Aduki: Luomun uranuurtaja

Aduki perustettiin vuonna 1980 rakkaudesta puhtaaseen ruokaan.
Aduki: Luomun uranuurtaja

Aikoinaan ajatus firman perustamiseen oli Adukin Olli Helanderin mukaan melko naiivi.

- Olimme ystävinemme tyhjätaskuja mutta erittäin kiinnostuneita luomusta. Aloitimme hommat käytännössä kolmen hengen voimalla - paikkana oli Mannerheimintien alkupään isoissa taloissa olevassa kellari, kahden huoneen luukku.

- Intohimonamme oli yksinkertaisista raaka-aineista valmistettu, puhdas ja terveellinen ruoka niin ihmisen kuin ympäristönkin kannalta. Pakkasimme jo silloin papuja, viljoja, siemeniä, kuivahedelmiä, pähkinöitä ja yrttejä – ja nimenomaan täysjyväriisiä, täysjyväpastaa. Toimme ensimmäisinä maahan esimerkiksi  japanilaisia elintarvikkeita kuten misoja, merileviä, nuudeleita ja merileviä. Ihailimme japanilaista ruokavaliota sen keveyden, terveellisyyden ja upeiden puhtaiden makujen vuoksi, Lea Brusin-Helander muistelee.

Ennen vuotta 1995 Suomi ei ollut EU:n jäsen, jonka seurauksena maallamme oli aivan omat lait, tullit, tasausverot, valmisteverot, tuontilisenssit.

- Pakollisia rutiinitoimenpiteitä oli tuontilupien anominen lisenssivirastosta - tällaiset luvat vaadittiin esimerkiksi siementen, öljyjen ja soijapapujen maahantuontiin. Saadut luvat kiikutettiin tulliin, jossa ne syynättiin tarkasti. Jäimme odottamaan tullin päätöstä kevyttä kauhua tuntien - koskaan ei voinut tietää, mitkä tuotteet tullilaboratoriota kiinnostaisivat. Tullilaboratorion tutkimukset tehtiin maahantuojan piikkiin ja taloudellisesti nämä kustannukset usein ylittivät tavaran arvon, Adukin Olli muistelee.

- Ennen EU:ta viranomaisten asenne luomutuotteiden maahantuontia kohtaan oli tyly ja epäluuloinen. “Minkä ihmeen takia pojat haluavat tuoda tommoisia ryynejä maahan”, eräskin tullimies taannoin tokaisi meille, Helander naureskelee.

Maahantuonnin näkökulmasta Suomen liittyminen Euroopan Unioniin helpotti hommia huomattavasti. Myös muu luomutuotteisiin liittyvä byrokratia on vuosien varrella keventynyt.

Vastuullinen työllistäminen

Aduki on perheyritys jo toisessa polvessa.

- Olemme olleet Helsingin ytimessä luomassa työpaikkoja jo yli 35 vuotta. Meiltä ovat monet nuoret saaneet ensimmäisen työpaikkansa, koska kynnys työllistämisen suhteen on ollut matala - usein iloinen naama on saattanut voittaa CV:t ja muut tutkintopaperit. Meillä työsuhteet ovat olleet myös tavattoman pitkiä, koska täällä on viihdytty hyvin. Koska teemme paljon käsityötä, olemme luoneet myös jo vuosia sitten muutaman työpaikan myös ulkomaalaisille, joiden on kieltä taitamattomina ollut lähes mahdoton löytää vakituista työpaikkaa. Heitä olemme auttaneet myös perheenyhdistämisessä. Meillä on töissä myös ikäihmisiä, yli 70-vuotiaskin.

- Emme ole etsineet ilmaista työvoimaa, vaan olemme maksaneet kaikille varmaan aina parempia palkkoja kuin työehtosopimukset edellyttävät. Muutamasta työntekijästämme on kasvanut yrittäjiä omille aloilleen – ehkä esimerkkimme on rohkaissut, heitä, Adukin Lea kertoo.

Merkityksellinen yhteistyö

Adukilla ollaan tarkkoja tuotteiden alkuperästä ja vastuullisuudesta.

- Meillä on varmaankin Suomen pisimmät, omakohtaiset tilastot tullilaboratorion tutkimista luomutuotteista - faktaa löytyy peräti 35 vuoden ajalta, adukilaiset toteavat.

Adukille tuotteita toimittavien yritysten ihmisistä on pitkän yhteistyön tuoksinassa tullut jopa perheystäviä.

- Yhdessä olemme olleet monen yrityksen kanssa luomun pioneereja. Näissä merkeissä olemme käyneet viljelyksillä ja tehtaissa ympäri maapalloa, olemme yhteydessä satoihin valmistajiin ja viljelijöihin niin kotimaassa kuin ympäri maailmaa. Luomumaailma on yleensä pienimuotoista; tehtaat ja viljelmät ovat pieniä tai keskikokoisia. Työssämme lähikontaktit ovat mahdollisia, se juuri tekeekin työstämme niin ihanaa,  Lea Brusin-Helander taustoittaa.

Monet Adukin kumppaniyritykset ovat olleet luomassa luomun sääntöjä, kannustaneet luomuviljelyyn ja rohkaisseet valtioita luomutuotannon kasvattamiseen.

Innovatiivisuus

Suomen suurimpana luomutukkukauppana Aduki tuo jatkuvasti markkinoille myös uusia, uljaita tuotteita kuten korealaisen kimchin, gheen ja Natalie´s-kuivahedelmät, joiden kautta avautuu uskomattoman upea yhteys suoraan kolumbialaisiin maanviljelijöihin.

- Jostakin syystä olemme alusta saakka olleet erittäin innostuneita muuttamaan suomalaista ruokakulttuuria, vaikkakin se aina ei tapahtunut kovinkaan helposti, Olli Helander Adukista toteaa.

Aduki, luomukaupan tienraivaaja >>

Osta Adukin tuotteita Ruohonjuuren verkkokaupasta >>