Ruohonjuuri Oy – Rohkea edelläkävijä

Ruohonjuuri tarjoaa fiksuja valintoja hyvinvoinnin tueksi, helposti ja herkullisesti

Ruohonjuuri on luomuruokaan, luonnonkosmetiikkaan ja terveystuotteisiin erikoistunut vähittäiskauppaketju. Ruohonjuurella on Suomessa 15 myymälää (kuusiHelsingissä, kolme Espoossa sekä myymälät Turussa, Raisiossa, Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Vantaalla). Ruohonjuuri on toiminut Ruotsissa  Happy Food Store  -nimellä vuodesta 2018 alkaen. Tukholmassa toimi kaksi kivijalkamyymälää kesään 2020 asti. Tällä hetkellä verkkokauppa happyfoodstore.se palvelee ruotsalaisia asiakkaitamme. Englanninkielinen Ruohonjuuri.com avautui vuonna 2021.

Ruohonjuuressa me uskomme, että hyvinvointi kumpuaa rehellisestä ruoasta ja hyvän olon oivalluksista. Pohjanamme on vahvojen arvojen perinne, ekologisuuden ja vastuullisuuden kunnioittaminen. Uskomme tuoreuteen, merkityksellisyyteen ja elinvoimaan. Arvostamme reilua kauppaa, jota tehdään ihmistä ja luontoa kunnioittaen.

Tarjoamme asiakkaillemme laajan valikoiman parhaita terveys- ja luomutuotteita elämyksellisessä ja palvelevassa ympäristössä. Olemme lumoutuneita luonnonkosmetiikasta ja lämmenneitä lähiruualle. Nautimme mustikkajauheella ryyditetystä spelttipuurosta ja elämäniloa edistävistä goji-marjoista.

Ruohonjuuri levittää iloa ja elinvoimaa sekä asiakkaille että työntekijöilleen.

Iloa ja elinvoimaa

Uskomme siihen, että elämänilo ja hyvä fiilis tarttuvat. Onnellinen asiakas on meille kunnia-asia. Palvelu ei saa olla ihan hyvää vaan sen on oltava wow! Asiakkaitamme palvelemme hymyssä suin – mutta pilkettä silmäkulmassakin tarvitaan. Olemme aktiivisia ja autamme asiakastamme löytämään haluamansa – ja myös sen, mitä hän ei vielä tiennyt tahtovansa.

Asiakkaidemme mielipiteet ja ideat ovat meille äärimmäisen tärkeitä. Tiedämme, että vain yhdessä voimme tehdä Ruohonjuuresta entistäkin elinvoimaisemman.

Hyvä kiertää

Kuukausilahjoitukset 

Ruohonjuuri laittaa säännöllisesti hyvän kiertämään. Joka kuukausi yhden kampanjatuotteen koko tuotto lahjoitetaan asiakkaiden ehdotusten perusteella valikoituihin hyväntekeväisyyshankkeisiin. 

Ruohonjuuri-palkinnot ja -apurahat

Kerran vuodessa jaamme Ruohonjuuri-rahastosta Ruohonjuuri-palkinnon ja -apurahoja kestävää kehitystä edistäville tutkimushankkeille, innovaatioille ja toimintaan. Ruohonjuuri haluaa apurahojen avulla edistää ja tukea toimintoja, jotka edistävät energian ja raaka-aineiden viisasta käyttöä, luonnon kanssa tasapainossa olevan yhteiskunnan kehittämistä sekä maapallon luonnonvarojen oikeudenmukaista käyttöä. Palkinnon ja apurahojen saajat julkistetaan vuosittain 14.10.

Ruohonjuuren ensimmäinen myymälä 1982.

Pienestä mökistä se alkoi

Alussa oli ruoho ja juuri – ja valtava määrä maailmaa syleilevää rakkautta. Oli enemmän aatetta kuin rahaa ja enemmän intoa kuin taitoa. Nykyisen Forumin paikalla Helsingin keskustan Yrjönkadulla sijaitsi vielä vuonna 1982 pieni, kaksikerroksinen puutalo, jossa majaili joukko ympäristö- ja vaihtoehtojärjestöjä, muiden muassa Pehmeän teknologian seura ry. Eräänä päivänä yksi seuran jäsenistä, Saksassa opiskellut nuori, toi kokoukseen mukanaan pahvilaatikollisen uusiokuidusta valmistettuja harmaita kopiopapereita ja tiedusteli muilta, josko näillä tuotteilla olisi kysyntää Suomessakin. Laatikollinen papereita hupeni, ja pian Hampurista tilattiin tavaraa lisää. Sana levisi, menekki kasvoi – ja niin perustettiin Ruohonjuuri Oy.

