Hiilineutraalit tuotteet muuttavat maailmaa!

Kulutusta vähentämällä ja hiilineutraaleja tai -negatiivisia valintoja tekemällä autat taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.
Hiilineutraalit tuotteet muuttavat maailmaa!

Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raportin viesti oli selvä: ilmastotoimiin on tarttuva rivakasti, jottei ilmastonmuutos vyöryisi päälle kaikella voimallaan. Hiilineutraalius tulisi saavuttaa globaalisti vuoteen 2050 mennessä - ellei tämä onnistu, ei ilmaston lämpenemistä saada pysäytetyksi.

Elämme ratkaisevia aikoja, sillä 2020-luvun toimet määrittävät pitkälti sitä, mihin suuntaan ilmastonmuutos kehittyy. Toivoa kuitenkin on - ja tekoja todella tarvitaan.

Yksittäisen ihmisen elämässä suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat syntyvät asumisesta, liikkumisesta, ruuasta ja tavaroiden sekä palveluiden kulutuksesta. Pienistä puroista kasvavat vuolaimmatkin virrat ja meistä jokainen voikin vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään tekemällä ilmastoystävällisiä valintoja arjessaan ja vaatimalla ilmastotekoja päättäjiltä.

Ruohonjuuri hiilinegatiivinen

Ruohonjuuri on hiilinegatiivinen omien päästöjen osalta

Ruohonjuuri ylikompensoi viime vuonna omasta toiminnastamme aiheutuneet päästöt metsäistutuksin yli 100 %:sesti seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Omien päästöjen osalta Ruohonjuuri on siis vahvasti hiilinegatiivinen.

Hiilinegatiivisuus tarkoittaa tuotteen, yrityksen, kunnan tai valtion hiiltä ilmakehästä poistavaa nettovaikutusta, joka estää tai hidastaa ilmastonmuutosta. Käytännössä hiiltä siis sidotaan tällöin enemmän kuin sitä päästetään ilmakehään, eli päästöt ovat negatiiviset. Hiilinegatiivisuus eli hiilidioksidin talteenotto ilmakehästä voidaan tehdä esimerkiksi metsää istuttamalla tai soita ennallistamalla.

Ruohonjuuren hiilineutraalit ja hiilinegatiiviset tuotteet

Valikoimissamme on runsaasti hiilineutraaleja tuotesarjoja, joiden määrää pyrimme aktiivisesti lisäämään koko ajan. 

Hiilineutraalit tuotteet näet helposti verkkokaupastamme:

Ruohonjuuren hiilineutraalit tuotteet >

Ruohonjuuri hiilinegatiivinen

Pukka-teet ovat hiilinegatiivista hörpiskeltävää

Laadukkaista luomuteelaaduistaan kuuluisa Pukka on istuttanut jo 700 000 puuta yhteistyössä Tree Sisters -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa. Pukka Herbsin tavoitteena on istuttaa yhteensä miljoona puuta. Puita istutetaan erityisesti Madagaskarille ja Nepaliin, koska nämä maat ovat lähellä päiväntasaajaa ollen siten osa trooppista metsävyöhykettä. Juuri näillä alueilla metsien kiireellinen ennallistaminen (puiden istutukset jne.) tukevat tehokkaimmin maapallon luonnollista jäähdytysjärjestelmää, sillä trooppisella vyöhykkeellä puut kasvavat kolmisen kertaa nopeammin ja  eristävät 3–9 kertaa enemmän hiiltä kuin lauhkealla vyöhykkeellä kasvavat. 

Ruohonjuuri hiilineutraali Pukka tee

Attitude: Hiilineutraaliuden edelläkävijä taistelee biodiversiteetinkin puolesta

Attitude on ollut hiilineutraali tuotemerkki jo pitkään. Homma ei ole pesuainemaakareiden mukaan mitään rakettitiedettä:

- Meille hiilineutraalius on melko yksinkertainen asia: arvioimme kasvihuonepäästömme kiertokulkuanalyysilla, vähennämme GHG-päästöjä niin paljon kuin mahdollista ja ylikompensoimme jäljelle jäävät päästöt istuttamalla puita. Käytämme vain uudistuvaa energiaa tuotannossamme ja rajoitamme tuotteiden kuljetuksessa syntyviä kasvihuonepäästöjä esimerkiksi kuljettamalla tuotteita proomulla sataman ja varaston välisen matkan Euroopassa, Attitudelta kerrotaan.

