Halvalla on hintansa – kun ostat, valitse vastuullisesti

Kun ostettava on, kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita vastuullisesti. Nappaa blogistamme niksit kestävämpään kulutuskäyttäytymiseen!
Halvalla on hintansa – kun ostat, valitse vastuullisesti

LAATUA MÄÄRÄN SIJAAN

Viime aikoina etenkin vaatteiden kertakäyttökulttuuri on ollut ansaitusti isosti otsikoissa. Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission UNECE:n mukaan muodista onkin kehkeytynyt yksi maailman saastuttavimmista tuotannonaloista. Pikamuodin avutta kulutusta lisäävä muotiteollisuus on maailman toiseksi suurin vedenkuluttaja ja vastuussa peräti 10 %:sta maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä ja 11 %:sta kaikista käytetyistä hyönteismyrkyistä. Alati vaihtuvien mallistojen, ahkeran markkinoinnin ja tekstiilien hintojen halpenemisen tuloksena maailmassa ostetaan 80 miljardia uutta vaatekappaletta vuosittain.

Itsestään selvää on, että halvoilla vaatteilla on kallis hinta, jonka pulittaa ympäristö ja kestämättömissä olosuhteissa muotiluomuksia ompelevat, kehittyvien maiden työntekijät.  Me Ruohonjuuressa suosittelemmekin ostamaan laatua määrän sijaan - tai hankkimaan vaatteensa kierrätettyinä vaikkapa kirpputoreilta. Myös vaatelainaamojen asiakkuus tai kierrätystekstiileistä valmistetut tuotteet ovat fiksuja valintoja.

 

JOSKUS VÄHÄN KALLIIMPI, LAADUKKAANA PAREMPI.

Halvan hinnan hurma näkyy tottakai myös muissa tuotteissa. Esimerkiksi ravintolisiä ostaessaan kannattaa kiinnittää huomiota laatuun ja alkuperään. Halvimmissa lisäravinteissa vaikuttavan aineen pitoisuudet ovat usein minimaalisia ja pillerit tuupattu täyteen puoli-ilmaisia täyteaineita. Ravintolisissä olennaista on luonnollisesti imeytyvyys ja se, että tuotteen ainesosat tukevat toisiaan. Laadukkaat ravintolisät ovat pitkällisen tutkimustyön tulosta ja niissä toimivuus on varmistettu - kuluttajan parhaaksi.

Vaikka netti on huippuhalpoja lisäravinteita pullollaan, ei niiden ostaminen tuntemattomista, ulkomaisista nettikaupoista ole aina fiksu veto. Ulkomaiset verkkokaupat eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan eivätkä Suomenkaan viranomaiset pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa myöskään yleensä  ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.

Kun lisäravinteensa hankkii asiantuntevan palvelun kaupasta, varmistuu siitä, että saa itselleen sopivan, todella toimivan tuotteen. Niin meillä Ruohonjuuressa kuin monissa terveyskaupoissakin henkilökunta auttaa ja opastaa asiantuntevasti ja ilolla. Sikaa ei siis tarvitse ostaa säkissä.

Me Ruohonjuuressa uskomme, että maailmasta tulee parempi paikka yhteisvoimin ponnistellen. Hyllyillämme komeileekin aimo kimara tuotteita suomalaisilta pientuottajilta – muun muassa Lapistakin ponnistavat Arctic Warriorsin tuotteet ja kotimaiset Flow Kosmetiikan tuotteet ovat puhdasta suomalaista luonnonkosmetiikkaa.

HALPUUTTAMINEN

Perusruokakaan ei ole halpuuttamiselta säästynyt. Liian usein räikeän edulliset hinnat revitään maahantuojan tai viljelijän selkänahasta. Sitä ei millään ilveellä voi pitää yhteiskunnallisesti vastuullisena toimintana.

Halvassa kahvissakin on kitkerä sivumaku: kahvinviljelijöiden työolot ja torjunta-aineiden yltiöpäinen käyttö ovat maailmanlaajuisesti katsottuna merkittävä ongelma.

