Ayurvedan vinkit uupumuksen välttämiseen

Voisiko jeesiä nykymaailman liialliseen hektisyyteen sen mukanaan tuomaan ylisuorittamisen ikeeseen ammentaa ikiaikaisesta Ayurvedasta? Nappaa vinkit tasapainon tueksi tästä jutusta!
Ayurvedan vinkit uupumuksen välttämiseen

Tuntuuko elämä toisinaan niin kiireiseltä, ettet meinaa ehtiä tehdä oikein mitään? Nykymaailman myllerryksessä ja monenlaisten paineiden puristuksessa ihminen saattaa ajautua ylikierroksille: oravanpyörässä juostaan kuin viimeistä päivää ja pääkin tuntuu olevan pyörällä kuin Haminan kaupunki. Tehtävälistat ovat pidempiä kuin Kiinan muuri eikä levolle liikene aikaa. Ei ole ihme, että uupuminen onkin nykyään valitettavasti yleistä. Ayurveda-luonnonlääketiede tarjoaa näkökulman myös kiireen taakkaa huojentamaan ja uupumusta estämään.

Toiminta ja tavoitteellisuus ovat tärkeitä asioita opiskelu- ja työikäisen ihmisen elämässä - siinä ei tietenkään ole mitään pahaa. Oikein annosteltuina toimeliaisuus ja aikaansaavuus ovat tietysti eteenpäin vieviä ja positiivisia asioita. Pulmia alkaa usein ilmetä silloin, jos suorittaminen alkaa hallita elämää niin, ettei työpäiviä erota vapaa-ajasta ja eikä suoritusmoodi hellitä hetkeksikään edes lomalla. Silloin ego on päässyt rengistä isännäksi ja alkanut liiaksi määrittää tahtiasi elämässä. Juurikin egolle tavoitteet ja niissä edistyminen on kaikki kaikessa. Jos annat pelkästään egosi päättää, se ei välttämättä hellitä ennen kuin on myöhäistä. Ayurvedisesti ilmaisten: jos rajas ottaa ylivallan, on aika valpastua. Ayurvedassa rajas on aggressiivinen mutta aikaansaava toiminnallinen voima, jota tarvitaan, mutta jota ei pidä päästää niskan päälle.

Ayurvedan vinkkelistä vilkuillen ylisuorittamisessa ja liiallisessa pinnistelyssä on aina kyse siitä, että rajas on kivunnut kukkulan kuninkaaksi. Rajas on yksi kolmesta ayurvedisestä laatuominaisuudesta, joiden vaikutus heijastuu kaikkeen toimintaamme. Kaksi muuta ovat sattva ja tamas:

 • Rajasisia ominaisuuksia ovat aktivisuus, motivaatio, tavoitteellisuus, kamppailunhalu ja kilpailullisuus.
 • Sattvisia mielen ominaisuuksia ovat puhtaus, kirkkaus, tiedostavuus, eettisyys, positiivisuus ja valpas mielenrauha.
 • Tamas taas on vastuussa passiivisuudesta, tietämättömyydestä, tietoisuuden puutteesta ja tylsyydestä.

Kun elämä täyttyy tavoitteellisesta, jaksamisen rajoille lipuvasta suorittamisesta, rajaksen mitat ovat kasvaneet liian suuriksi. Tällöin mieli painostaa ihmistä tekemään hommia hullun lailla; enemmän kuin kehollesi ja mielelle olisi hyväksi. Kun hermosto tämän seurauksena paukkaa ylikierroksilla, lepääminen ja pysähtyminen muuttuu vaikeaksi - vaikka juuri niitä tilanteessa tarvittaisiin.

Ylikierroksilla pörräävälle lepo ja hiljentyminen on siis vaikeaa. Jos tilanne on jatkunut pitkään, ylikierroksia kehittävät tavat ovat saattaneet pinttyä syvälle. Joskus vasta totaalinen romahdus avaa ovet muutokselle. Selvähän se: myös uupumuksen suhteen olisi hyvä toimia (tai vähentää toimintaa) ennaltaehkäisevästi. Mitä sitten pitäisi tehdä?