Ruohonjuuren ideologiaksi ja toimintaa ohjaavaksi periaatteeksi julistettiin seuraava: ”Yhtiön toimialana on energian ja raaka-aineiden säästämistä, luonnon kanssa tasapainossa olevan yhteiskunnan syntymistä sekä maapallon oikeudenmukaista ja järkevää käyttöä edistävien hyödykkeiden valmistus, maahantuonti, tukku- ja vähittäiskauppa sekä alaan liittyvä julkaisutoiminta”. Kun Ruohonjuuri perustettiin, päätettiin, että ”Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään”.

Ruohonjuuri sai siis alkunsa, kun joukko ihmisiä halusi saada myyntiin ekologisempia vaihtoehtoja tavanomaisille tuotteille. Elämä 1980-luvulla oli erilaista. Silloin ei kauppojen hyllyiltä löytynyt luomu- tai ekotuotteita, reilun kaupan tuotteista puhumattakaan. Aluksi toiminta pyöri vapaaehtoistyövoimalla, mutta pikkuhiljaa toiminta kasvoi ja ammattimaistui.

Ruohonjuuren alkutaipaleella kauppaa tehtiin myös pienessä mökissä VR:n makasiinien tuntumassa – ja myös VR:n makasiineilla. VR:n makasiineissa kauppaa pyöritettiin viitisentoista vuotta – aina siihen asti, kun kiisteltyjen makasiinien purkutuomio astui voimaan maaliskuussa 2006. Ruohonjuuri häädettiin tiloista, ja liike muutti VR:n makasiineilta hotelli Presidentin rakennukseen Salomonkadulle Kamppiin maaliskuun lopussa 2006 – reilua kuukautta ennen kuin VR:n makasiinit paloivat.

Makasiineilta poismuutto käänsi yhden suuren sivun Ruohonjuuren historiassa. Uusi sijainti entistä keskeisemmällä liikepaikalla sai aikaan asiakasmäärien huiman nousun ja myös asiakaskunnan monipuolistumisen. Toimintoja tuotevalikoimasta henkilökunnan koulutukseen ja johtamiseen alettiin aktiivisesti kehittää. Tampereelle Ruohonjuuri perustettiin vuonna 2003 ja Turkuun 2006. Hakaniemen Ruohonjuuri  avattiin syksyllä 2012 ja Itäkeskuksen myymälä joulukuussa 2013. City-käytävän Ruohonjuuri aloitti vappuaattona 2014 ja Oulun Ruohonjuuri toukokuussa 2015. Raision Myllyyn Ruohonjuuri avattiin marraskuussa 2015, Espoon kauppakeskus Iso Omenaan elokuussa, Selloon marraskuussa 2016 ja Jyväskylään kauppakeskus Seppään marraskuussa 2017. Kalasataman Redi avasi ovensa syyskuussa 2018 ja vuonna 2019 avattiin peräti kolme uutta myymälää: Jumbo, Tripla ja Ainoa. Kannelmäen Kaaren myymälä avattiin keväällä 2020 ja kesäkuussa Cityn myymälä muutti Kaivopihalle. Maaliskuussa 2022 Kampin ja Kaivopihan myymälät yhdistyivät Manskun myymäläksi

Vuonna 2018 Ruohonjuuri suuntasi kansainvälisille markkinoille, kun ensimmäinen myymälä ulkomailla avautui Tukholmaan Happy Food Store-nimellä. Konsepti on herättänyt suurta kiinnostusta Ruotsissa ja maailmalla. Tukholman myymälät suljettiin keväällä 2020, mutta ruotsalaisia asiakkaita palvelee edelleen Happy Food Store -verkkokauppa. Myös Ruohonjuuren verkkokauppa kansainvälistyy: toimitukset EU-maihin aloitettiin alkuvuodesta 2018 ja englanninkielinen kauppa avautui 2021.

Lue lisää sattumuksia vuosien varrelta Ruohonjuuren tarinasta

Ruohonjuuren arvot pysyvät

Ekologisuus ja eettisyys ovat viitoittaneet Ruohonjuuren toimintaa sen syntyhetkestä lähtien – kauppaa pyöritetään hymyssä suin, elämyksiä tarjoten ihmistä ja luontoa kunnioittaen. Ekokauppa-alan edelläkävijänä Ruohonjuuri elää vahvasti ajassa ja luotaa tulevaisuuteen, mutta sen perusarvot pysyvät. Ympäristöasioihin keskittyneestä kaupasta on kehittynyt kokonaisvaltaisen yhteiskuntavastuun kauppa.

Ruohonjuurelle on myönnetty ensimmäisenä yrityksenä Suomessa Reilu vero-sertifikaatti (Fair Tax Mark), joka on uusi standardi yrityksille osoituksena vastuullisesta verojen maksamisesta ja raportoinnista.

Reilu vero -sertifikaatti