 

ROHKEASTI PAREMPAAN PÄIN

Me Ruohonjuuressa tahdomme astella rohkeasti parempaan päin. Siksi teemme kaikkemme sen suhteen, että hyllymme notkuvat vain vastuullisten valintojen puolessa. Olemme mukana myös #ykkösketjuun -kampanjassa vaatimassa Suomeen ihmisoikeuksiin liittyvää yritysvastuulakia, joka varmistaisi sen, ettei Suomessa olisi ollenkaan myynnissä ihmisoikeuksia polkemalla tuotettuja tuotteita.

Ruohonjuuressa reilu peli on ollut olennainen osa toimintaa jo yrityksen perustamisesta saakka - maailmaa olemme muuttaneet omalta osaltamme paremmaksi jo 36:n vuoden ajan. Vastuullisuuteen ei Ruohonjuuressa ole herätty tiedostavan kuluttamisen trendin jyllätessä, kuluttajilta tulevan paineen tuloksena, vaan eettistä ja ekologista kauppaa on tehty ihan alusta asti.

Ruohonjuuressa teemme läheistä yhteistyötä tuotteita valmistavien ja maahantuovien pienyritysten kanssa myös sen eteen, että tuottajat ja viljelijät myös muualla maailmassa saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään. Lähes kaikki tuotteemme ovat sertifioituja (luomu, Fair Trade, luonnonkosmetiikka), joka myös omalta osaltaan kitkee korruptiota ja väärinkäytöksiä pois tuotantotasolta.

YMPÄRISTÖN PUOLESTA, HUKKAOSTOKSIA JA HÄVIKKIÄ VASTAAN

Hukkaostokset harmittavat aina - ja aiheuttavat myös täysin turhaa ympäristökuormitusta. Esimerkiksi siksi meillä Ruohonjuuressa esimerkiksi kaikkia kosmetiikkatuotteita saa testata ennen ostopäätöksen tekoa. Myymälämme asiantunteva henkilökunta neuvoo juuri Sinun ihollesi sopivien tuotteiden valinnassa - näin vältytään turhilta purnukoilta kylppärin kaapeissa. Meillä Ruohonjuuressa on tarjolla aina myös paljon maistiaisia - monia tuotteitamme pääset siis testaamaan ennen niiden hankintaa.

Ruokahävikin vähentäminen on muutenkin meillä Ruohonjuuressa sydämen asia. Teemme ylipäätään uutterasti töitä kaikenlaisen hävikin minimoimiseksi ja autamme asiassa myös tavarantoimittajiamme esimerkiksi myymällä hävikkiuhan alla olevia tuote-eriä edullisesti tai jakamalla hävikkituotteita asiakkaillemme ihan ilmaiseksi. Lahjoitamme hävikkituotteita myös säännöllisesti yhteistyökumppaneillemme, esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun We Food:ille ja Lapinlahden Hoitola-osuuskunnan Only Good Things ry:lle.

Tärkeää on myös hävikkiin liittyvä “valistustyö”: parasta ennen -päivämäärä ei yleensä ollenkaan tarkoita viimeistä käyttöpäivää vaan tuotteen kunto kannattaa tarkastaa aistinvaraisesti. Vanhassa on joskus vara parempi.

YHTEISTÄ AIKAA SHOPPAILUN SIJAAN

Kuluttaminen on monille ajanvietettä - mutta onko se todella laatuaikaa? Ostoksilla ryysäämisen sijaan voi joko yksin tai isommalla porukalla suunnata vaikkapa luontoon, uimahalliin tai nauttimaan elämyksistä esimerkiksi museoissa, teattereissa tai gallerioissa.

Toki pelkistä elämyksistä tai sirkushuveista ei ihminen elä - vettä ja leipääkin tarvitaan.

Kun ostettava on, kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita vastuullisesti. Sillä halvalla on hintansa.

 

Lue myös:

Muutetaan maailmaa paremmaksi - tuote kerrallaan, yhdessä asiakkaidemme kanssa >>