Hiusvärien aatelia turvalliseen värjäämiseen

Cultivators-kasvivärit ovat myös ammattikäyttöön sopiva, laadukas hiusvärisarja. Koulutettu ekokampaaja, Eko Atelierin yrittäjä Mari Savolainen on käyttänyt liikkeessään Cultivatorsin värejä kolmisen vuotta - eikä enää vaihtaisi niitä pois.
Hiusvärien aatelia turvalliseen värjäämiseen

- Cultivators-hiusvärit eroavat selvästi muista käyttämistäni kasviväreistä: pigmentti on intensiivinen ja saan sävyistä todella syviä ja pysyviä. Uskon sen olevan tulosta kasvien tarkasta kasvatuksesta, käsittelystä keräyksen jälkeen sekä pakkaustavasta, jolla kasvivärijauhe säilyy mahdollisimman tuoreena, Savolainen kertoo.

Hänelle myös kasvivärien alkuperä ja niiden tuotannon vastuullisuus ovat tärkeitä asioita.

- Koska kasvivärit ovat oikeastaan tuoretavaraa samalla tavalla kuin vaikkapa mausteet, koko tuotantoketju vaikuttaa niiden toimivuuteen. Mitä tuoreempi ja laadukkaampi kasvivärijauhe on, sitä parempi sävy saadaan aikaiseksi, ekokampaaja toteaa.

Kasvivärjäyksessä pitää ottaa monta asiaa huomioon, varsinkin hiuksensa tahtoo värjätä itse kotonaan. Mari kannustaa myös kotivärjäämiseen, jotta kasvivärit tulisivat ihmisille tutummiksi.

Kasvivärjäyksessä pitää ottaa monta asiaa huomioon, varsinkin hiuksensa tahtoo värjätä itse kotonaan. Mari kannustaa myös kotivärjäämiseen, jotta kasvivärit tulisivat ihmisille tutummiksi.

Mari ylläpitää yhteistyössä maahantuojan kanssa Cultivator’s-aiheista Facebook-ryhmää kotivärjääjille. Facebook-ryhmässä tarkoitus on jakaa kokemuksia, kysyä apua ja ihastella toisten upeita sävyjä. Mari  neuvoo ryhmäläisiä tarvittaessa ja antaa vinkkejä eri sävyjen sekoituksiin.

- Itse sävyn valinta voi olla haastavaa ja usein sitä oikeaa pitää vähän aikaan hakea.

Mari neuvoo aina aloittamaan kevyemmällä sävyllä. Esimerkiksi värin tummennukset on hyvä tehdä pikkuhiljaa ja tärkeää on myös muistaa, että oma pohjaväri vaikuttaa aina lopputulokseen. Täysin samaa sävyä ei siis kenelläkään ole, sävyt ovat aina uniikkeja - hiusväripaketin kuvaa on turha liikaa tuijotella ja INCI-listaa on hyvä lukea. Jos esimerkiksi indigo on INCI-listassa ensimmäisenä, väri on jo todella tumma. Jos taas ainesosalistassa ei ole ollenkaan hennaa, tiedetään, että väri on kylmemmän sävyinen.

- Tärkeää on myös muistaa, että varsinkin paljon indigoa sisältävää, tummaa kasviväriä on erittäin haastavaa saada vaalennetuksi pois, eikä se edes ole ekokampaajan näkökulmasta katsottuna mitenkään järkevää. Siksi kasvivärit ei ole paras vaihtoehto niille jotka, tykkäävät vaihtaa väritystään tummasta vaaleaan edestakaisin, ekokampanja opastaa.

- Usein kysytään miten pitkään kasvivärit kestävät? Tämä on toki aina yksilöllistä ja siihen vaikuttaa paljon hiuksen rakenne ja kunto, mutta yleisesti ottaen ihan samalla tavalla kun kestoväritkin.

Sävy haalenee ajan kanssa, mutta kokonaan se ei pesemällä lähde pois. Kasvivärit haalistuvat kauniisti säilyttäen koko ajan kiiltonsa ja kasvuraja on pehmeä, varsinkin jos sävy valitaan lähelle hiuksen omaa tummuutta. Vaikutusajalla on myös tekemistä lopputuloksen kanssa ja siinä on usein ihmisillä kotivärjäämisessä isojakin eroja. Mari tekee kampaamossaan värejä 30-40 minuutin vaikutusajalla ja kokee sen riittäväksi.

- Cultivatorsin värit ovat niin laadukkaita, että pigmentti irtoaa hiukseen erittäin hyvin jo puolen tunnin vaikutusajalla. Kasvivärit hoitavat ihanasti hiusta, tuovat uskomattoman kiillon ja ne suojaavat myös tukkaa ulkoisilta rasituksilta. 

Kuvat: Satu Touru

Katso myös tallenne Ruohonjuuren Facebook-livestä, jossa kerrotaan tarkemmin turvallisista hiusväreistä: