English Tea Shop - reilun meiningin luomuteetä paremman tulevaisuuden puolesta!

English Tea Shop -sarjan teet ovat konkreettinen vaihtoehto epäoikeudenmukaiselle plantaasituotannolle. Jokainen kupillinen kuumaa tuuppaa maailmaa pikkuisen parempaan suuntaan.
English Tea Shop - reilun meiningin luomuteetä paremman tulevaisuuden puolesta!

English Tea Shop perustettiin Sri Lankassa ja Iso-Britanniassa vuonna 2010 ja tenhoavan teesarjan suomalainen maahantuoja Vanha Kyläpuoti (Organic Health) on  tehnyt kanssaan yhteistyötä melkein alusta asti - peräti kymmenen vuoden ajan.

- Valitsimme yhteistyökumppaniksi English Tea Shopin, koska olimme vakuuttuneet heidän tavastaan toimia yhteistyössä pienviljelijöiden kanssa, suuntautumisestaan luomutuotantoon ja takeestaan maksaa viljelijöille aina Reilun kaupan minimitasoa korkeammat hinnat, Eetu Keskinen kertoo.

Yhteisöllinen tekeminen vaihtoehtona plantaasituotannolle

English Tea Shopin (ETS) luontoa kunnioittava, reiluun meininkiin perustuva toimintamalli on ehdottoman tervetullut vaihtoehto Sri Lankassa vallitsevaan tyypilliseen teetuotantotapaan: valitettavasti suuri osa Sri Lankassa tuotetusta teestä tulee suurplantaaseilta, joissa Finnwatchin vuonna 2019 tehdyn raportin mukaan hallitsee edelleen kolonialismin perintö, eivätkä työntekijät saa työstään reilua korvausta tai edes inhimillisiä asuinoloja – puhumattakaan kunnollisesta terveydenhuollosta.

English Tea Shopin teetä nauttimalla tuet siis osaltasi aidosti itsenäisiä pienviljelijäperheitä, joille taataan vastuulliset työskentelyolosuhteet myös teetehtailla.

- On ollut upeaa seurata, miten pienviljelijöiden määrä on lisääntynyt ja luomuteen tuotanto kasvanut ETS:n panostuksen myötä, Keskinen ihastelee.

English Tea Shopin yritysfilosofiaan liittyy vahvasti yhteisöllisyys ja jaetun arvon periaate (CSV). Arvoista kokonaisvaltaisin on yhteisöllisyyden vaaliminen ja tukeminen Sri Lankassa yhteisöä tarkoittavan prajãva-termin muodossa. Yhteisöksi luetaan ennen kaikkea viljelijät ja työntekijät, mutta myös yhteistyökumppanit eri maissa ja lopulta myös ETS:n teetä ostavat kuluttajat. Yrityksen ajatuksena on, että mitä enemmän liiketoiminta tukee yhteisöä, sitä enemmän yhteisö tukee liiketoimintaa.

Jaetun arvon periaate eli CSV (Creating Shared Value) on puolestaan malli, jonka on luonut Harvardin yliopiston professori Michael Porter. CSV:n ajatus on tavoitella kilpailuetua omistautumalla kunnianhimoisesti kestävään kehitykseen, joka tuottaa arvoa paitsi yritykselle itselleen, myös ympäröivään maailmaan. CSV:n periaatteiden mukaan yritykselle tulevaa arvoa jaetaan koko tuotantoketjulle. Tämä edistää aitoa yhteisöllisyyttä parantaen samalla maailmaa.

Tältä tukevalta pohjalta ponnistaen English Tea Shop keskittyy reiluun meininkiin ja vastuulliseen luomutuotantoon. Lähtökohtana ei ole tehdä vain kannattavaa bisnestä, vaan jakaa liiketoiminnasta saatavaa hyötyä yhteisölle ja ympäristölle. Tunnetuimpia tapoja tähän ovat keskittyminen ainoastaan luomutuotantoon sekä Reilun kaupan ehdot ylittävät korvaukset viljelijöille.

Kosolti konkreettisia tekoja paremman tulevaisuuden puolesta

ETS osallistuu yhteisönsä tukemiseen monella eri tavalla, joista reilu korvaus työstä on vain yksi pieni osa. Tehtaan työntekijöitä koulutetaan jatkuvan oppimisen periaatteilla ja heille annetaan mahdollisuus opiskella esimerkiksi englannin kieltä, informaatioteknologiaa, yrityksen talouteen liittyvien lukujen syvempää ymmärrystä sekä erilaisia ammatillisen kehittymisen tapoja. Viljelijöitä tuetaan viljelytekniikoihin ja taloushallintoon liittyvillä koulutuksilla, lisäksi heitä tuetaan taloudellisesti ennen sadonkorjuuta ja heitä avustetaan viljelytekniikkaan liittyvissä hankinnoissa. Näitä ovat esimerkiksi kompostointitilat, teensekoitusalustat, viljelyssä käytetty koneisto sekä istutusmateriaalien hankinta.

Oman yhteisönsä ulkopuolella ETS osallistuu ympäristönsuojelutyöhön mehiläistarhausta, vuoroviljelyä, maanperänsuojelua ja vesiensuojelua tukemalla ja mahdollistamalla. Paikallisyhteisöjä ETS tukee yhteisökeskuksia ja kouluja avustamalla sekä esimerkiksi ruoka-apuprojekteilla. Suomessa osansa ETS:n tuesta on kauttamme saanut esimerkiksi Naisten pankki.

Aito vastuullisuus saa teet maistumaan kokonaisvaltaisesti herkullisilta

Erityisen ETS:n teestä tekee juurikin yhteisöllisyys ja aito vastuullisuus – sekä tietenkin teelaatujen ja yrttihaudukkeiden erinomainen maku! Itsenäisenä pysytellyt teetalo on saanut vastuullisuudestaan paljon tunnustusta ja huomiota, esimerkiksi vuonna 2017 se valittiin Iso-Britannian vastuullisimmaksi yritykseksi! ETS:n teesarja tarjoaa paitsi maustamattomia teelajikkeita, myös mielenkiintoisia, herkullisia sekoituksia, kuten granaattiomenalla maustetun vihreän teen tai suklaan ja vaniljan makuisen rooiboksen. Unohtamatta hyvinvointia tukevaa Wellness-teesarjaa, jossa ikisuosikkeja ovat nukahtamista helpottava Sleepy Me sekä kehon puhdistautumiseen tarkoitettu Pure Me.

Itsenäinen teetalo lisää hyvää maailmassa

ETS on yrityksenä nykyaikainen ja kansainvälinen yritys, joka on pysyttäytynyt tiukasti itsenäisenä toimijana ja joka pohjaa koko toimintansa tuhannen paikallisen pienviljelijän ja kymmenien tuotantotyöntekijöiden tukeen – tukien samalla heitä. Tuotesarjaan on helppo tutustua esimerkiksi Ruohonjuuren myymälöissä ja hintakaan ei luomuteemarkkinoilla päätä huimaa – siitäkään huolimatta, että tuottajille maksetaan reilut korvaukset ja yrityksen tuottamaa arvoa jaetaan koko tuotantoketjulle, ei vain omistajille. Kippaa siis kitusiisi kuppi kuumaa paremman tulevaisuuden puolesta!