Good Life Coffee - parempaa kahvia, parempaa elämää

Lauri Pipisen perustama Good Life Coffee keskittyy laadukkaisiin, eettisesti viljeltyihin kahveihin. Tavoitteena on tarjota kahvin ystäville ensiluokkainen kahvinautinto ja hyvä elämä kahvin kanssa työskenteleville. Kahvit vaihtelevat sesongin mukaan ja kahveja myydään omina yksilöinään, joilla kullakin on oma erityinen luonteensa.
Good Life Coffee -  parempaa kahvia, parempaa elämää

- Me paahdamme hyvää kahvia, koska haluamme jakaa hyvän kahvin sanomaa. Ja haluamme myös itse juoda hyvää kahvia, Good Life Coffee Lauri Piipinen kiteyttää olennaisen.

Good Life Coffee sai alkunsa kahvibaarina Kalliossa vuonna 2012, kun perustajansa Lauri Pipinen halusi tuoda Helsinkiin kahvilan, jossa itse kahvi olisi pääosassa. Kaiken lähtökohtana oli luonnollisestikin intohimo kahviin. Lauri halusi näyttää, että kahvilla voi olla muitakin ulottuvuuksia kuin se mihin Suomessa oltiin totuttu. Good Life Coffee -kahvibaarista syntyikin nopeasti pyhiinvaelluspaikka kaikille hyvän kahvin ystäville. Parin vuoden jälkeen Good Life Coffee (GLC) avasi myös omaa nimeään kantavan paahtimon huomatessaan, että Suomeen tarvittiin myös kansainvälisen tason paahtimo. Paahtimo jatkaa samaa kulkua minkä kahvila aloitti, tarjoten vaihtoehdon bulkille. Kallion kahvibaari on nykyään historiaa, se suljettiin vuoden 2019 lopulla ja nykyään Good Life Coffee toimii vain paahtimona.

Ruohonjuuri verkkokauppa Good Life Coffee paahtimo

Mikä on yrityksenne filosofia ja miksi olette keskittyneet juuri laadukkaisiin, eettisesti viljeltyihin kahveihin?

- Avoid Bad Life on yrityksemme asenne ja motto. Se kattaa sisällään maukkaan kahvikupillisen tuoman hyvän olon tunteen sekä hyvän elämän mahdollistamisen kaikille kahvin kanssa työskenteleville. Pyrimme myös itse välttämään huonoa elämää ja tekemään työksemme juurikin sitä mistä nautimme.

Me haluamme, että kahvimme maistuu hyvälle, ja tämän takaa vain se, että hankimme mahdollisimman laadukkaita kahveja valikoimiimme, sillä huonolaatuisesta kahvista ei saa taikomallakaan hyvää. Emme lisää kahveihimme mitään, vaan ne ovat 100% kahvia. Meidän päätehtävä onkin pyrkiä pitämään se laatu, jonka viljelijät ovat viljelmillään tuottaneet. Me emme voi parantaa sitä, voimme ainoastaan pitää sen tai huonontaa sitä, Lauri kertoo.

 

Ruohonjuuri verkkokauppa Good Life Coffee pavut

GLC:n kahvi tulee pienviljelijöitä ja -tiloilta, jotka keskittyvät juurikin laadukkaan kahvin viljelyyn. Laadukkaasta ja maistuvasta kahvista myös maksetaan parempi korvaus tuottajalle. Kahvia viljelevätkin yleensä henkilöt, jotka ovat ylpeitä tuotteestaan ja ovat alansa ammattilaisia. Luonnon kunnioittaminen ja siitä huolehtiminen on heille yleensä myös itsestäänselvyys, sillä he jos ketkä tietävät, että terveellinen maa tuottaa parhaan sadon.

Kertokaa oleellisimmat asiat Ruohonjuuren valikoimiin tulevista kahveistanne?

- Ruohonjuureen meillä tulee kaksi eri kahvia, ja näistä molemmista tulee sekä papu- että suodatinjauhatus -versiot. Toinen kahvi on tummapaahtoinen, joka on maullisesti hieman tuhdimpi ja täyteläinen. Kun taas toinen kahvi on hieman kevyemmin paahdettu, tasapainoinen ja makea, josta löytyy pientä hedelmäisyyttä. Molemmat kahvit sopivat juotavaksi erinomaisesti mustana, mutta kestävät hyvin myös kauramaidon. Tummempi paahto sopii hyvin myös espressoksi tai mutteripannuun.
Kahvit ovat aina yhden alkuperän kahveja, eli niihin ei ole sekoitettu useampaa eri alkuperää. Ostamme kahvimme aina sesongin mukaan, pienissä erissä, taataksemme kahvin laadun ja tuoreuden. Tämän vuoksi kahvit saattavat vaihtua muutaman kerran vuodessa. Eli keväällä ostettu tummapaahteinen brasilialainen kahvi saattaakin olla syksyllä kolumbialainen. Kahvit pysyvät aina kuitenkin samantyylisinä, ja kahvin alkuperä infotaan aina pussissa sekä tarkemmin tuotesivuilla, Lauri vinkkaa.

