Monipuoliset eteeriset öljyt kesään

Eteeriset öljyt eli kasvin haihtuvat ainesosat saadaan kasveista höyrytislaamalla, eli kansanomaisesti kuvattuna kasvista erotetaan sen tuoksuvat ainesosat. Nämä tuoksuaineet ovat kemiallisesti hyvin monimutkaisia seoksia koostuen sadoista eri yhdisteistä. Eteeristen öljyjen tuoksut voivat olla piristäviä, rauhoittavia tai keskittymiskykyä lisääviä. Ne voivat parantaa ihon terveyttä, tappaa mikrobeja tai hoitaa tulehduksia.
Monipuoliset eteeriset öljyt kesään

Olet ehkä käyttänyt eteerisiä öljyjä tuoksulyhdyssä luomaan asuntoosi hyvää tuoksua ja tunnelmaa. Mutta eteerisillä öljyillä on paljon enemmän käyttötapoja. Ne auttavat myös erilaisissa kesän ongelmissa. Tässä artikkelissa annan muutaman kesäisen käyttövinkin.

LAVENTELI  (Lavandula angustifolia) – eteeristen öljyjen rauhoittava äiti

Jos ihosi palaa auringossa, kannattaa siihen käyttää ehdottomasti laventelin laimennosta. Sitä on helppo valmistaa itse. Lisää vain laventelin eteeristä öljyä 2-3 tippaa pieneen ruokalusikalliseen kasviöljyä.  Kasviöljyn sijaan voit käyttää myös jotakin voidetta (Kehäkukkavoide sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen). Tämän jälkeen sivele öljyseos palaneelle alueelle. Tätä seosta voi käyttää myös palovammojen hoitoon, jos grillatessa tai nuotion kanssa sattuu vahinko.

Laventelia käytetään myös unettomuuteen. Monilla nukkuminen vaikeutuu, kun päivä pitenee ja valon määrä lisääntyy. Tällöin eteeristä öljyä pirskotellaan sängyn pääpuolelle.  Yksi tehokas konsti on laittaa laventeliöljyä pyykkikoneessa huuhteluaineen sekaan, kun pesee lakanapyykkiä, jolloin lakanoihin jää laventelin tuoksu. Laventeli voi myös auttaa ylikierroksilla käyvää henkilöä laskeutumaan kesälomaan.

Jos muurahaiset vaivaavat, niin laventelista on apua siihenkin. Laventeli on tehokas ja luonnollinen muurahaisten karkotin. Muutama pisara muurahaisten reitille tai esim. laattakiville karkottaa muurahaiset tehokkaasti.

SITRONELLA (Cymbopogon nardus) – luonnollinen hyönteisten torjuja

Kesällä luonnossa, metsissä ja rannoilla liikkuessa on paljon rauhallisempaa, kun käyttää sitronellaa joko pirskottelemalla sitä ulkoiluvaatteille tai käyttäen sitä laimennettuna suoraan iholle. Laimenna 7-10 tippaa 1rkl:sta (5ml) kasviöljyä tai sumutteessa alkoholia kohti.

Sitronellaa voit käyttää myös esim. verannalla ja kesämökin grillipaikassa tuoksulyhdyssä häätämään inisijät pois.

TEEPUU ELI TEA TREE (Melaleuca alternifolia) – tehokas mikrobien tappaja

Teepuuta suositellaan käytettäväksi kun iho on tulehtunut, on finnejä, kynnessä on sientä tai huuliherpes on iskenyt esim. stressin ja liiallisen auringon vuoksi. Kynsisienessä teepuuta voi laittaa kynnen päälle yhden tipan – muissa käytöissä se laimennetaan öljyyn kuten sitronellakin.

Teepuu on, ainakin minulle, tehonnut karkottamaan paarmoja ja hirvikärpäsiä. Kesällä tein puutarhassa töitä kymmeniä paarmoja kiusanani. Kun pirskottelin teepuuta hattuuni ja vaatteisiini, paarmat hävisivät täysin.

