Eteeriset öljyt ja lemmikit

 Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan -  niin eläimet kuin lapsetkin tulee siis tuoksuhommissa aivan erityisesti huomioida.
eteeriset öljyt ja lemmikit
Eteeriset öljyt ja diffuuserit ovat suosionsa huipulla - eikä mikään ihme! Entistä isompi joukko ihmisiä on huomannut tuoksujen hoitavat ominaisuudet. Jos kodissasi on lemmikkieläimiä, kannattaa eteeristen öljyjen hyödyntämisessä olla tarkkana - osa öljyistä voi vaikuttaa eläimiin haitallisesti, jos niitä tuoksuttelee huoneilmaan toistuvasti ja pitkiä aikoja.

Etenkin kissat ovat herkkiä monille yleisesti käytettäville eteerisille öljyille, kuten sitrushedelmien öljyille, kanelille, piparmintulle, teepuulle ja eukalyptukselle. Jatkuvan (pitkäkestoisen ja toistuvan) tuoksualtistuksen seurauksena kissa saattaa sairastua. Myös koirat (etenkin pienikokoiset rodut) ovat herkkiä tuoksuille - voimakkaat tuoksut voivat myös ärsyttää lemmikin herkkää hajuaistia. Diffuuserit ja nebulisaattorit levittävät öljyt pieninä partikkeleina huoneilmaan, josta ne päätyvät lemmikin hengitysteihin ja turkkiin. 

Myös eläimet ovat hyvin yksilöllisiä sen suhteen, miten ne reagoivat eteerisiin öljyihin. Jotkut eläimet tuntuvat omistajiensa mukaan jopa nauttivan niistä erityisesti kun taas toiset reagoivat öljyihin täysin päinvastoin.

Kannattaa pitää mielessä, että eteeristen öljyjen hyödyntämisen rajoitukset lemmikkitalouksissa liittyvät nimenomaan niiden tuoksuttamiseen huoneilmassa esimerkiksi tuoksulampun, diffuusorin tai nebulisaattorin avulla. Tämä johtuu tietysti siitä, että huoneilmassa leijailevia tuoksuja ei voi rajoittaa eri käyttäjiä koskeviksi vaan tuoksut leijailevat kaikkien samassa tilassa oleilevien aistielimiin.

Siinä missä ihmisen keholle ja mielelle eteeriset öljyt ovat hoitavia, meitä aisteiltaan huomattavasti herkemmät eläimet saattavat kärsiä niiden käytöstä. Liiallinen altistuminen tuoksuille voi saada eläimissä aikaan esimerkiksi oksentelua tai hengitysvaikeuksia.

Diffuusorien tai nebulisaattorien käyttö lemmikkitalouksissa ei toki ole kokonaan kiellettyä - annostuksessa kannattaa vaan muistaa maltti ja huoneilmaan tuoksutusta kannattaa harrastaan vain lyhyitä aikoja ja harvakseltaan.  Lemmikin käytöstä kannattaa myös tietysti seurata, jotta yksilöllisistä vaikutuksista saisi vihiä.

Muista nämä asiat, jos tuoksutat eteerisiä öljyjä huoneilmaan lemmikkitaloudessasi:

- muista mietous! Käytä mietoja tuoksuja: pääsääntöisesti vain 2-4 tippaa eteerisiä öljyjä kerrallaan. (Annostus toki riipuu tuoksutushuoneen suuruudesta ja ilmanvaihdosta).

-  muista maltillinen tuoksutusaika! Älä pöhisytä diffuurosia liian pitkään - jo vartin aika voi olla aivan riittävä.

- eläimellä tulee olla aina mahdollisuus poistua tuoksutustilasta - ethän siis ikinä sulje eläintä samaan tilaan diffuuserin kanssa

- tarkkaile eläimen käyttäytymistä aina uusien tuoksujen kohdalla ja aloitta tuoksuttelu aina hyvin pienellä määrällä. Jos eläimen käytös muuttuu, lopeta kyseisen öljyn diffusointi välittömästi ja tuuleta huone tuoksusta vapaaksi.

- ethän sijoita diffuuseria eläinten (tai lasten) ulottuville etteivät nämä pääse kaatamaan sitä / leikkimään vesisumulla

- ethän sijoita diffuuseria myöskään suoraan lemmikkieläimen makuupaikan tai ruokakupin viereen.

- välttä kokonaan tai käyttää erittäin varoen teepuuöljyä, piparminttua, wintergreeniä ja niin sanotusti "kuumia öljyjä" (hot oils) kuten cassiakanelia, oreganoa ja timjamia.

Vaikka eteeristen öljyjen käytölle lemmikkiperheissä saattaa huoneilmatuoksutuksen määrässä ollakin rajoituksia, se ei tosiaan tarkoita sitä, ettei mitään eteeristä öljyä voisi milloinkaan käyttää. Kyse on enemmänkin siitä, kuinka usein, miten ja mitä eteeristä öljyä taloudessaan hyödyntää. 
Eteeriset öljyt ja lemmikit Ruohonjuuri

Ihmiset, joilla on kotonaan lemmikkieläin, voivat oikein oivallisesti käyttää eteerisiä öljyjä omassa itsensä hoidossa esimerkiksi (jalka)kylvyissä, siivouksessa, pyykinpesussa, iho- ja hierontaöljyjen terästäjinä, mietoina parfyymeinä tai vaikkapa finnien häätämisessä. Eteeristen öljyjen yksi loistavista ominaisuuksista onkin juuri niiden hyödyntämisen monipuolisuus! Öljypulloja ei siis kannata nakata roskiin vaikka lemmikkitaloudessa asustelisikin.

Joskus eteerisiä öljyjä suositellaan myös eläinten hoitoon mutta tässä puuhassa maltti on valttia: täytyy tietää täsmälleen mitä on tekemässä. Omalle lemmikille sopivien eteeristen öljyjen löytämiseksi on aina kaikkein varminta kääntyä asiantuntevan eläinlääkärin tai muun luotettavan asiantuntijan puoleen. Eteeriset öljyt ovat tehossaan vahvoja aineita eikä niitä pidä aisteltaan herkille eläimille lähteä tarjoamaan summanmutikassa.

Mitä eteeriset öljyt ovat?


Eteerinen öljy on on kasvin voimaa tiiviissä muodossa. Se on kasvin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen. Eipä olekaan ihme, että eteeriset öljyt hoitavaa voimaa ja aisteja hemmottelevia tuoksuja tulvillaan.

Eteeriset öljyn sopivat lempeään, luonnonmukaiseen itsehoitoon. Monikäyttöisiä öljyjä voidaan hyödyntää niin mielialan jelppimiseen, ihon hoitoon, desinfiointiin, flunssan oireiden helpottamiseen kuin tunnelman luomiseen tai vaikka pyykinpesuun. 

Kissoille ja koirille sopimattomia eteerisiä öljyjä


Kissoille haitallisia eteerisiä öljyjä toistuvasti ja pitkiä aikoja altistuttaessa ovat mänty, ylang ylang, appelsiini, sitruuna, greippi, kaneli, piparminttu, mänty, neilikka, timjami, teepuu, eukalyptus, oregano ja laventeli.

Koirille edellä mainittujen lisäksi eivät sovi anis ja kataja.