Maailma paremmaksi kaakaopapu kerrallaan!

Goodio-suklaat tekevät hyvää - sekä syöjälleen että kaakaontuottajille. Kokonaisvaltaisesti hyvät suklaat ovat maailmassa vielä harvassa: globaalisti ajatellen suklaantuotantoon liittyy edelleen paljon vääryyttä ja riistoa. Peräti 70 prosenttia maailman kaakaopavuista viljellään epäeettisesti. Ruohonjuuressa myydään vain hyviä suklaita - tässä jutussa keskitymme Goodio-suklaisiin kaakaopapujen näkökulmasta.
Maailma paremmaksi kaakaopapu kerrallaan!

Goodio pyrkii mahdollisimman läpinäkyvään tuotantoketjuun ja siihen, että liiketoimintansa tuo lisää hyvän elämän edellytyksiä myös kaakaonviljelijöiden keskuudessa. Suklaidensa raaka-aineina käytetyt kaakaopavut tulevat Perusta, jossa ensimmäinen vaikuttavuusprojektinsa tähtäsi siihen, että Platanal Bajon kylään saadaan sähköt.

Reilu meininki on Goodion meininki ja sen vuoksi heille on oleellisen tärkeää maksaa kaakaonviljelijöille pavuistaan kunnollinen hinta. Jos näin toimisivat myös kansainväliset suklaajätit, ei pienviljelijöiden tarvitsisi pitää lapsiaan plantaaseilla töissä vaan he voisivat käydä koulua.

Kaakaopapu suurennuslasin alla

Kaakaopapu: Marañon Nacional, Gran Yapatera / Cuencas.
Kaakaopapun viljelijä: Platanal Bajon pienviljelijäyhteisö
Kaakaopapujen vallitseva värisävy on kirkas, ruskea-punainen ja leikkaamalla poikittain voimme nähdä valkoisen norsunluun värisiä jyviä. Kaakaopavut on fermentoitu ja kaakaipapujen paino on noin 1 g/ kpl.

Kaakaopapujen makuprofiili on luonnollisesti hiukan kitkerä, rakenteeltaan kermaisen täyteläinen. Kaakaopapujen keskipyöreässä maussa on aistittavissa hiven pähkinäisyyttä.

Sadonkorjuun jälkeinen prosessi etenee näin:

Gran Yapatera / Cuencas on hyvin erityinen kaakao, sillä sadonkorjuun jälkeinen prosessi alkaa tiloilla kypsän kaakaon korjuulla. Kaakaopavut laitetaan juuttisäkkeihin ja kuljetetaan sitten 24 tunniksi viljelijäyhteisön yhteiseen keräyskeskukseen, jossa kaakao tutkitaan ja punnitaan. Sen jälkeen pavut laitetaan fermentoitumaan käymislaatikoihin. Käymisprosessia seurataan tarkasti fermentointiprotokollan mukaisesti.

Fermentaatioprosessista ilmenee, että kyseessä on aito, perulainen alkuperäiskaakao Marañon Nacional. Papu fermentoidaan 5-8 päivää banaaninlehdillä peitetyssä puulaatikossa, jota käännetään vuorokauden välein.

Marañon Nacional -kaakaopapuja kuivataan 5-7 päivää puisilla laveteilla ta päällystetyllä lattialla 7 % kosteudessa.

Goodio-suklaiden kaakaon on tuottanut perulainen Platanal Bajon pienviljelijäyhteisö. Platanal Bajon kylä sijaitsee Piurasta länteen. Näillä alueilla kasvaa 30-vuotiaita kaakaopuita.

Vuonna 2006 Julian Jimenez Aguilar perusti yhdessä yhdentoista muun kaakaontuottajan kanssa APPAGROP Platanal Bajon pienviljelijäyhdistukseen. Suurimmalla osalla yhteisön tiloista on alle hehtaarin kokoisia viljelmiä, joiden kastelu tapahtuu läheisiltä vuorilta virtaavalla vedellä. Platanal Bajon kylä on kuin keidas, jossa kaakaopavut varttuvat mango-, banaani- ja appelsiinipuiden seassa.

Pienviljelijäyhdistyksen perustanut Don Julian kuoli 57-vuotiaana, jättäen jälkeensä suuren perinnön: kaksi tytärtä, yhden pojan ja kauniin pienen viljelmän - täynnä kaakaopuita.

Nykyään Platanal Bajon pientuottajien liitolla on 57 jäsentä ja Tito, Don Julian Jimenezin poika, vastaa yhteisön yhteisen fermentointikeskuksen toiminnasta.

Goodio-kaakaon alkuperä pähkinänkuoressa:

Kaakaopapu: Marañon Nacional, Gran Yapatera / Cuencas.
Viljelijäyhteisö:Platanal Bajo
Maa: Peru
Alue: Chulucanas
Maakunta: Morropon
Pinta-ala: 25 km2
Keskimääräinen korkeus: 177 MASL
GPS-koordinaatit: -5.039409, -80.085646
Asukkaat: 400