Ensimmäiset kahvierät tulevat Kolumbiasta ja Hondurasista.

- Vaaleampi, Kolumbialainen kahvi tulee Manauren alueelta Kolumbian koillisosista, ja sen taustalla on Inconexus organisaation projekti, joka kulkee nimellä ”Women’s power”. Tämä projekti pyrkii parantamaan alueen naisviljelijöiden asemaa sekä auttamaan heitä parantamaan tuotantotapojaan, tuottamaan laadukkaampaa kahvia sekä saamaan siitä parempi hinta. Projekti pyrkii myös parantamaan tuotantotapoja ekologisempaan suuntaan. Kahvimarja on käsin poimittu, sen jälkeen siitä poistetaan marjan päällimmäinen kerros ja sitä fermentoidaan 18 tuntia ennen kuin se kuivataan auringon alla. Tarkka käsityö prosessoinnin joka työvaiheessa takaa puhtaan makuisen kahvin. Kahvi on Castillon ja Caturran sekoitus, jotka ovat Arabica lajikkeen alalajeja ja tyypillisiä lajikkeita Kolumbiassa.

Tummempi, Hondurasilainen kahvi tulee maan länsiosasta, Las Capucasin alueelta. Tämä kahvi on myös useamman alueen pienviljelijän tuotos, jotka on tuonut yhteen COCAFCAL oraganisaatio, jonka perustaman ”Coffee Academyn" tarkoituksena on jakaa tietoutta parempaa kahvinviljelyyn, markkinoimaan alueen kahveja sekä myös parantamaan viljelijöiden elämän laatua. Kahvi on sekoitus useampaa alueella viljeltyä Arabican alalajiketta ja on prosessoitu samoin tavoin kuin Kolumbialainenkin kahvi, Lauri kertoilee innostuneena.

Ruohonjuuri verkkokauppa Good Life Coffee

Mikä oli ensimmäinen tuotteenne ja miten se sai alkunsa?

- Kun aloitimme vuonna 2014 niin ensimmäinen kahvimme, jota paahdoimme oli kenialainen Kamwangi. Se on vieläkin yksi mieleen painuvimmista kahveista, jota meillä on ollut, samalla myös yksi parhaimmista. Siitä tuli mieleen mummon keittämä mustaherukkamehu. Sen saattoi unohtaa kahvikuppiin ja juoda tuntien päästä kylmänäkin. Kenialaisissa kahveissa on usein läsnä selkeä marjaisuus. Tämä kyseinen kahvi loppui nopeasti, mutta uusia kenialaisia kahveja tulee joka vuosi, joten suosittelemme testaamaan. Kenialaiset kahvit ovat harvoin luomua tuotantotyylin vuoksi. Kahvit tulevat osuuskunnilta, joiden taustalla on tuhansia alueen pienviljelijöitä ja näiden kaikkien saaminen luomun pariin on lähes mahdottomuus. Harvoin he kuitenkaan käyttävät mitään luomulle kiellettyjä aineita, tietää Lauri.

Mikä on suosituin tuotteenne ja minkä ounastelette olevan syy sen suosioon?

- Kahvimme vaihtelevat aina sesongin mukaan, eli mikään tuotteistamme ei ole pysyvä. Emme myöskään ”brändää” kahvejamme vaan myymme yksilöinään. Kun yksi kahvi loppuu, niin se loppuu ja tilalle tulee jokin toinen kahvi. Joten on vaikea sanoa mikä olisi suosituin. Yleensä etiopialaiset kahvit myyvät hyvin. Tuoreen sadon etiopialaiset saapuvat aina kesän alussa. Ne ovat yleensä todella tasapainoisia ja makeita, ja omaavat mahtavan hedelmäisyyden, niistä voi löytää jopa hieman kukkaisuutta. Ja huom! Kyllä kahvimme aina kahvilta maistuu, mutta sieltä saattaa aina löytää mm. edellä mainittuja makuvivahteita :) Lauri muistuttaa pilke silmänkulmassa.

Ruohonjuuri Good Life Coffee

Mikä on oma suosikkinne ja miksi?

- Ihan jokaiselle kahvinjuojalle. Näistä kahdesta varmasti löytyy hyvä vaihtoehto, tykkäsit sitten vaaleammasta tai tummemmasta paahdosta. Molemmat kahvit sopivat hyvin juotavaksi myös mustana tai kauramaidon kanssa, ihan miten itse tykkää. Ja vaikka puhun paljon kahvien eri makuvivahteista jne. niin ei kannata pelätä, että ne olisivat jotain muuta kuin kahvia. Kyllä ne aina kahvilta maistuu, mutta niistä löytyy näitä makuvivahteita, siinä missä viineissäkin löytyy.