Ruohonjuurelaiset vapaaehtoistyössä: Tukea tytöille Tyttöjen Talolla

Ruohonjuuren työntekijöillä on mahdollisuus käyttää palkallista työaikaansa vapaaehtoistyöhön paremman maailman puolesta. Joka ikinen kuukausi yksi ruohonjuurelainen pääsee yhdeksi päiväksi töihin itse valitsemaansa järjestöön tai muuhun parempaa maailmaa rakentavaan projektiin. Palkan tästä vapaaehtoistyöpäivästä maksaa Ruohonjuuri. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan!
Ruohonjuurelaiset vapaaehtoistyössä: Tukea tytöille Tyttöjen Talolla

Ison Omenan Ruohonjuuressa ahertava Noora vietti vapaaehtoistyöpäivän Tyttöjen talolla Espoon Leppävaarassa. Noora osallistui Tyttöjen talon kahteen iltatapahtuman.

Tyttöjen Talo on tarkoitettu kaikille 10 - 29-vuotiaille tytöksi tai naiseksi identifioituville, tai tyttöyttä itsessään pohtiville. Tyttöjen Talo tarjoaa tilaa vapaa-aikaan ja harrastuksia, sekä apua ja tukea pohdintoihin tai vaikeisiin elämäntilanteisiin. Tyttöjen Talon kantava ajatuksena on tarjota paikka, jossa jokainen voi aidosti olla oma itsensä.

- Tyttöjen talon illan teemana oli leikekirjan kokoaminen, jota varten tytöt  olivat ottaneet Instamix-kameralla kuvia. Valmiit kuvat oli liimattiin kirjaan ja niille keksittiin itse kuvatekstit, Noora kertoo ensimmäisestä vapaaehtoiskoitoksestaan.

Tyttöjen talon iltaan kuului myös värityskirjojen värittelyä ja korttipelejä.

- Kaiken tekemisen lomassa juttelimme arkisista asioista ja tutustuimme toisiimme.

Illan päätteeksi pidettiin ohjaaja-Marian kanssa puolen tunnin reflektio, jossa käytiin läpi illan tapahtumat ja siivottiin.

Nooran toisena Tyttöjen Talo -iltana teemana oli avaimenperien tekeminen.

- Neuvoimme tytöille, miten niitä tehtiin ja autoimme tyttöjä tarvittaessa. Kaiken tekemisen aikana sai itselleen sopivalla hetkellä syödä välipalaa, ruohonjuurelainen kertoo.

Nooran mielestä vapaaehtoistyörupeamissaan kaikkein parasta oli ryhmähenki.

- Oli kerrassaan ihanaa, miten kaikki otettiin lämpimästi vastaan ja autettiin toisiamme. Oli mahtavaa puuhastella, olla läsnä ja höpötellä tyttöjen kanssa. On koskettavaa nähdä, että jokaisella tytöllä on turvallinen paikka olla ja toteuttaa itseään rennossa ympäristössä taustoista riippumatta, hän kertoo silmin nähden vaikuttuneena.

Nooraa kosketti syvästi myös se, miten vastaanottavaisia ja taitavia ohjaajia Tyttöjen Talossa on töissä:

- He luovat lämpimän tunnelman, jolloin on helppo jutella yksityisistäkin asioista.

Nooraan teki vaikutuksen myös Tyttöjen Talon kodikkuus sekä huone, jossa oli tapana käydä ohjaajan sekä nuoren kahdenkeskeisiä henkilökohtaisia asioita.

- Kun astuin tuohon huoneeseen, tunsin jo oven kynnyksellä jännitykseni putoavan pois, hän toteaa.

Noora valitsi vapaaehtoistyöpaikaksi Espoon Tyttöjen Tyttöjen talon, koska hän kannattaa tasa-arvoa:

- Naisena minusta välillä tuntuu siltä, että meidän pelätään menevän rikki, kun kuulemme ’todellisuudesta”. Etenkin nuorina olemme melko usein kilttejä, kauniita ja hauraita tyttöjä.

- Jokaisen tytön ja naisen tulisi tietää olevansa rohkea, älykäs ja voimakas. Oman mielipiteen ilmaiseminen on osa oman tahdon toteuttamista, Noora linjaa ja jatkaa:

- Haluan, että epävarmuutta, epätietoisuutta tai yksinäisyyttä kokevat tytöt ja naiset tietävät, ettei heidän tarvitse olla yksin askarruttavien asioiden kanssa. Tyttöjen Taloon voi tulla viettämään iltaa, puhua turvallisessa ympäristössä kaikenlaisista asioista, saada esimerkiksi tukea nuorena äitinä sekä löytää myös oikeaa apua, mikäli on esimerkiksi joutunut seksuaalisenväkivallan uhriksi.

Vapaaehtoistyöpäivälläänkin Noora halusi osoittaa tukensa vaikeita hetkiä kokevia nuoria kohtaan. Noora toivoo myös, että tietoisuus Tyttöjen Talon olemassaolosta laajenisi:

- Kenenkään ei kannata jäädä yksin murheidensa kanssa.