Ravintolisiä miehille

Mitkä ravintolisät ova tärkeitä erityisesti miehille ja miksi? Nappaa tästä jutusta Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivun vinkit hyvinvoinnin tueksi.
Ravintolisiä miehille

Ruokavalion ravinteikkuus ja ravintoaineiden saannin kattavuus on miehillä tärkeää siinä missä kaikilla muillakin - selvähän se! On kuitenkin asioita, joita juurikin miesten kannattaa huomioida ravitsemuksessaan aivan erityisesti, kun tarkoituksena on voida kokonaisvaltaisesti mitä mainioimmin.

Erityistarpeet vaihtelevat elämäntilanteen mukaan

Eri ikäisillä ja erilaisessa elämänvaiheessa temmeltävillä on omat erityistarpeensa - tämä pitää tietysti paikkaansa sukupuolesta riippumatta.

- Kasvava ja kehittyvä teini voi tarvita tukea iän tuomiin ihon haasteisiin, jos finnejä pukkaa. Silloin on hyvä kiinnittää huomiota verensokeritasapainoon ja karsia ruokavaliosta maito, sokeri ja vehnä. Useat B -vitamiinit edistävät ihon pysymistä normaaleina joten B-complex onkin hyvä valinta. Ravinteikasta oluthiivaa kannattaa ripotella ruokiin kuten parmesanraastetta sen sisältämien B-ryhmän vitamiinien vuoksi. Myös A-vitamiini on hyvä Ihon hyvinvointiin. Sitä voi käyttää esimerkiksi 1-2 kuukauden kuurina. Myös E-vitamiini esimerkiksi vehnänalkioöljystä on hyvä valinta. Ulkoisesti aknesta kärsivän miehen kannattaa suunnata luonnonkosmetiikkahyllyille ja valita esimerkiksi teepuusaippua näppyjä karkoittamaan, ravintoterapeutti suosittelee.

Aktiivisesti liikkuva mies voi puolestaan tarvita lisätukea lihasten kuntoon ja huoltoon. Paikallisesti levitettävä magnesiumsuihke tai -voide on mainio täsmäapu treenien jälkeen. Ulkoisesti levitettävistä magnesiumtuotteista voi olla apua myös lasten ja nuoren kasvukipuihin.

- Mikäli ruokavalio on jostain syystä yksipuolinen on hyvä varmistaa kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saanti monivitamiinivalmisteella. Kaiken ikäisille ja sukupuolille muistutan D-vitamiinin tarpeesta, erityisesti syksystä kesään kun sitä ei Suomessa auringosta saada.  Kasvissyöjän ja vegaanin on hyvä muistaa myös B12 -vitamiini, Eijaliisa Koivu kertaa terveyttä tukevia  perusasioita.

Kun nuoripari haaveilee perheenlisäyksestä, on myös tulevan isän mietittävä elämäntapojaan ja ravintoaineiden saantia.

- Hormonitasapainon kannalta on tärkeää pitää verensokeri tasaisena nauttimalla monipuolista ja ravitsevaa ruokaa tasaisin välein päivän aikana, Koivu opastaa.

B6 -vitamiini edistää hormonitoimintoja ja sinkki edistää testosteronitasojen pysymistä normaalina. Seleenin taas tiedetään edistävän normaalia siittiöiden muodostumista.

- Hedelmällisyyteen ja sperman laatuun siis voi vaikuttaa terveellisellä ruokavaliolla ja ravintolisillä. Myös rentoutuminen on tärkeää, sillä stressihormonit vaikuttavat hormonitasapainoon ja hedelmällisyyteen, ravintoterapeutti neuvoo.

Illalla otettu magnesium voi rentouttaa ja edistää hyvää unta. Magnesiumin tarve kasvaa sekä stressin että kovan kuntoilun seurauksena, jolloin sen tankkaus etenkin kiivasrytmisessä elämässä kannattaa.

- Tärkeää on muistaa hyvät rasvahapot eli Omega3 sekä ubikinon ja L-arginiini, jota saa esimerkiksi manteleista, Eijaliisa Koivu lisää.

Miehisyys ja testosteronit

Testosteronit ova tärkeitä kaikille sukupuoleen katsomatta. Ne vaikuttavat fyysiseen voimaan, energisyyteen, luustoon, innostumiseen ja positiiviseen mielialaan kaikenlaisia eteen tupsahtelevia asioita ja kumppanikin kohtaan.

- Testosteronin tuotantoon oleellisia ovat sinkki, D-vitamiini ja magnesium, ravintoterapeutti kertoo.

Iän myötä testosteronitasot laskevat, mutta nuoremmallakin miehellä tasot voivat aleta, erityisesti jos kiloja on kertynyt tai jokin sairaus rasittaa elimistöä.

- On kuitenkin hyvä huomioida että esimerkiksi stressitilassa kortisolin tuotanto saattaa kuluttaa mieshormonien rakennusaineet. Jos stressi vaivaa, suosittelen hidastamaan tahtia ja kokeilemaan esimerkiksi ruusujuurta tai ashwagandhaa. Myös reishillä eli lakkakäävällä on tyyneyttä tuovia vaikutuksia.