- Yritämme myös tehdä kuluttajille helpoksi omien hiilijalanjälkiensä pienentämisen esimerkiksi tarjoamalla pyykinpesuaineita, jotka ovat hyvin tehokkaita kylmässä vedessä käytettynä. Näin vettä ei tarvitse joka kertaa lämmittää pesua varten.

Attitude taistelee ilmastonmuutoksen lisäksi myös luontokatoa vastaan:

- Meidän metsänistutuskohteemme eivät keskity ainoastaan hiilihyvitykseen vaan kehitämme ekosysteemejä, jotta biodiversiteetti säilyisi. Luontokato on siis pysäytettävä.

Ruohonjuuri ekopesuaineet Attitude

Kiertotaloutta suosivan Bybi Beautyn tuotteet ovat hiilineutraaleja

Ruohonjuuresta löytyy kosolti kosmetiikkaa, joiden raaka-aineet ammentavat ruokateollisuuden sivuvirroista tai hävikkiuhan alle joutuneista hedelmistä ja kasviksista. Esimerkiksi hiilineutraalin Bybi-sarjan Mansikka- ja mustikkaseerumeiden marjaisat tehoaineet ovat peräisin mehunpuristuksen ylijäämäaineista.

Ruohonjuuri-bybi

Neal´s Yard Remedies: hiilineutraaleja tuotteita pitkin perintein

Dorsetin ekotehtaalla vankkumattomalla ammattitaidolla, pitkät perinteet omaavalla luonnonkosmetiikkaosaamisella valmistuvat Neal’s Yard Remedies -tuotteet ovat hiilineutraaleja - ja jopa hiilinegatiivisia. Neal’s Yard Remedies hyvittää siis tuotteidensa valmistuksessa syntyvät päästöt pakkasen puolelle eli yli nollarajan. Tälle yritykselle on tärkeää olla osa ratkaisua (eikä osa ongelmaa) ja siksi Neal’s Yard Remedies pitää tarkkaan huolta siitä, että toimintansa siis sitoo enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin aiheuttaa niitä.

Konkreettisina keinoina Neal’s Yard Remediesilla on mm. metsittäminen, uusiutuvien energianlähteiden käyttäminen sekä panostaminen ekologiisiin ja eettisiin ratkaisuihin kaikessa toiminnassaan.

 Ruohonjuuri Neal´s Yard Remedies

Hiilineutraali Sonnentor tavoittelee yhteistä hyvää

Itävaltalainen Sonnentor on hiilineutraali yritys, jonka toiminnan perustana on yhteisen hyvän tavoittelu. Tuottojen maksimoinnin sijaan tähdätään hyvinvoinnin lisäämiseen ja kilpailun sijaan pyritään tekemään yhteistyötä. Bisnestä tehdään siis näistä lähtökohdista käsin sekä arvostuksesta ja kiitollisuudesta maapalloa, ihmisiä, työntekijöitä, tilallisia ja asiakkaita kohtaan.

Käsityöllä, vihreillä kuljetuksilla ja uusiutuvan energian käytöllä saadaan hiilijalanjälki pidettyä pienenä. Jotta Sonnentorin hiilineutraalius onnistuu, yritys kompensoi päästönsä. Sonnentor tekee yhteistyötä Ökoregion Kaindorfin kanssa, joka on erikoistunut tutkimaan humuksen muodostusta ja päästöjen sitomista maaperään. Seuraava askel on päästä CO2-päästöissä miinuksen puolelle. Tähän tähdätään mm. lisäämällä omavaraisuutta entisestään.

Sonnentorissa monilla pienillä teoilla pyritään vaikuttamaan siihen, että toiminta olisi kestävän kehityksen periaatteiden mukaista. 80 % Sonnentorin tuotteista tulee suoraan viljelijöiltä ilman välikäsiä. Kumppanit tunnetaan henkilökohtaisesti, ja tehdystä työstä maksetaan reilu korvaus.