Teepuulla voi myös desinfioida talven jäljiltä esim. mökin pintoja mihin hiiret ovat ulostaneet. Samoin sillä voi desinfioida liiasta kosteudesta aiheutuneita homekohtia esim. saunan pesutilassa. Tähän voi ottaa avuksi myös timjamin eteerisen öljyn ja laimentaa molempia suihkepulloon alkoholiin 1:10 suhteessa. 

PIPARMINTTU (Mentha piperita) – huoneilman raikastaja ja kehon virkistäjä

Tunkkaista hajua saa kätevästi pois pirskottelemalla piparminttua lattialle tai matoille. Esimerkiksi talven jäljiltä mökki, ulkohuussi ja varastot voivat haiskahtaa epämiellyttäviltä. Tietenkin myös sisävessoissa se on tehokas luonnolliseen ilman raikastamiseen.

Laimennettuna sillä voi raikastaa kuumaa, päänsärkyistäkin oloa kun sivelee sillä ohimoita ja kallon pohjaa. Sitä voi myös vain hengitellä syvään pullon suusta. Pitkillä automatkoilla se auttaa jaksamaan. Samoin se helpottaa matkapahoinvointia. Ruusun kukkaisvesi on myös iki-ihana ihon raikastaja kesäkuumilla. Sitä voi vain suihkuttaa kasvoille kun kuumuus rasittaa.

Piparminttu voi olla myös avuksi, kun on syönyt jotain sopimatonta ja vatsassa kipristelee. Tällöin laimenna sitä taas samalla tavalla ja hiero mahalle tai/ja ota tippa kasviöljyn tai hunajan kera suuhusi. Se vie myös näin pois ilmavaivoja.

ETEERISTEN ÖLJYJEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET:

  • Tuoksulyhdyssä annostus on 1-4 tippaa veden pinnalle. Käytä kuumaa vettä niin saat tuoksua nopeasti.
  • Hieronnassa pieneen ruokalusikalliseen (n 5ml) perusöljyä 1-2 tippaa eteeristä öljyä. Pohjaöljynä käytetään kylmäpuristettuja kasviöljyjä esim. Frantsilan Hellä aromaperushoitoöljyä. Erinomaisia ovat myös fytoterapeuttiset öljyt kuten Kuismaöljy, Porkkana-Kehäkukkaöljy, Frantsilan Yrttihierontaöljy sekä ayurvediset hoito-/hierontaöljyt.
  • Höyryhengitystä tai kasvojen kauneushöyrytystä varten 2-4 tippaa pariin litraan kuumaa vettä. Aseta pyyhe pään yli ja aseta kasvot sopivalle etäisyydelle vedestä.
  • Eteeristä öljyä voi tiputtaa myös kylpyveteen 5-10 tippaa esim. shampooseen laimennettuna.
  • Tuoksua saa huoneisiin tuoksulyhdyn lisäksi pirskottelemalla eteeristä öljyä esim. matoille, laimentamalla sitä sumutepulloon tai lisäämällä sitä ilmankostuttimeen.
  • Eteeristä öljyä voi käyttää parfyymin tapaan tiputtamalla muutaman pisaran vaatteille – ei kuitenkaan silkille tai nailonille. Mandariini, patsuli, santeli ja muutamat muut öljyt voivat tosin aiheuttaa väritahran kankaaseen.

  • Parfyymin voi kokeilla tehdä myös mieltymyksensä mukaan sekoittamalla eteerisiä öljyjä jojobaöljyyn tai alkoholiin. Bergamotti ja sitruuna saattavat iholla auringossa aiheuttaa pigmenttiläiskiä.

VAROITUKSET

  • Eteerinen öljy on laimennettava aina ennen käyttöä iholle.
  • Eteerisen öljyn joutumista silmiin on varottava. Vahingon sattuessa se huuhdellaan heti pois silmistä viileällä vedellä.
  • Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi raskauden aikana omin neuvoin.
  • Eteerisiä öljyjä käytetään vauvojen, lasten, vakavasti sairaiden ja vanhuksien sairauksien hoitoon vain terapeutin ohjauksessa.
  • Jotkut eteeriset öljyt saattavat olla allergisoivia yliherkille ihmisille.
  • Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti omin neuvoin.

 

Kirjoittaja: Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila Ky