Ruohonjuuren historia - pienestä mökistä se alkoi

Ruohonjuuren alkutaipaleella kauppaa tehtiin myös pienessä mökissä VR:n makasiinien tuntumassa - ja myös VR:n makasiineilla.

Ruohonjuuren tarina alkoi Helsingin keskustassa sijaitsevan Forumin paikalla sijainneesta, pienestä puutalosta. Siellä tapaili joukko ympäristötietoisia nuoria, joista yksi opiskeli Saksassa. Saksassa opintietään kulkenut nuorukainen oli innostunut uusiopaperista, jota Suomessa ei 1980-luvun alussa ollut saatavilla mistään. Niinpä opiskelija alkoikin raahata uusiopaperia Suomeen repussaan ja kun suosio oli suurta, virisi ajatus yrityksen perustamisesta. Ruohonjuuri Oy perustettiin siis juurikin uusiopaperin maahantuontia ja myyntiä varten. Ruohonjuurta pyöritettiin aluksi vapaaehtoisvoimin ja varsin idealistisin ottein.

Tärkeä osa Ruohonjuuren alkuaikojen toimintaa olivat julkaisut: ensimmäinen Ruohonjuuren kustantama kirja oli harmaalle uusiopaperille painettu “Luonnonmukainen jätteenhuolto”, joka näki päivänvalon syksyllä 1983. Ylipäätään kompostointi- ja käymäläasioista oltiin silloin hyvin kiinnostuneita ja varsin pian Ruohonjuuri julkaisikin Kompostikäymäläoppaan. Kompostiasioiden ansiosta Ruohonjuuri niitti myös julkisuutta, sillä 1987 Helsingin Sanomat kertoi Ruohonjuuren kompostikäymälästä, jossa kaupan asiakkaat saattoivat käydä ekologisesti tarpeillaan - ja samalla kurkistella avaimenrei´ästä eduskuntatalon portaikkoa. Siinäpä olivat kerrassaan hulppeat näkymät täysistunnolle!

Ruohonjuureen haalittiin myyntiin ihan kaikkea ekologista. Pontimena oli vahva halu näyttää, että ekologisia vaihtoehtoja löytyy elämän kaikille osa-alueille. Laajan valikoiman pohjalta syntyi ajatus “ekotavaratalosta”, joksi Ruohonjuuri nimittikin itseään suurimman osan 1990-luvusta. Ekotavatatalo Ruohonjuuri oli “vastuullisen kuluttajan tavaratalo”, jonka asiakaslupauksen mukaan “tutkimme tuotteiden taustat ja otamme valikoimaamme vain todella ympäristöä säästävät vaihtoehdot”. Ruohonjuuri mahdollisti myyntipaikan lukuisille ekologisille ja vaihtoehtoisille tuotteille, joista isoa osaa ei saanut mistään muualta ja esimerkiksi Adukin kanssa Ruohonjuuri on tehnyt yhteistyötä aivan alkumetreiltä saakka.

Vaikka Ruohonjuuri ei ollutkaan varsinainen kehitysmaakauppa, oli siellä parhaimmillaan Suomen laajin valikoima oikeudenmukaisen maailmankaupan tuotteita. 1980- ja 1990-luvuilla Ruohonjuuri toimi myös tärkeänä eettisten ja ekologisten tuotteiden tukkukauppana, josta Suomen lukuisat kehitysmaakaupat ostivat täytettä hyllyihinsä.

Marginaalista mainstreamiin

1980-luvulla luomutuotteilla oli hörhöleima ja ekoasiat varsin pienen piirin juttuja. Ympäristötietoisuuden kasvun myötä myös Ruohonjuuren suosio kasvoi pikku hiljaa ja muutto pienestä mökistä isompiin tiloihin VR:n makasiineille mahdollisti valikoiman laajentumisen.

Suojeluhaluista huolimatta VR:n makasiinit päätettiin purkaa – ja lopultahan ne myös paloivat. Ruohonjuuri muutti Kamppiin 2006, asiakasmäärä lisääntyi äkisti ja myynnit kasvoivat. Pikkuhiljaa tarvittiin uusia myymälöitä, joita perustettiin aina Tampereelta Ouluun saakka. Tänä päivänä Ruohonjuuri on ruotsin- ja englanninkielisten verkkokauppojenja myötä myös kansainvälistynyt.

Ruohonjuuri onkin kehittynyt ajan saatossa alkuaikoja leimanneesta kirkasotsaisesta maailman pelastajasta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntijaksi.

Ruohonjuuren jalanjälki

Monessa mukana ollut Ruohonjuuri on olennaisesti vaikuttanut hyvän elämän ekosysteemin syntymiseen Suomessa. Olemassaolonsa aikana Ruohonjuuri on ollut tiiviisti osallisena monen alunperin varsin vaihtoehtoisen ekoasian normalisoimisessa: niin luomuruoka, vegaaniset “lihankorvikkeet’, kestovaipat, kuukautiskupit (Lunette oli Ruohonjuuressa aivan ensimmäisenä koko maailmassa), Reilun kaupan tuotteet, superfoodit kuin eläinkokeeton luonnonkosmetiikkakin ovat ihmisten ja ympäristön onneksi marssineet perusarkeen.