Sonnentor panostaa paikallisuuteen, mutta jotkut yrtit vain viihtyvät paremmin Itävallan ulkopuolella. Lämpimämmästä ilmastosta pitävä inkivääri ei kasva ihan nurkan takana, mutta sekin tuodaan Itävaltaan reilusti ja vastuullisesti hiilijalanjälkeä tarkkailen, askel askeleelta. Yksikään rekka ei kulje takaisin tyhjillään. Sonnentorin tuotteet pakataan ja etiketöidään käsin. Käsityö vähentää päästöjä ja luo paikallisesti lisää työpaikkoja sekä mahdollistaa huippulaadun ihmisen valvovan silmän alla.

Talviaikaan Itävallassa on melkoisen viileää. Lämpötilaherkät mausteet ja yrtit saadaan pidettyä kunnossa innovatiivisilla lämmitysratkaisuilla. Tehdas ja varastotilat saadaan pidettyä optimaalisessa lämpötilassa pellettilämmityksellä. Lämmitykseen käytettävä raaka-aine saadaan paikallisten viljelijöiden jätepuusta, joka aiheuttaisi yhtä paljon päästöjä lahotessaan metsässä.

Sonnentorin pakkaukset ovat kierrätettäviä ja uusiutuvista luonnonvaroista valmistettuja. Hyvällä pakkauksella on oltava monia ominaisuuksia, ja Sonnentorilla myönnetään, että muovin korvaajaa ei ollut helppo löytää. Pitkän työn tuloksena se kuitenkin onnistui. Mausteiden kääreet maatuvat kompostissa kahdeksassa viikossa. Ruohonjuuri Sonnentor

Kotimainen Flow Kosmetiikka on paremman maailman asialla

Hiilineutraalit FLOW kosmetiikan tuotteet valmistetaan vankkumattomalla ammattitaidolla ja suurella sydämellä yrityksen ikiomassa pientehtaassa Riihimäellä. Kaikkien Flow Kosmetiikan luonnontuotteiden raaka-aineet on huolella valittu ja käytetyt pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä, poltettavia ja mahdollisimman vähän jätettä tuottavia. Sarja on luonnollisesti eläinkokeeton, kuten myös muut Ruohonjuuressa myytävät luonnonkosmetiikkasarjat.

 Ruohonjuuri Flow cometics

Eliah Sahil - hiilineutraaleja, mahdollisimman vähän kuormittavia luonnonkosmetiikkatuotteita

Ihoöljyistään ja shampoojauheistaan tunnetuksi tullut Eliah Sahil on hiilineutraali yritys, joka on aktiivisesti ja suurella sydämellä mukana useissa ympäristönsuojelu- ja hyväntekeväisyysprojekteissa. Eliah Sahil -sarjan ideana on tarjota kuluttajille simppeleitä luonnonkosmetiikkatuotteita, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.

 Ruohonjuuri Elias Sahil

Taikaa hiilineutraalisti tai jopa hiilinegatiivisesti

Hintatasoltaan edullisia ja simppeleitä luonnonkosmetiikkatuotteita sisältävä Taika on kotimainen, Ecocert-sertifioitu luonnonkosmetiikkasarja, jonka kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja hiilineutraaleja. Taika-sarjan tuotannon (eli valmistuksen ja kuljetuksen) päästöt hyvitetään kaksinkertaisina, eli sarja on oikeastaan siis hiilinegatiivinen.

Ruohonjuuri Taika

Hiilineutraali Lavera: luonnonkosmetiikan uranuurtaja suojelee metsiä

Yli 30 vuoden ajan luonnonkosmetiikkatuotteita valmistanut, saksalainen Lavera on hiilineutraali yritys, joka siis kompensoi päästönsä. Hiilineutraaliuden lisäksi Lavera on mukana maailmaa paremmaksi muuttavissa suojeluprojekteissa. Esimerkiksi tukemansa metsänsuojeluhanke Perussa kannustaa parapähkinöiden kestävään viljelyyn.

Ruohonjuuri Lavera

 

Täältä näet kaikki  Ruohonjuuren hiilineutraalit tuotteet >