Palaa lomalta arkeen lempeästi

Näillä vinkeillä akut pysyvät latautuneina töihin palatessa Lomalta arkeen palaaminen vaatii usein aikaa, ja siirtymävaihe voi tuntua takkuiselta. Onneksi siirtymävaihetta voi helpottaa huolehtimalla kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
lomalta arkeen lempeästi

On onnistuneen loman merkki, jos arkirytmiin tottuminen ja työasioiden mieleen palauttaminen vievät tovin.Työkoneen unohtunut salasana kertoo siitä, että olet päässyt todella tuulettamaan aivojasi! 

Valitettavasti stressikertoimet saattavat kohota nopeasti takaisin samoihin lukemiin, missä ne olivat lomalle lähtiessä, jos töihin yrittää palata saman tien mahdollisimman isoilla tehoilla. Sen vuoksi kannustan palaamaan lomalta arkeen lempeästi – mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Jätä aikaa liikunnalle 

Täyttäessäsi työkalenteria muista jättää sinne aikaa myös liikkumiselle joka päivä. Muista, ettei liikkuminen tarkoita HIIT-treenejä tai painojen nostelua, vaan mitä tahansa liikettä. Joogaa, kävele, käy tanssitunnilla. Useat tutkimukset puoltavat väitettä, jonka mukaan liike on meille luonnollinen ja tärkeä tila. Silloin aivot pääsevät palautumaan ja prosessoimaan päivän aikaan sisäistettyä tietoa. Sen sijaan, että jäisit työpäivän jälkeen sohvalle koko illaksi, suuntaa kevyelle iltakävelylle. Aivot ja koko keho kiittävät varmasti!

Harjoita itsemyötätuntoa

Tuntuuko, että työt takkuilevat ja pitäisi olla tehokkaampi, nopeampi, parempi tai nokkelampi? Jos vastaus on kyllä, on aika pysähtyä ja tarkastella sitä, miten puhut itsellesi. Kestääkö puhetapasi päivänvaloa? Puhuisitko niin parhaalle ystävällesi? Meillä on usein taipumusta olla ankaria itsellemme. Sen vuoksi suosittelenkin harjoittamaan aktiivisesti itsemyötätuntoa – ole itsesi puolella, aina.

Keskity hengitykseen

Tuntuuko, että stressikertoimet nousevat jo työpäivän aikana korkealle tai vireystaso ei pysy korkealla halki päivän? Viimeinen vinkki on niin yksinkertainen, että se voi jopa ärsyttää: hengitä. Hengitys on voimakas työkalu, joka kertoo meille jatkuvasti, mitä kehossa ja mielessä on meneillään. Hengityksen avulla voimme myös vaikuttaa vireystilaamme ja stressin tunteeseen itse. Usein pelkkä hengityksen huomioiminen muutaman minuutin ajan voi auttaa, mutta innokkaimmille on tarjolla lukuisia ilmaisia sovelluksia täynnä erilaisia hengitysharjoituksia.

Miten nämä teot siirtyvät käytännön arkeen?

Kaikkia näitä asioita harjoitellaan esimerkiksi onlinejooga.fi -sivuston joogatunneilla. Nähdään matolla! 

Jutun kirjoittaja Tiina Svensk on Ohmygoodnessin joogaopettaja ja kirjailija, joka vietti kesänsä skeittausta opetellen ja mökkeillen.