmikeille, koska voimakkaana se aiheuttaa vatsaärsytystä. Sen sijaan Kyolic sopii mainiosti myös eläinten hyvinvoinnin tueksi.

Punkkien karkotuksen kyytipoikana se parantaa myös lemmikin yleistä vastustuskykyä, auttaa eliminoimaan toksiineja ja vierasaineita, vaikuttaa suotuisasti turkin kuntoon ja on lemmikillekin vatsaystävällinen valinta.

Kissoille ja pienille koirille (2-10 kg) riittää tehokuurina 1 tabletti 3 kertaa päivässä viikon ajan (ja tehokuurin jälkeen 1 tabletti päivässä).

Keskikokoisille koirille (11-15 kg) sopiva Kyolic-annostus on 2 tablettia 3 kertaa päivässä viikon ajan (ja tehokuurin jälkeen 2 tablettia päivässä.)

Isoille koirille (yli 20 kg) tarvitaan 3 tablettia 3 kertaa päivässä viikon ajan (ja tehokuurin jälkeen 3 tablettia päivässä.)

Kyolic pitää punkit loitolla niin ihmisistä kuin eläimistäkin. Kannattaa kokeilla!


Mikä avuksi paukamiin?


Jos hyttynen on päässyt kaikesta huolimatta piikittelemään, tehokas hoito paukamiin on Terva-pihkasalvan lisäksi A&M Luonnontuotteiden Tea tree -voide, joka antiseptisena ja rauhoittava helpottaa paukamien paranemista. Toinen hyvä apu paukamien paapomiseen on rahoittava ja puhdistava aloe vera-ihogeeli, jota Ruohonjuuresta löytyy luonnonmukaisena Pur Aloe-sarjasta.

Tervetuloa varustautumaan! (Aina ei liene tarvetta olla ihan luonnon armoilla.)