Impolan Kasvitila: Ravinteikasta hamppua suurella sydämellä!

Impolassa ei viljellä viimeaikojen villitysten innoittamana vaan tila perustettiin jo vuonna 1894. Silloin nykyisen viljelijän (Kaarlo Impolan) isoisän isä (Kalle Impola) perusti oman tilan isänsä omistamille viljaville ”takamaille” Kiikan (nykyisen Sastamalan) Kämmäkkään. Nykyinen viljelijä Kaarlo Impola aloitti viljelyn vuonna 2000.
Impolan Kasvitila on ollut saman suvun hallussa jo 1800-luvun lopulta lähtien ja on erikoistunut kotimaisiin hamppu- ja kauratuotteisiin.
Maatalouden ja erityisesti kasvintuotannon tilanne oli tuolloin melko tukala ja suunnitelmia erikoiskasvituotannosta ja jatkojalostuksesta oli tehtävä, jos aikoi päätoimisena viljelijänä jatkaa. Myös hamppu tuli mukaan suunnitelmiin ja muutaman vuoden harkinnan jälkeen se otettiinkin mukaan viljelyyn. Välittömästi alkoi myös jalostus ja pakkaustyö hampun osalta. 

- Taisimme tuolloin olla lähes ainoa hamppua elintarvikkeeksi viljelevä ja jalostava yritys, Kaarlo Impola muistelee.

Impolan Kasvitilan perusfilosofia on ollut alusta asti tuottaa ekologisesti ja eettisesti kestäviä sekä terveellisiä ja turvallisia kasvipohjaisia elintarvikkeita. Hamppu vastaa tähän filosofiaan erinomaisesti. 

- Hamppu monipuolistaa viljelyä, kasvaa hyvissä olosuhteissa voimakkaasti eikä kasvinsuojelutoimenpiteille ole tarvetta. Hampun ravintosisältö on erinomainen, suorastaan erikoisen hyvä. Korjattava siemen on heti sinällään todellinen ravintopakkaus. Tarvitaan vain huolellinen kuivaus ja lajittelu korjuun jälkeen - sitten hampunsiemen on valmis syötäväksi, Kaarlo Impola kehuu.

Impolan ensimmäinen tuote oli kokonainen hampunsiemen, mitä pakattiin käsin 250 gramman pussiin. Tuote valmistui heti kun ensimmäinen sato oli korjattu. 

- Opettelemista tietysti alkuun oli esimerkiksi siinä, miten hampunsiemenen lajittelu saadaan sujumaan ja onnistumaan. Tietoa tästä ei ollut saatavilla, joten homma piti opetella itse, öljyhampun viljelyn pioneeri muistelee.

Vuotta myöhemmin Impolan tilalla aloitettiin hamppuöljyn puristaminen ja öljyn sivutuotteena syntyvän hamppurouheen valmistus.

-  Mielestämme onnistuimme nopeasti löytämään öljynpuristukseen oikeat menetelmät ja tuotantotavat. Hamppuöljymme laadusta olemmekin saaneet paljon kiitosta, Kaarlo Impola toteaa.

Hamppua syömällä ylläpitää hyvää yleisterveyttä

Impolan Kasvitilan suosituin tuote on alusta asti ollut kokonainen hampunsiemen. Tosin myös öljyä, kuorittua hampunsiementä ja hamppurouhetta menee Impolan mukaan kaupaksi nykyään lähes yhtä paljon.

- Kokonainen hampunsiemen sisältää kaikki hampun hyvät terveysominaisuudet yhdessä, hyvin säilyvässä ”paketissa”. Lisäksi tuote on edullinen. Ei siis ihme, että suosiota riittää, viljelijä mainostaa.

Ja mikäpä onkaan hamppua haukatessa! Hampunsiemen on kokonaisvaltainen terveyspakkaus. Siemen sisältää runsaasti ja monipuolisesti hyviä pehmeitä rasvahappoja mm. harvinaista gammalinoleenihappoa (GLA). Lisäksi hampunsiemenessä on runsaasti hyvin imeytyvää, laadukasta proteiinia ja kosolti kuitua. Myös mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja löytyy hampusta runsaasti.

- Hyvien rasvahappojen saantia ei voi liikaa korostaa. Hamppuöljystä rasvahappoja saa helposti ja varmasti hyvin käytettävässä olevassa muodossa, Impola toteaa.

- Hyviä rasvahappoja saa helposti myös kuoritusta hampunsiemenestä, jonka öljypitoisuus on lähes 50 %. Lisäksi kuoritussa siemenessä on yli 30 % proteiinia, joten kyseessä on todellinen tehopakkaus. Myös maku ja rakenne suussa on erittäin miellyttävä, hamppuekspertti lisää.

Impolan hamppuproteiinin proteiinipitoisuus on 46 %.

- Se onkin loistava vaihtoehto silloin, kun proteiinia halutaan lisätä ruokavalioon kasvipohjaisista lähteistä. Samalla saadaan vatsan toimintaa edesauttavia kuituja sekä myös hyviä rasvoja, Kaarlo Impola opastaa. 

Mitä eroa on kuoritulla ja kokonaisella hampunsiemenellä?

Kokonaisen ja kuoritun siemenen erot ovat ravintotiheydessä ja käytettävyydessä. 

- Kun siemenestä poistetaan kuori, saadaan tuotteeksi erittäin öljy- ja proteiinipitoinen ydin. Tämä ydin on myös maultaan ja rakenteeltaan miellyttävä. Näin kuorittu siemen voidaan lisätä osaksi melkein mitä tahansa ruokaa ja siten sen nauttiminen on helppoa. Kuorittu siemen sopii salaatteihin, puuroon, mysliin, smoothieen, pastan päälle, leivontaan… siis lähes mihin vaan! Kuoritusta siemenestä saa myös helposti tehtyä hefua (eli hampputofua ) tai hamppumaitoa. Toki näitä saa tehtyä kokonaisestakin siemenestä, Impola opastaa.

Kokonaisen siemenen etuna on lähinnä korkeampi kuitupitoisuus ja parempi säilyvyys.

- Oma suosikkimme on monipuolisen käytettävyytensä ansiosta kuorittu hampunsiemen. Käytämme sitä lähinnä puurossa, salaateissa, smoothiessa ja myslin joukossa. Syömme kuorittua hampunsiementä joka päivä, hampputilalta kerrotaan.

Katso täältä kaikki kotimaisen Impolan Kasvitilan tuotteet >