Ayurvediset vinkit suuterveyteen

Suun terveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä. Tästä jutusta voit lukea ayurvediset vinkit suuterveytesi terästämiseen.
Ayurvediset vinkit suuterveyteen

Kun puhutaan Ayurvedasta ja suuterveydestä, monelle juolahtaa ensimmäisenä mieleen kielenkaavin. Kielen puhdistaminen onkin yksi niistä ayurvedisistä käytännöistä, jotka ovat löytäneet tiensä myös länsimaisen lääketieteen suosituksiin. Ayurvedassa toki suuhygienia ymmärretään paljon kielenkaapimista laajemmin; terveen suun voidaan ajatella olevan kuin suojamuuri, joka pysäyttää taudinaiheuttajien matkan suun kautta ruoansulatuskanavaan ja sieltä verenkierron kautta koko kehoomme.

Suun tulehdukset voivat altistaa monille sairauksille ja siksikin suun ja hampaiden itsehoito ovat tärkeitä asioita.

Ayurvedinen aamurutiini suun hoitoon

Jokaiseen aamuun kuuluu suun ja hampaiden puhdistaminen - selvähän se. Yön aikana kieleen ja hampaisiin on kertynyt kuona-aineita ja katetta, joista aamutoimien avulla päästään eroon. 

  1. Kielenkaavinta. Kieli puhdistetaan kielikaapimen avulla. 
  2. Hampaiden pesu. Hampaat pestään huolellisesti harmmasharjalla.
  3. Hammaslankaus. Hampaiden välit puhdistetaan hammaslangalla.
  4. Öljypurskuttelu (oil pulling): Suussa purskutellaan ruokalusikallinen kylmäpuristettua seesam- tai kookosöljyä.
  5. Kielen puhdistaminen poistaa yön aikana kertyneen katteen eli bakteeripeitteen kieleltä. Kielenkaavinta on tärkeää, koska muuten nielaiset kielen päälle kertyneet kuona-aineet uudestaan. Kielen puhdistus tehdään vetelemällä lempeästi kielenkaavinta kielen takaosasta sen kärkeä kohti muutaman kerran. Huuhtele puhdistin vetojen välillä. Hommassa ei kauaa nokka tuhise: kielenkaavinta vie aikaasi vain muutamia sekunteja! Kieli puhdisteaan ainakin aamuisin mutta sen voi toistaa myös illalla ennen hampaiden harjausta.
  6. Hampaiden pesu hoituu kielenkaavinnan jälkeen, aamulla ennen aamiaisen nauttimista ja illalla ennen petiin pelmahtamista. Ayurvedisesti ajatellen ihanteellinen hammastahna on luonnonmukainen Ayurdent, jossa ei ole ollenkaan suun bakteerikantaa häiritsevia ainesosia. Ayurdentin teho kumpuaa seitsemästätoista suun hyvinvointia tukevasta ayurvedisestä yrtistä, joihin lukeutuvat esimerkiksi neem, neilikka, inkivääri ja piparminttu. 
  7. Hammasvälit puhdistetaan kerran päivässä hammaslangan tai -lankaimen avulla. Näin suosittelee myös Suomen Hammaslääkäriliitto.
  8. Öljypurskuttelu eli Oil pulling hoitaa koko suuta. Muutama vuosi sitten muotivillitykseksikin kohonnut öljypurskuttelu suojaa hampaita, vahvistaa ikeniä ja ehkäisee suun, kurkun ja huulten kuivumista. Öljypurskutteluun käytetään kylmäpuristettua kookos- tai seesamöljyä, jota purskutellaan ruokalusikallisen verran noin vähintään kolmen minuutin ajan. Sen jälkeen öljy syljetään talouspaperiin, joka laitetaan biojätteeseen.

    Öljyistä viilentävä ja antibakteerinen kookosöljy sopii erityisen hyvin pitta-kehotyypille - seesamöljyllä voivat purskutella kaikki. Ihanteellista olisi purskutella öljyllä joka aamu, mutta jos aika ei siihen riitä, myös illoin tällöin purskuttelusta on hyötyä suun terveydelle.

Purskuttelen lisäksi voit myös kurlata seesam- tai kookosöljyllä. Öljyllä kurlaaminen hoitaa kurkkua ja äänihuulia tuoden siksi apua etenkin paljon puhuville.

Apua pahanhajuiseen hengitykseen

Mikä avuksi, jos henki haisee? Ayurvedisesti ajatellen pahanhajuinen hengitys johtuu joko huonosta suuterveydestä tai heiveröisestä ruoansulatuksesta. Jos aamulla herätessä suu tuntuu limaiselta ja kili on katteen peitossa, syynä on heikko ruuansulatus. Kun pötköttelemme pedeissämme koko yön, ruoansulatuskanavan kuona-aineet liikkuvat helposti helposti suuhun, jolloin kielikin on bakteeripeitteen vaalentama.

Myös popsitut ateriat vaikuttavat hengityksen hakuun. Esimerkiksi sipulit ja viini sisältävät rikkiä, joka kulkeutuu ruoansulatuskanavasta veren mukana keuhkoihin siirtyen sieltä uloshengitysilmaan. Myös eläinproteiini sisältää aineita, jotka voivat haiskaltaa vielä uloshengityksessä.

Ayurvedinen apu pahanhajuiseen hengitykseen onkin suuhygienian ohella ruuansulatuksen tukeminen. Ruohonjuurestakin on saatavilla ayurvedisiä yrttivalmisteita, jotka auttavat asiaan - esimerkiksi Triphala- ja Digest Special -valmisteista voit saada nopeaakin apua hyvinvointisi tueksi.

Toisinaan (esimerkiksi lääkkeiden käytön seurauksena) kuiva suu saa hengityksen haisemaan. Tällöin kannattaa riittävän vedenjuonnin lisäksi ottaa joka-aamuiseksi rutiiniksi öljypurskuttelu, joka ravitsee ja hoitaa tehokkaasti suun limakalvoja.

Hengityksen raikastamiseksi voi myös pureskella fenkolin siemeniä tai tuoretta minttua. Myös kuivatun neilikan imeskely tuo apua pahanhajuiseen hengitykseen.