Ruohonjuuren tulevaisuus näyttää valoisalta

Vahva yrityskulttuuri on Ruohonjuuren menestymisen ytimessä kilpailun kiristyessä. Vastuullisuus ja hyvinvointi ovat tätä päivää ja alan pioneerina Ruohonjuuri jakaa edelleen vankkaa asiantuntemustaan ilolla. Ilmastomuutoksen vaikutuksista tiedetään tänä päivänä laajalti ja halu suojella maapalloa ja sen elämää on yhteinen. Edelläkävijänä haluamme tarjota uusimmat ja parhaimmat vaihtoehdot, joilla tehdä hyvän puolella olemisesta mahdollisimman helppoa.

Sattumuksia matkan varrella

VR:n makasiinit olivat vilkas tapahtumakeskus ja Ruohonjuuri oli olennainen osa tätä pöhinää. Tämä aika oli Ruohonjuuren historiassa varsin värikästä: rosvoja tuli välillä sekä ovista ja ikkunoista vaikka koiruuksien estämiseksi alkutaipaleen ruohonjuurelaiset tapasivat toisinaan yöpyä kaupassa vartioiden sitä. Onneksi kaikki sujui kuitenkin yleensä hyvässä hengessä. Yksi lämpimimmistä Ruohonjuuren historian muistoista on hetki, jolloin ihmisketju käsi kädessä ympäröi VR:n makasiinit vaatimuksenaan niiden suojeleminen. Yhteisöllinen draivi oli vahva muutenkin makasiineilla toimivien keskuudessa.

Ruohonjuuressa järjestettiin laidasta laitaan tapahtumia aina kasviskinkku-bingosta sinkkuiltoihin. Yhtenä päivänä Ruohonjuuren Toukotohinoissa juostiin kimalaishatut päässä räntäsateen keskellä ja toisena myymälään asteli itse Dalai Lama, joka osti Ruohonjuuresta hamppukengät. Kerran ranskalaiset turistit lukittiin myymälän sulkeutuessa epähuomiossa sokkeloiseen kauppaan – mutta tästäkin selvittiin ilman virkavallan apua.

Valtteri-pakettiauton tarina on puolestaan kuin parhaimmasta maalaiskomediasta! Ruohonjuuren silloinen toimitusjohtaja Pekka Heikura matkusti Saksaan tapaamaan yhteistyökumppaneita 1980-luvun lopulla. Saksasta saatiin kosolti sekä inspiraatioita että konkreettisia myyntituotteita Ruohonjuureen. Reissuilla pärjättiin saksalla ja rallienglannilla.

Pekan oli määrä hankkia matkalta pakettiauto, ajatuksena lastata se täyteen kiinnostavia vaihtoehtotuotteita Ruohonjuuressa myytäväksi. Saksalaisen uusiopaperikaupan toimitusjohtajan kanssa Heikura kävikin ostamassa Ruohonjuurelle “Valtterin”, joka oli sikäläisen makkaratehtaan entinen auto. Sen kyljessä luki komeasti “Wurstfabrik Walter”.

Valtteri lastattiin suunnitelmien mukaan täyteen saksalaisia ekotuotteita: uusiopaperia ja ekomaaleja. Pekka matkusti ekotuotelastissa oleva pakettiauton kanssa laivalla Suomeen, jossa ilmoittauduttiin kiltisti Tullille. Maailmalta haalitut ekotuotteet piti tullata ja poikkeusluvalla Pekka sai ajaa Valtterin satamasta Ruohonjuuren pikkutönön pihaan. Siellä tavaralasti purettiin myymälään ja autonavaimet jätettiin eteisen naulakkoon. Yllätys oli melkoinen, kun seuraavana aamuna Pekan tullessa työvuoroon Valtteri huomattiin kadonneeksi; tönöön oli murtauduttu ja auto vohkittu. Pekka teki varastetusta pakettiautosta rikosilmoituksen välittömästi.

Valtteri löytyi muutaman päivän kuluttua Raumalta, jossa sitä oli käytetty kilikalikeikkojen rosvoautona murtoretkellä. Poliisit olivat pysäyttäneet raskaassa elektroniikkalastissa olleen Valtterin parikin kertaa, mutteivät osanneet lukea saksalaista rekkaria ja siksi he eivät olleet saaneet vihiä siitä, että auto oli varastettu. Varkaat olivat kiihdyksissään jopa ajaneet Valtterilla ojaan, josta pahaa-aavistamattomat poliisit olivat hinanneet heidät ylös, jolloin vorot olivat päässeet jatkamaan matkaa.

Hyvän tekeminen on ollut aina keskeinen osa Ruohonjuuren toimintaa - ja tähän touhuun valjastettiin luonnollisesti myös Valtteri. Ruohonjuuri keräsi Murmanskin lastensairaalan sydänkoneita varten rahaa ja osti sitten nämä elintärkeät laitteet, jotka vietiin Valtterilla perille apua tarvitseville.

Muistot lämmittävät sydäntä ja hyvän tekeminen jatkuu Ruohonjuuressa synnyttäen uusia tarinoita.