Maista kukkanen!

Syötävät kukat kruunaavat salaatti- ja jälkiruoka-annokset nostaen sekä mielen että kielen arjen yläpuolelle. Sosiaalisessakin mediassa ovat jo jonkin aikaa visuaalisuudellaan hurmanneet “kukkaströsselein” ryyditetyt annokset. Lue syötävistä kukista lisää tästä jutusta!
Maista kukkanen!

Varsinaisten syötävien kukkien ohessa annoksensa voi ryydittää kukkivilla yrteillä, kuten mintulla tai sitruunamelissalla. Ja kyllä vaan; osan kasvimaansa yrteistä kannattaa antaa kukkia, koska niistä on siten paljon hyötyä pörriäisille - jotka toden totta on pelastettava! Tässä jutussa perehdymme muutamien syötävien kukkien iloihin.

Ruiskaunokki eli ruiskukka (Centaurea cyanus)

Hienostuneen vienon maun omaavaa ruiskukkaa käytetään kuivattuna koristeena yleensä kakuissa ja jälkiruoissa. Myös mysli- ja smoothiekulhoannoksiin ruiskukasta saa kauniit koristeet.

Tiesitkö, että ruiskaunokkia hyödynnetään myös kotimaisissa kukkatipoissa? Frantsilan Ruiskaunokki-kukkatippa tasapainottaa mieltä ja auttaa tunnistamaan tunteet. Kukkatippana ruiskaunokki voi tuoda apua esimerkiksi ikävää ja haikeutta tunnettaessa.

Ruohonjuuresta löydät Aduki-sarjan syötäviä kukkasia, joista suurin osa tulee hollantilaiselta biodynaamiselta tilalta, jossa on uurastettu popsittavien kukkien kanssa jo vuodesta 1976 alkaen. Aduki-sarjan auringonpaisteessa varttuneet ruusunnuput puolestaan tulevat luomutiloilla ympäri maailmaa. Kaikki Aduki-sarjan syötävät kukat lajitellaan ja pakataan Hollannissa käsityönä.

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Kehäkukka omaa pitkät perinteet kansanlääkinnän perusrohdoksena niin meillä kuin muuallakin maailmassa. Rohdoskäytössä kehäkukalla on monipuolisesti uudistavia ja virvoittavia, soluja suojaavia, hengitysteitä hoitavia ja maksan terveyttä tukevia vaikutuksia. Raskauden tai imetyksen aikana kehäkukkaa ei tule käyttää sen estrogeenivaikutusten vuoksi.

Niin tuoreet kuin kuivatutkin kehäkukan terälehdet sopivat mainiosti teenä juotavaksi sekä vaikkapa salaateissa, munakkaissa ja keitoissa nautittavaksi. Kehäkukan pirteän värisellä terälehdillä voi koristaa myös kakut ja jälkiruuat. Kehäkukkaa kutsutaan toisinaan myös köyhän miehen sahramiksi, sillä kehäkukka antaa väriä leivonnaisiin. Hämäräkauppiaiden kerrotaan myös joskus hyödyntäneen kehäkukkaa sahramiväärennöksissään ja onpa tuolla kirkkaankeltaisella kukkasella värjätty myös voimunnelmia. Jos kehäkukalla tahtoo värjätä sapuskansa, kannattaa sitä ensi kypsentää tovi öljyssä tai voissa, jolloin väri irtoaa paremmin.

Kehäkukkaa on hyödynnetty etenkin ihonhoidossa ulkoisesti käytettynä. Esimerkiksi Frantsilan yrttitilan legendaarisen Kehäkukkavoiteen teho perustuu pitkälti tuon hoitavan kukkasen moniin avuihin. Kehäkukka hoitaa ihoa tehokkaasti auttaen sitä uusiutumaan ja nopeuttaen myös haavojen paranemista.

