Ekopesuaineet – fiksu valinta mökillekin mukaan!

Mökkikausi on taas alkanut ja ekopesuaineet taas senkin myötä tapetilla. Miksi järvi- ja merivedessä lotratessa on erityisen tärkeää valita putsareikseen ekopesuaineet ja luonnonshampoot? Ole Hyvä -Luonnontuotesarjan valmistaja Elli Unger selittää, miten ympäristöa voi suojella oikeilla pesuaineilla. 
ole hyvä ekopesuaineet

Miksi järvi- ja merivedessä lotratessa on erityisen tärkeää valita putsareikseen ekopesuaineet ja luonnonshampoot?

- Ekopesuianeet sisältävät mahdollisimman vähän raaka-aineita, jotka kaikki ovat pesutuloksen kannalta olennaisia. Kaikki valitut raaka-aineet ovat kasvipohjaisia ja hajoavat luontoon sataprosenttisesti.  Ne ovatkin turvallisia ympäristön kannalta, mutta silti likavesi kannattaa kaataa aina mieluummin maahan kuin suoraan veteen, jotta lika suodattuisi. Toki kannattaa huomioida olosuhteet, kuten vaikkapa veneilyssä, kotimaisen Ole Hyvä -sarjan valmistaja Elli Unger taustoittaa.

Mitä ympäristön kannalta huonoja ainesosia perusmarketin pesuaineissa sitten oikein on? 

- Listahan on loputon. Markettituotteiden tensidit (eli pesevät ainesosat) ovat usein peräisin petrokemiallisista raaka-aineista. Ne ovat siis raakaöljypohjaisia. Lisäksi useat marketista saatavat kodin pesuaineet sisältävät luonnon kannalta turhia aineita, kuten optisia kirkasteita, veden pehmentimiä eli zeoliitteja, eläinperäisiä entsyymejä, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), torjunta-aineita (esim. biosidejä),  valkaisuaineita sekä synteettisiä väri- ja hajusteaineita, Elli kertoo.

- Hygieniatuotteisiin voidaan laittaa lukemattomia eri peseviä ainesosia, jotta ainesosalista näyttää pitkältä ja siten muka pätevältä. Täysin turha ja pesutuloksen kannalta merkityksetön ainesosa on esimerkiksi vaahdottaja. Se näyttää kivalta kylpyammeessa mutta ei pese hiuksia tai vartaloa; sen sijaan se kuormittaa luontoa, kaikenkirjaviin pesuaineisiin perehtynyt Unger lisää.

Pesutehoa luonnon antimista

Millä aineksilla ekopesuaineissa saavutetaan pesuteho? Entä luonnonshampoissa ja -hoitoaineissa?

- Vesi voitehista parhain -sanonta pätee myös pesuaineisiin. Mutta jotta kaikki pöpöt, lika ja rasva lähtevät pyykistä tai hiuksista, veden täytyy päästä lian pinnan alle. Se saavutetaan sillä, että veden pinta-aktiivisuus hajotetaan. Pesuteho saavutetaan kasvipohjaisilla pesevillä aineilla eli tensideillä. Ole Hyvä -sarjan tuotteet sisältävät lisäksi hiuksia hoitavia kasviuutteita ja ihanan tuoksuisia, luonnollisia eteerisiä öljyjä, Unger kertoo.

Lempeitä valintoja myös herkälle iholle

Ekopesuaineet ja luonnonshampoot ovat yleisesti hyvin siedettyjä myös herkkäihoisten keskuudessa. Mistä tämä lempeys johtuu verrattuna "tavallisiin" pesuaineisiin?

- Ekopesuaineissa ja luonnonshampoissa elimistöä ei kuormiteta turhilla, synteettisillä raaka-aineilla. Toki ekoraaka-aineetkin on teollisesti käsiteltyjä, mutta ne ovat kuitenkin kasviperäisiä. Eron huomaa varsinkin hajusteissa. Eteerisiä hajusteita siedetään yleensä paremmin. Haju myös haihtuu nopeasti eikä jää päivätolkulla pyykkiin lemuamaan. Ole Hyvä -sarjan tuotteissa käytetään vain pesutehon kannalta välttämättömiä raaka-aineita sekä joitakin hoitavia raaka-aineita. Koska ihminen on osa luontoa, ihmiseen ja luontoon pätevät samat periaatteet, ja siksi käytämme pesuaineissamme vain pesun ja hoidon kannalta välttämättömiä raaka-aineita. Ihminen on siitä hassu olento, että se kuvitteli pitkään olevansa luonnosta erillään.

Elli Ungerin oma suosikkituote on hellävaraisesti pesevä, metsäiseltä tuoksuva Turve-Mänty-shampoo.

- Viimeistelen hiustenpesuni jommallakummalla hoitoaineellamme. Hoitoaine tekee hiuksista pehmeät sekä poistaa niiden sähköisyyden ja palauttaa luonnollisen volyymin, Elli lisää.

- Kodin pesuaineista pidän kaikkein eniten saniteettipesuaineestamme, koska poistaa tehokkaasti pinttyneimmänkin lian, Unger kehuu ja kertoo samaan hengenvetoon tykkäävänsä erittäin paljon myös veriaappelsiinilta tuoksuvasta käsitiskiaineesta.

Miten, miksi ja milloin Ole Hyvä Luonnontuote sai alkunsa?  

- Ympäristöön liittyvistä asioista on puhuttu jo 1990-luvulta lähtien. Ymmärsimme, että jotain tarttis tehdä, jotta vesistöihin ei kipattaisi ihan mitä tahansa. Silloin osa meistä alkoi perehtyä ekopesuaineiden saloihin. Ensimmäiset tuotteemme olivatkin juuri shampoot ja astianpesuaineet, Elli muistelee.

- Huomasimme myös omassa kulutuksessamme, että tavalliset pesuaineet kuivattavat ihoa. Toki jo silloin oli tarjolla kaikenlaisia sensitive-tyyppisiä apteekkituotteita, mutta nekin sisälsivät mineraaliöljyä ja oli ikävä ajatus laittaa iholle sellaista. Koska luontopohjaisia tuotteita oli harvoin tarjolla, niitä piti alkaa tehdä itse. Halusimme myös tarjota asiakkaillemme kotimaisen vaihtoehdon arjen ekotekojen toteuttamiseen.

Pari niksiä testattavaksesi:

  • Jos pyykissä on tahroja, huuhtele ne mieluusti välittömästi ja laita niihin loraus pyykinpesuainetta.
    • Pesukonetta kannattaa aika ajoin huoltaa siten, että pesee sen tyhjänä ja kuumalla vedellä. Lisää pari teelusikallista sitruunahappoa ja pari lorahdusta pyykkietikkaa.
      • Myös astianpesukonetta kannattaa pestä tyhjänä ja kuumalla, ja sinnekin voi lisätä sitruunahappoa. Ennen käsittelyä sitä voi halutessaan pyyhkiä rätillä ja siivoussuihkeillamme. Tiskin aikana kannattaa muistaa annostella konetiskisuolaa ja huuhtelukirkastetta.

        Vinkit antoi: Elli Unger, Ole Hyvä Luonnontuote

        Lue myös:

        Kotimainen, kotimaisempi, Ole hyvä >>