Taateliriisi

Ayurvedisesti maustettu riisi maistuu mahtavalta ja voi jopa nostaa mielialaa! Anna taatelien makeus ja mausteiden lämpö vallata makunystyräsi. Kokeile tätä helppoa reseptiä nyt kotona. Valloittava makuelämys sopii lisukkeeksi tai ihan sellaisenaan nautittuna.
Taateliriisi

• 2,5 dl Basmati-riisiä, kuorittua
• 1⁄4 tl mustapippuria
• 1⁄4 tl kardemummaa
• 1⁄4 tl kanelia
• 4 kuivattua taatelia
• 1 rkl gheetä eli voiöljyä
• 1⁄2 tl suolaa – tai maun mukaan
• 6 dl vettä


1. Pilko taatelit pieneksi. Kuumenna kattilaa miedolla lämmöllä ja lisää ghee.

2. Kun ghee on sulanut, lisää raaka riisi. Sekoita riisiä miedolla lämmöllä jatkuvasti gheessä 2-5 minuuttia, kunnes se tuoksuu vähän makealle ja on kokonaan peittynyt gheehen.

3. Lisää mausteet ja taatelinpalat, sekoita vielä minuutin ajan. Lisää vesi ja anna kiehahtaa. Laita kansi päälle ja jätä hautumaan hyvin miedolla lämmöllä, noin 15 minuutin ajan. Sammuta lieden lämpö ja anna hautua vielä viitisen minuuttia.

4. Nauti lämpimien vihannesten kanssa. Tämä maustettu riisi on helposti sulava ruoka, joka lämmittää ja tekee hyvän olon. Voit maustaa riisiä myös esim. sitruunalla, sahramilla tai yrteillä, tai lisätä siihen pieneksi pilkottuja kasviksia.

Kaphalle sopii hyvin lisätä 1⁄4 – 1⁄2 tl tl kurkumaa riisiin kiehumisvaiheessa, jolloin saat herkullisen keltaista riisiä.


Resepti: Heli Jurvainen, Samhita