Luonnonkosmetiikassa kehäkukka tunnetaan ihoa rauhoittavana ja puhdistavana, kaikille ihotyypeille soveltuvana kasvina. Kehäkukka komistaakin monia Ruohonjuurenkin hyllyiltä löytyvistä kasvovesistä, voiteista ja puhdistustuotteista.  Kehäkukkaa voidaan hyödyntää myös hiushuuhteluna vaaleiden hiusten sävyä kirkastamaan - näin kerrotaan jo viikinkiaikojen naisten tehneen.

Entisaikaan myös känsien hoitamiseen on käytetty murskattuja kehäkukan kukkia, joiden joukkoon on sekoitettu suolaa.  murskatuilla kehäkukan kukilla ja lehdillä, joihin on sekoitettu suolaa. Ulkoisesti kehäkukkaa on viljalti hyödynnetty niin uutteina, kääreinä kuin öljyseoksinakin, joilla on hoidettu kutisevaa ihoa, lieviä palovammoja, rohtumia, ihottumia, itikanpistojälkiä, peräpukamia, makuuhaavoja, hiivaongelmia, suun tulehduksia ja monenlaisia tulehduksia.

Ruusu (Rosea centifolia)

Ruusu on kauneutensa lisäksi yllättävän tehokas rohdoskasvi! Ei olekaan ihme, että Suomen terveystuotekauppiaiden liitto valitsi ruusun muutama vuosi sitten vuoden rohdoskasviksi.

Usein onnellisuuden, rakkauden ja naisellisuudenkin kukaksi mielletty ruusu suorastaan pursuilee hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Monipuolisesti hoitava, aistikas ruusu tekee hyvää niin iholle, silmille, mielelle, tunteille, verenkiertoelimistölle kuin ruuansulatuksellekin. Myös kuukautisten ja vaihdevuosien aikana ruususta voi saada tasapainottavaa apua arjen haasteisiin.

Ruusua osataan arvostaa myös Ayurvedassa, jossa se viilentävänä ja rauhoittavana kasvina tasapainottaa aivan erityisesti pitta-doshaa. Myös Ayurvedassa ruusua suositellaan naisellisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Kehäkukan tapaan ruusua hyödynnetään luonnonkosmetiikassa laajalti sen mieltä ja ihoa hoitavien vaikutustensa ansiosta. Ruusu onkin ylivertainen kasvi monipuolisen käytettävyytensäkin vuoksi: ruusunkukkien lisäksi loistavia ravintopommeja ovat myös ruusunmarjat. Myös ruususta valmistettu ruusuvesi sekä eteerinen ruusuöljy on oikein oivallisia kumppaneita hyvinvoinnin edistämisen saralla.

Suosituin Ruohonjuuren ruusutuotteista on Dr. Hauschka -sarjan klassikkomainetta nauttiva Ruusuvoide, joista jokainen tuubi sisältää ruusua 35 terälehden verran. Jokainen Dr. Hauschkan Ruusuvoide muuttaa maailmaa paremmaksi työllistämällä afganistanilaisia naisia, jotka poimivat pelloilta ruusut huolellisesti käsin. Heille työ luo uskoa tulevaisuuteen. Maassa, jossa naisen asema on vaikea ja vaikutusmahdollisuudet yhteiskunnassa ovat rajatut, työskentely toisten naisten kanssa tarjoaa yhteisön, jossa kokemukset ja osaaminen leviävät arkitöiden lomassa. Esimerkiksi yksikin lukutaitoinen nainen voi hän opettaa muita lukemaan ja näin naiset voivat seurata uutisia ympäristössään. Lukutaidon oppinut nainen pyrkii myös tutkitusti aktiivisemmin turvaamaan lapsilleen mahdollisuuden koulutukseen. Ruusuja tuottavalla luomutilalla työskenteleville naisille ympäristö on turvallinen, eivätkä he esimerkiksi altistu vaarallisille kemikaaleille. Tällä on merkitystä erityisesti raskaana oleville naisille maassa, jossa työturvallisuusasiat eivät ole itsestäänselvyys.