Vinkkejä sienimetsään

Metsästäjä-keräilijän vaistojaan voi vahvistaa sienimetsässä samoamalla. Siinä missä marjastus saattaa joskus tuntua puurtamiselta, on sienestys parhaimmillaan ilostuttavaa aarteenetsintää. Lue vinkit onnistuneeseen sieniretkeen blogistamme!
Vinkkejä sienimetsään

Pikkuisen tietoa, kosolti uteliaisuutta ja kahmalokaupalla hyvää onnea. Siinäpä toivotuksemme sieniapajille ampaiseville. Tästä jutusta voit poimia koriisi myös muutaman muun hyvän neuvon ennen itiöemäjahtiin ryntäämistä.

Ennen sienimetsään menoa

  • Lainaa kirjastosta tai osta omaksesi hyvä sienikirja. Voit jo etukäteen opetella yleisimpiä sieniä, niin homma sujuu siimeksessä sutjakammin. Tämän neuvon voit korvata nappaamalla metsään mukaan sienestyksen iloihin vihkiytyneen kaverin.

  • Ota mukaan näppärä sieniveitsi, jolla voit putsata löydöksesi jo metsässä. Ihanteellinen veitsi on sellainen, jonka toisessa päässä on suti - mutta tavallinenkin pikkupuukko kyllä kelpaa.

  • Sienestys tuottaa hyvää mieltä säässä kuin säässä. Ihanteellisinta on kuitenkin sienestää kuivalla kelillä, koska sateen pieksäessä sienet ovat melkoisen märkiä ja painavia. 

Sieniapajilla ollessasi

  • Nouki sienen maanpäällinen osa eli itiöemä maasta lempeästi - älä turhaan kisko mukaasi koko eliötä. Voit esimerkiksi leikata sienen tyvestään veitsellä ja sujauttaa sen sitten koriisi. Niljaisista sienistä kannattaa kuopsuttaa limainen pintakerros pois jo metsässä.

  • Siisti sienesi jo siimeksessä. Madonsyömiä yksilöitä tai sienten kaluttuja kohtia ei kannata turhaan kanniskella kotikeittiön biojätteeseen vaan ne on hyvä jättää muiden elämänmuotojen murkinaksi.

  • Hyödynnä sieni tai tatti mahdollisimman kokonaan. Karvarousku maistuu mainioilta karvoineen, tatti pillistöineen ja rouskut helttoineen. Puhtaita toukansyömättömiä sieniä on turhaa silpoa.

  • Paras sienestysastia on leveäpohjainen kori, mutta sankokin menettelee. Moni sienestäjä kantaa mukanaan useampaakin astiaa, jolloin sienten lajittelu sujuu jo etukäteen ja suoraan pannulle pelmahtavat (kuten tatit, kanttarellit, haperot ja suppiluu) on eroteltu ryöpättävistä (esim. rouskut ja suorovahverot) valmiiksi. Muovipussi on sientenkeruuastioista kehnoimmasta päästä, koska metsän antimet muhjuuntuvat siinä helposti mössöksi.

  • Kerää vain sellaisia sieniä, jotka tunnistat.
Tatteja

Sienimetsästä kotiin saavuttuasi

  • Älä jätä sienisaalista nurkkiin pölyttymään vaan käy sen kimppuun heti metsästä palattuasi. Koska sienet eivät kestä pitkää säilytystä, tee esikäsittelyhommat oitis: ryöppää rouskut, väsää suolasienet, paista tatit ja laita kuivatettavat sienet kuivuriin tai levittele ne sanomalehden päälle. Pakasta ne sienet, mitä tahdot säilöä - mieluiten lajeittain.
  • Jos puhti on poissa, etkä millään jaksa oitis operoida poimimaasi, levittele sienisaaliisi väljästi sanomalehden päälle, laita sienten päälle kevyt paperi ja säilytä koko satsi mahdollisimman viileässä. Seuraavana päivänä sienten kimppuun on viimeistään käytävä - muuten ne menevät pilalle.

Mukavia sienestyshetkiä ja makoisia herkutteluhetkiä!