Kompakti vitamiinisuihke korvaa perinteiset tabletit

Suihkemuotoiset vitamiinit ja ravintolisät tarjoavat tehokkaan imeytymisen suun limakalvojen kautta, mikä mahdollistaa nopeamman ja paremman hyötyosuuden verrattuna perinteisiin tabletteihin ja kapseleihin. Haastattelimme Ruohonjuuren ravintoasiantuntijaa Miiaa ja kysyimme mihin suihkemuotoisten vitamiinien teho perustuu.
Suihkutettava vitamiini helposti mukaan.

Laukussani alkoi hetki sitten kulkea mukana pieni pullo, josta painoin päivän aikana posken sisäpinnalle muutaman suihkauksen. Kompaktin kokoinen pakkaus osui luonnollisesti omasta sivutaskustaan käteen, ja itse toimenpide taittui hetkessä. Käyttö oli yksinkertaista ja tehokkuus optimoitu paremman imeytymisen myötä. Suihkaus kevyestä pullosta oli korvannut tabletti- ja kapselimuotoiset tuotteet. Tämä oli uusi tapa nauttia vitamiinini.

"Olen aikaisemmin suihkinut hoitotuotteita hiuksiini, kasvovettä iholle ja vettä huonekasveille. Annostelu suihkepullosta on yksinkertaista - tietty määrä painalluksia ja tuote leviää tasaisesti kaikkialle. Tähän perustuu myös suihkemuotoisten vitamiinien helppous sekä tehokkuus."

Suihkemuotoiset vitamiinit ja muut ravintolisät imeytetään suun limakalvojen kautta. Jos annostelu on kaksi suihkausta, ne kannattaa laittaa molempien poskien sisäpinnoille, jotta saadaan mahdollisimman suuri pinta-ala imeytymiselle. Kielen alta löytyy myös hyvin imeyttäviä reseptoreita, mutta poskista saadaan enemmän pinta-alaa. Koska suihkemuotoista vitamiinia ei niellä tabletin tai kapselin tavoin, sen ei tarvitse käydä läpi ruuansulatuskanavaa.

Suihkemuotoisissa vitamiineissa imeytyvyys onkin 90 % tai enemmän - tableteissa ja kapseleissa se on noin 10 % tai korkeintaan 50 %. Tablettien ja kapselien huonompi imeytyvyys johtuu niissä olevista täyte- ja sidosaineista sekä kuoriosista, jotka häiritsevät imeytymistä. Myös ruuansulatuselimistön ja suoliston kunto vaikuttavat imeytymiseen.


Eri ravintoaineet ovat eri makuisia ja esimerkiksi b-ryhmän vitamiineissa saattaa olla makuaineita, jotka eivät miellytä kaikkia. Suihkeista löytyy helposti lähestyttäviä versioita, kuten aprikoosin makuisia - suositelluin on silti aina mahdollisimman lyhyen inci-listan sisältävä tuote.


Ravintoasiantuntija Miia Saastamoinen Ruohonjuurelta kertoo, että tällä hetkellä suihkemuotoisten ravintolisien keskuudessa erityisen haluttu on liposomaalinen muoto. Liposomi on kaksi lipidikerrosta sisältävä rasvapallo, jonka sisään laitetaan itse ravinne. Yleensä ne ovat suihkemuotoisina, jolloin imeytys tapahtuu suun limakalvojen kautta. Liposomaalisissa suihkeissa imeytyvyys on jopa 97 % eli injektion tasolla.

Väsymyksen juurisyyt: ravinteiden tarkistus ja oikea ravintolisien käyttö

Talven jälkeen olo voi olla nuutunut ja väsynyt. Tässä kohtaa olen ainakin itse saattanut helposti tarttua tiettyihin ravintolisiin ja ajatella niiden ahkeran käytön korjaavan ongelman itsekseen. Oireet ovat kuitenkin yleensä moniselitteisempiä. Väsymys voi johtua esimerkiksi b-ryhmän vitamiinien, magnesiumin tai d-vitamiinin vajeesta. Myös elintavoilla on merkitystä energiatasoihin. Mikään ravinne ei myöskään toimi yksinään, vaan ne vaativat muita tuekseen. Jos tiettyä ravinnetta saa liikaa, elimistö alkaa heikentämään sen imeytymistä. Parasta olisikin alkuun tehdä tilannekartoitus otattamalla laaja verenkuva ja mittauttamalla ravinteet. Näin saa selville, mistä ravintolisistä on oikeasti puutetta ja piileekö väsymyksen taustalla esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu hoitoa vaativa sairaus.


Nykyään suihkemuodossa löytyy ainakin D-, K2-, C- ja B-ryhmän vitamiineja sekä sinkkiä ja rautaa. Kivennäisaineet, rautaa ja sinkkiä lukuunottamatta, ovat taas yleensä jauhe- tai kapselimuodossa. Pienestä 30 ml:n suihkepullosta riittää noin 200 suihkaukseen ja koska imeytyvyys on merkittävästi tabletteja ja kapseleita parempi, käytössä säästää rahaa.


Aloitin oman vitamiinisuihkekokeiluni Nordaidin Reishi+C -vitamiinisuihkeella, sillä talvisin ruokavaliostani jää monesti uupuumaan tuoreiden marjojen ja hedelmien riittävä syönti. Reishi eli lakkakääpä ja C-vitamiini edistävät molemmat immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi reishi tukee verenkiertoelimistön terveyttä ja normaaleja kolesterolitasoja.

"Ravistan pulloa ja suihkautan kerran molemmille posken sisäpinnoille. Maku on miellyttävä ja käyttö suoraviivaista. Näitä ei tarvitse niellä juoman avulla ja suihkauksen voi lisätä missä vaan."

Uusi muoto innostaa miettimään ravintolisiä monipuolisemmin osana omaa hyvinvointia: mitä, miksi ja miten otan niitä jatkossa. Suihke on ainakin tullut jäädäkseen.

 

Nordaid

Nordaid Reishi+C -vitamiinisuihke 30 ml

Nordaid

Nordaid D-vitamiinisuihke 30 ml / 100 mcg

Nordaid

Nordaid B12-vitamiinisuihke 30 ml

 

Teksti ja kuvat: Jenna Kiuru
Ravintoasiantuntija: Miia Saastamoinen