Ayurvedassa tasapaino on kaiken hyvinvoinnin A ja O. Omalle kehotyypille sopivilla, säännöllisillä rutiineilla pidetään huolta sekä kehosta että mielestä. Kun doshat ovat tasapainossa, rajaskaan ei saa liikaa valtaa. Ayurvedisesti ajatelleen vata-doshan epätasapaino monen hermostollisenkin haasteen alkusyy, mutta silloin kun rajas on ottanut vallan, tulee vata-doshan lisäksi tasapainottaa myös pittaa.  

Jatkuva väsymys, ilon katoaminen elämästä ja palautumisvaikeudet ovat merkkejä, jotka havaittuaan tulisi tehdä elämäntapoihinsa selkeitä muutoksia. Vaikka rajasisesta uurastamisen ja henkihieverissä pinnistelyn kierteestä ei olekaan ihan helppo päästä eroon, se on hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä.

Vaikka rajasisesta uurastamisen ja henkihieverissä pinnistelyn kierteestä ei olekaan ihan helppo päästä eroon, se on hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä.

Ayurvedan vinkit ylirasittuneelle:

 1. Lisää omaa aikaa. Merkitse kalenteriisii omaa aikaa, jolloin voit tehdä mitä haluat - tai mikä vielä parempi: olla tekemättä yhtään mitään. Jos tunti päivässä ei onnistu, aloita mikrotauoista: muutama minuutti useamman kerran päivän aikaan on oikein hyvä alku! 

 2. Jätä kahvi ja musta tee vähemmälle. Jos voit olla kokonaan ilman kahvia tai mustaa teetä, saattaa yöuntesi laatu parantua nopeastikin. Kahvin vaihtaminen kofeiinitomaan versioon tai vilja- tai sikurikahviin on myös hyvä idea. Myös ayurvediset teet (etenkin hermostoa tasapainottava Vata-tee) sopivat hyvin uupumusta oireilevalle hyvin.

 3. Viilaa ruokavaliotasi. Vähennä rajasisen ravinnon määrää. Rajasista ruokaa on esimerkiksi liha, valkosipuli, chili ja muut voimakkaat mausteet, sinappi, ketsuppi, ranskalaiset perunat, suklaa ja alkoholi.

 4. Liiku lempeästi - älä suorita liikuntaa. Ylirasittuneelle sopii rauhallinen liikunta: luonnossa maleksiminen ja lempeätahtinen ulkoilu. Uupumuksen kolkutellessa raskas, tavoitehakuinen liikunta kannattaa jättää väliin.

 5. Helli ja hemmottele itseäsi. Mieti joka aamu: millä pienellä asialla voisin tänään ilahduttaa itseäni. Rauhallinen teehetki ystävän seurassa, hieronta tai yrttikylpy tukevat hyvinvointiasi ylirasituksen kiemuroissa.

 6. Laita asiat tärkeysjärjestykseen. Mikä on sinulle oikeasti tärkeää ja merkityksellistä? Milloin koet aitoa iloa ja onnellisuutta? Moni kokee näitä tunteita silloin, kun mieli on sattvinen ja rajaksen vaatimukset ovat jääneet taustalle.

 7. Elä arvojesi mukaan. Käytätkö tarpeeksi aikaa asioihin, joita oikeasti pidät kaikkein tärkeimpinä elämässäsi? Muovaa toimintaasi vastaamaan paremmin arvojasi.

 8. Rakkaus ja läheisyys. Perhe ja sinulle läheiset ihmiset tarvitsevat rakkauttasi ja läheisyyttäsi. Saat antamasi varmasti takaisin. Lasten kanssa leikkiminen ja hyvien ihmissuhteiden vaaliminen lisää sattvaa ja vähentää rajasta.

 9. Rauhoita illat. Illat eivät ole suorittamisen aikaa vaan lepoon kannattaa työpäivän jälkeen alkaa jo hyvissä ajoin laskeutua. Lempeät ja hyvää mieltä lisäävät iltarutiinit lisäävät sattvaa elämässäsi ja valmistelevat levollisiin uniin.

 10. Hyvät rutiinit kantavat. Kun terveellinen tasapaino levon ja aktiivisuuden välille on löytynyt, pidä uusista rutiineistasi kiinni. Noudata hyvää päivärytmiäsi myös viikonloppuisin ja muista: kaikkea aikaa ei tarvitse täyttää tekemisellä. Kaikki on hyvin. Sinä riität.