Tony’s Chocolonely - suklaa ihmisoikeuksien puolella

Tony’s Chocolonely on B-Corp, Reilun kaupan sertifioitu suklaavalmistaja, joka laittaa sosiaaliset vaikutukset tuoton edelle tehdäkseen suklaasta 100 prosenttisesti orjatyöstä vapaata. Eikä pelkästään heidän omasta suklaastaan, vaan kaikesta maailman suklaasta.
Tony’s Chocolonely - suklaa ihmisoikeuksien puolella

Kolme alankomaalaista toimittajaa perustivat Tony’s Chocolonelyn vuonna 2005 huomattuaan, että maailman isoimmat suklaayhtiöt ostivat kaakaota viljelmiltä, joilla käytettiin laitonta lapsityövoimaa ja nykypäivän orjuutta.

Siitä lähtien Tony’s Chocolonely on omistautunut pyrkimykselleen lisätä tietoisuutta ja eliminoidakseen suklaateollisuuden epätasa-arvoisuutta. Tony’s Chocolonely johtaa esimerkillään luodessaan suoria ja pitkäkestoisia suhteita kaakaoviljelijöiden kanssa Ghanassa ja Norsunluunrannikolla maksamalla heille korkeampaa hintaa ja työskentelemällä yhdessä ratkaistakseen nykypäivän orjuuden takana olevat juurisyyt.

Tony’s Chocolonely haluaakin inspiroida koko alaa muuttumaan siten, että 100-prosenttisesti orjavapaasta suklaasta tulee normi. Brändi on noussut Alankomaiden markkinajohtajaksi ja levyjä on saatavilla lähes ympäri maailmaa. Lisäksi Tony ‘silla on toimistot Alankomaissa, USA:ssa, UK:ssa ja Saksassa.

Yhdessä ihmisoikeuksien puolella

Vuodesta 2017 lähtien Tony’s on kampanjoinut muiden suklaavalmistajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa lainsäädännön puolesta, joka laittaisi yritykset vastuuseen hankintaketjuissaan ilmenevistä ihmisoikeusloukkauksista. EU:n liikevoiman, uuden Yhdysvaltain hallinnon ja YK:n nimittäessä vuoden 2021 lapsityön poistamisen kansainväliseksi teemavuodeksi, viesti on selvä: Nyt on aika toimia! Mutta vain yhdessä voimme tehdä 100% orjavapaasta suklaasta normin.

Valitettavasti tällä hetkellä yritykset eivät ole lailla velvoitettuja huolehtimaan ihmisoikeusloukkauksien jäljittämisestä hankintaketjuissaan, puhumattakaan niiden ratkaisemisesta. Tästä syystä Tony’s kutsuu kaikki suklaafanit allekirjoittamaan vetoomuksensa ihmisoikeus lainsäädännön puolesta, joka asettaisi yritykset laillisesti vastuuseen nykypäivän orjuuden ja laittoman lapsityövoiman käytöstä hankintaketjuissaan.

Vuonna 2001 maailman suurimmat suklaayhtiöt kannattivat Harkin-Engel protokollaa, jossa he sitoutuivat poistamaan laittoman lapsityövoiman ja nykypäivän orjuuden suklaan hankintaketjusta. Tämän jälkeen ei ole tapahtunut paljoakaan.

Tänä päivänä yli 1,56 miljoonaa lasta ja vähintään 30 000 nykypäivän orjuuden uhria on pakotettu työskentelemään kaakaoplantaaseilla. Vapaaehtoiset toimet ovat epäonnistuneet, eikä itsesääntely selvästi riitä. Paul Schoenmakers, Tony’s Chocolonelyn Head of Impact, kertoo: ”15 vuotta sitten lanseerasimme ensimmäisen suklaalevymme vedotaksemme suklaa-alaan, eikä tähän päivään mennessä ole tapahtunut riittävästi muutosta. Näillä suklaalevyillä emme osoita ketään sormella, vaan vetoamme koko suklaateollisuuteen ja kaikkiin brändeihin, jotta he ottaisivat vastuuta ja tekisivät yhteistyötä 100-prosenttisesti orjavapaan suklaan puolesta. Olemme kaikki osa ongelmaa ja voimme kaikki olla osa ratkaisua.”

Tony’s Chocolonely lanseeraa Sweet Solution -kampanjassaan rajoitetun erän neljää look-alike-suklaalevyä lisätäkseen tietoisuutta siitä, että vaikka suklaateollisuus lupasi poistaa laittoman lapsityövoiman hankintaketjuistaan 20 vuotta sitten, sen käyttö on edelleen yleistä. Sweet Solution suklaalevyt eivät ole myynnissä Suomessa.

Kirjoittaja: Johanna Järvinen

Seuraa Tony’s Chocolonelya:

Nettisivut
Instagramissa
Facebookissa
Twitterissä