Sirkkapurkki-keittiösomiste, 115 g

Sirkkapurkki-keittiösomiste, 115 g

Tuote ei valitettavasti kuulu enää Ruohonjuuren valikoimiin.

Selaa muita tuotteita osioissa:

maakunta
Kotisirkkoja katseltavaksi - saa syödä vasta, kun laki muuttuu!

Yksityiskohdat

Hyönteiset ovat kovaa kyytiä rynnistämässä suomalaisiinkin keittiöihin! 1.11.2017 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antoi ohjeensa hyönteisten tuotannolle ja myynnille elintarvikekäyttöön. Kun sirkatkin marraskuun alussa astelivat tämän myötä elintarvikevalvonnan piiriin, alkoi kotimaisten sirkkojen kasvatus elintarvikekäyttöön. Käytännössä ensimmäiset elintarvikkeeksi sallitut, kotimaiset hyönteiset tulevat myyntiin Suomessa joulukuun 2017 aikana. Siihen saakka myymme nykyiset silmänruoka-sirkkamme pois tarjoushinnoin! (Nämä sirkat on kasvatettu samalla tavalla kuin tulevat elintarvike-sallitut lajitoverinsa - erona on vain se, että tulevat sirkat kuuluvat virallisesti elintarvikevalvonnan piiriin ja ovat siten valvotusti syömäkelpoisia).

Edelläkävijä: nyt sinulla on ensimmäisten joukossa mahdollisuus iskeä kiinni Sirkkapurkkiin! Se on keittiösomiste, joka herättelee ajatuksia hyönteisistä osana keittiökulttuuriamme. Sirkkapurkin sirkat eivät ole tarkoitettu syötäväksi vaan kyseessä on keittiösomiste - siis iso ilo silmälle. Ruohonjuuresta nappaat kotisirkkoja keittiöösi ihan ensimmäisenä Pohjoismaissa!

Purkissa komeilevat espoolaissirkat kasvattanut EntoCube ja Ruohonjuuri tekivät suomalaista historiaa, kun Sirkkapurkki otettiin myyntiin Ruohonjuuren liikkeissä viime vuoden puolella. Sirkkapurkki on edelläkävijöiden keittiösomiste, jonka läpi voit tarkastella tulevaisuuden keittiötarpeita.

- Materiaali: lasi, metalli, espoolaiset kotisirkat, kauraleseet, pähkinät ja siemenet
- Koko: cm
- Väri: musta

Vaikka lainsäädäntö ei tosiaan ihan vielä mahdollista hyönteisten myymistä murkinaksi, ajat ovat muuttumassa. Vuonna 2018 muuttuu EU:n uuselintarvikelainsäädäntö ja sen myötä ohjeistus, jota Suomikin terhakkaasti noudattaa ja valvoo. Monissa muissa Euroopan maissa valvovat viranomaiset viittaavat kintaalla hyönteisruuan myymistä rajoittavalle säädännölle ja hyönteisherkut ovatkin näkyvästi myynnissä esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa. Brexit:in johdosta britit suorastaan riehaantuivat hyönteisruokamarkkinoiden mahdollisuuksista ja ötökkäsuklaita ja -patukoita ovatkin jo useiden kauppojen hyllyt melkeinpä pullollaan. Mutta meillä Ruohonjuuressa myytävä Sirkkapurkki on siis keittiösomiste.

“Lain muututtua purkin sisällöstä voisi tehdä fantastista ja proteiinirikasta sirkkagranolaa. Reseptiä kehitellessä granolaa lipsahti myös suuhun - rikollisen hyvää!” — Entocuben Otto Palonen

Sirkkapurkki on kerrassaan loistava lahjaidea - iske kiinni ja innostu itsekin!

Purkin espoolaissirkat kasvattanut Entocube on jakanut hyönteissyönnin ilosanomaa useilla festareilla, mutta Ruohonjuuressa myytävän Sirkkapurkin muodossa hyönteiset saapuvat nyt kaikkien saataville! 

Miksi hyönteisasioista kohistaan nyt niin kovasti? 
Aasiassa hyönteiset ovat olleet ruokalistalla jo pitkän aikaa, mutta myös muualla ympäri maailmaa yli kaksi miljardia ihmistä käyttää hyönteisiä pääasiallisena proteiinin lähteenään. Kun maailman väkiluku nousee kohisten kohti yhdeksää miljardia, on ekologiselle, vähäpäästöiselle ja ravinteikkaalle ruualle tilausta varmasti myös lopuille ihmisille. 

Jos vertaamme esimerkiksi naudan lihaa ja kotisirkkoja, tarvitsee yhden sirkkaproteiinikilon tuottamiseen huomattavasti vähemmän resursseja kuin yhden nautaproteiinikilon. Esimerkiksi vettä sirkat tarvitsevat noin 1500 kertaa vähemmän ja hiilidioksidipäästöjä tulee noin 55 kertaa vähemmän. Oma lukunsa on tietenkin myös se, että hyönteisten viljely ei kuluta läheskään niin paljoa maapinta-alaa eikä se myöskään kuluta maaperää niin paljon kuin naudan tai soijan ja riisin viljely. 

HUOM! Koska vielä hyönteisiä ei Suomessa voi myydä ravinnoksi, ovat sirkat astelleet Ruohonjuureen keittiösomisteiden muodossa. Ennen lainsäädännön muuttumista Sirkkapurkki ei siis ole ruokaa vaan iso ilo silmälle. 

Purkin kotisirkat päättävät päivänsä pakastimessa. Ne ovat vaihtolämpöisiä eläimiä, joten lämpötilan laskiessa ne vaipuvat horrokseen ja pakkasen puolelle mentäessä ne kuolevat horrostaessaan. Tämä on hyvin humaani ja eettinen tapa päästää sirkat päiviltä. Hyönteisten hermosto on esimerkiksi selkärankaisiin verrattuna hyvin alikehittynyt, joten hyönteiset ovat jo lähtökohdiltaan eettisempiä ruuantuotannossa kuin isommat eläimet.

Lisätiedot

  • EAN: 6429990001523,KPL
  • Ainesosat: Sisältö:
    espoolaiset kotisirkat (Acheta domesticus), kauralese, banaanilastu, pellavansiemen, kookoshiutale, auringonkukansiemen, hasselpähkinärouhe, puolukkajauhe.
  • Alkuperämaa: Suomi
  • Ominaisuudet: maakunta