Suolisto ja hyvinvointi - miten ja miksi vaalia suoliston terveyttä?

Suolisto on hyvinvointimme peruskallio. Kun suolisto voi huonosti, sen tuntee niin kehossa, kuin mielessäkin ja päinvastoin. Ruohonjuuressa olemme jo vuosikausia tarjonneet niin asiantuntemustamme, kuin tuotteitakin liittyen suoliston ja ihon mikrobiomin hyvinvointiin. 

Suolisto ja hyvinvointi - miten ja miksi vaalia suoliston terveyttä?

Ilouutisena kerrottakoon, että suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa merkittävästi omilla elintavoillaan. Joskus kuulee sanottavan, että “suolisto on ihmisen toiset aivot”, mutta mitä se oikeastaan merkitsee?

Suolisto ja aivot kommunikoivat mm. hermoston kautta ja sillä tavoin suoliston mikrobit vaikuttavat myös aivotoimintaan. Bakteerikannaltaan tasapainossa olevan suoliston vaikutus aivotoimintaan on positiivinen esimerkiksi mielialan ja keskittymiskyvyn myötä. Tänä päivänä löytyy jo runsaasti tutkimuksia esimerkiksi masennuksen ja suolistobakteerien yhteydestä toisiinsa.

Miksi suoliston hyvinvointi on niin tärkeää?

Hyvinvointi on koko kehon kokonaisvaltainen juttu. Suolistossa on tuhansia bakteerilajeja ja niiden muodostamalla mikrobistolla on merkittävä rooli terveydellemme. Muutokset bakteereissa vaikuttavat moniin sairauksiin sekä masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Terve suolisto mahdollistaa ravintoaineiden imeytymisen ja sitä kautta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Monissa vaivoissa katseen voikin kääntää suolistoon. Se on perusasia, jonka tulee olla kunnossa.

Mikä yhteys suolistolla on aivotoimintaan ja/tai mielialaan?

Suolistossa on paljon hermosoluja sekä välittäjäaineita, jotka toimivat vähän samaan tapaan kuin aivot. Informaatio kulkee molempiin suuntiin suoliston ja aivojen välillä. Ihmisen pisin hermo, parasympaattinen kiertäjähermo eli vagushermo kuljettaa informaatiota suolesta aivoihin. Suolistossa mikrobisto osallistuu muun muassa mielialoihimme vaikuttavien välittäjäaineiden valmistamiseen. Suolistoa hoitamalla tulee siis hoitaneeksi samalla stressitasojaan, aivojaan ja mielentilaansa.

Tuotekuva Puhdas+ Kaurakuitu ja polyfenolit

Ravintoterapeutin tuotevinkki: Puhdas+ Kaurakuitu +Oliivin polyfenolit ja maitohapopbakteerit

Miten suolistosta pidetään hyvää huolta? 

“Hyvä ateriarytmi ja stressitön elämä ovat perusasioita suoliston hyvinvoinnille. Ruoansulatuskanava tarvitsee työrauhan. Ruokailuhetki on siis hyvä rauhoittaa ja pureskella huolella, sillä ensimmäiset entsyymit tulevat mukaan pilkkomishommiin jo suussa eli syljestä.  Suolistolle hyvää ravintoa on kuitupitoiset kasvikset, kuten kaalit ja pinaatti. Hyväksi ovat myös hedelmät ja kasvikset kuten tomaatti, paprika ja sitruuna. Suoliston bakteeristo tykkää hapanmaitotuotteista, kuten esimerkiksi  jogurtista ja piimästä. Myös fermentoidut kasvikset kuten hapankaali, kimchi ja kombutsa ovat hyväksi suolistolle. Suolisto, kuten koko elimistö kaipaa hyviä rasvoja, joita saa mm. kalasta, pähkinöistä ja avokadosta. Bakteerien herkkua ovat myös parsa, purjo, sipuli ja valkosipuli, sekä mustajuuri, salaattisikuri ja maa- ja latva-artisokka. Kuituja suolisto arvostaa.

Asiantuntija: ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu

Lue myös  “Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat ravintolisät” blogimme, jossa esittelemme kimaran laadukkaita ravintolisiä avuksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Ammattitaitoiset ravintoterapeutin kouluttamat asiakaspalvelijamme auttavat niin myymälöissä, kuin verkossakin. Lämpimästi tervetuloa!