- Myös ylipaino, tupakointi  ja alkoholin käyttö voivat laskevat testosteronin määrää. Unen merkitys on tärkeää tässäkin asiassa, syvän REM-unen syklit vaikuttavat testosteronin eritykseen. Unta tukemaan löytyy oivallisia apureita aina piikkimatosta valeriaanaan saakka. Lempeä iltatee ja hyvät iltarutiinit voivat jo tuoda apua hyvän levon saamiseen, Eijaliisa Koivu neuvoo.

Avuksi andropaussin haasteisiin

Tyypillisiä miesten vaihdevuosien eli andropaussin oireita ovat elinvoimaisuuden heikkeneminen, väsymys, ärtyneisyys, masennus, sukupuolisen halukkuuden väheneminen, erektiohäiriöt, hikoilu, lihasmassan ja -voiman väheneminen ja siihen liittyen keskivartalon rasvakudoksen lisääntyminen. Osa haasteista kuulostaa aika yhtäläisiltä naisten menopaussioireiden kanssa.

- Tukea tähän elämänvaiheeseen voi saada aiemmin mainittujen testosteroneita tukevien asioiden lisäksi esimerkiksi maca-jauheesta, joka kohottaa seksuaalista vireyttä ja suorituskykyä sekä petraa hormonitoimintaa saaden myös henkisen ja fyysisen tarmon nousemaan. Myös nimensä mukaisesti Superman voi tuoda toivottua tukea petipuuhiin.

Eturauhasen hyvinvointi

Sahapalmu on sopiva rohto vähän varttuneemmille miehille eturauhasen ja virtsateiden tukemiseen.

- Mikäli kolesterolitasot ovat koholla, kannattaa ensin kiinnittää huomiota ruokavalioon ja liikuntatottumuksiin. Parhaimmillaan korjaukset voivat johtaa arvojen kohentumiseen. Valitse siis hyviä rasvahappoja kuten camelinaöljyä, valkosipulia joko ruokaan tai kunnon annoksena kapselimuodossa (Kyolic).

- Ruokavaliossa muun muassa kauran ja ohran beetaglukaani ja kasvisten, hedelmien ja marjojen pektiini ovat korkeasta kolesterolista kärsivän ystäviä. Tavallisen kerman vaihtaminen kaurakermaan voi myös tuoda apua, ravintoterapeutti valistaa.

Jokainen mies ikään katsomatta haluaa varmasti olla energinen ja hyväntuulinen. Lisätukea puhdikkaampaan menoon voi tuoda ubikinon Q10 ja alfalipoiinihappo.

Hyvän immuniteetin tueksi ovat D-vitamiini ja sinkki todella tärkeintä - ja lisäksi kannattaa muistaa seleeni, joka myös suojaa soluja hapettumisstressiltä.

- Monipuolisen, kosolti värikkäitä kasviksia sisältävän ruokavalion merkitystä hyvinvoinnille voi tuskin ikinä liiaksi korostaa.

Hyvä ruoansulatus on edellytys ravintoaineiden imeytymiselle eli myös suoliston kunnosta tulee huolehtia tarpeen mukaan. Saccharomyces boulardii tai maitohappobakteerit ovatkin tulleet suosituiksi kokonaisvaltaista hyvinvointia hamuavien keskuudessa.

- Mikäli suoli ei toimi päivittäin, on hyvä lisätä kasvisten ja leseiden syömistä tai ottaa kuitulisää psylliumista, chia-siemenistä tai kaurakuidusta, ravintoterapeutti vinkkaa.

- Jos ruoansulatus ei tykkää esimerkiksi pavuista tai raskaammasta ruoasta, voi aterioinnin alkaessa ottaa ruoansulatusentsyymin.

Ruohonjuuren ravintoterapeutti muistuttaa myös riittävästä proteiinin saannista:

- Yleisesti proteiinia tulee saada sukupuolesta, iästä ja aktiivisuudesta riippuen 1-2 grammaa painokiloa kohden. Vanhukset kärsivät usein proteiinin puutteesta, mikä näkyy lihaskunnon heikentymisenä. Monet urheilijat ja lihastreeniä harrastavat voivat myös hyötyä proteiinilisistä. 

 

M-2008-1061 2838 - Maca plante - Sexualitä
M-2008-1061 2839 - Maca plante - Stimule la fertilitä
M-2008-1061 2840 - Maca plante - Syst?me hormonal Source de phytoestrogne
M-2008-1061 3416 - lepidium meyenii (nazwa powszechnie stosowana: Maca) - plodnosc
M-2008-1061 3864 - Lepidium meyenii (Common Name : Maca) - Physical and mental health
M-2008-1061 2772 - Valerian extract [Dry extract from roots of Valeriana officinalis L., drug/native extract ratio(3 - 6) : 1, solvent of extraction Ethanol/Water, min 0.3% valerenic acid] - For isomnia and mental health
M-2008-1061 2491 - Serenoa repens, Sabal serrulata (Saw Palmetto) - Reproductive function
M-2008-1061 3934 - Serenoa repens, Sabal serrulata (Common Name: Saw Palmetto) - Health of urinary function in Benign Prostatic Hyperplsia