Villiyrteillä virtaa ja puhtia puhdistukseen!

Parhaimmat rohdot kehon kevätsiivoukseen löytyvät uuteen vuodenaikaan heräilevästä lähiluonnosta.
 Voikukkaa on pidetty kansanperinteessä maksarohtona.
Luonto tunnetusti tietää, mitä kulloinkin tarvitsemme, sillä keväisin sulavan maan seasta puskee esiin sisukkaimmat apurit kehon siivoukseen – villiyrtit. Monet niistä tunnetaan kansanperinteessä voimakkaina rohtoina ja voimakasveina puhdistuksen tukena.

Keho reagoi vuodenaikoihin. Talvella tekee tyypillisesti mieli raskaita ja makeita ruokia ja keväällä niiden kerryttämät tukokset halutaan liikkeelle. Uusi vuodenaika näkyy myös kehossa sulamista muistuttavana vuotona nenässä, ihon ärtymisenä, hengityksen rohisemisena ja allergioina. Ayurvedan mukaan allergiaoireet ja tukkoisuus ovat merkkejä siitä, että kehoa ja mieltä ei ole avustettu tarpeeksi puhdistautumisessa. Myös mieli saattaa tuntua alkukeväästä sumuiselta, kun valon määrä lisääntyy pitkän pimeän jakson jälkeen.


Voikukka

Voikukka on todellinen supervihannes, jonka lehdillä on virtsaneritystä ja ruuansulatusta edistävä vaikutus. Kansanperinteessä voikukkaa on käytetty maksarohtona. Voikukka sisältää mm. karoteenia, A-, C- ja  E-vitamiinia, foolihappoa (folaattia), rautaa sekä kalsiumia ja kaliumia.

Voikukasta soveltuu käytettäväksi koko kasvi. Lehdet sopivat sellaisenaan salaattiin tai leivän päälle. Pinaatin tavoin niitä voi käyttää erilaisissa paistoksissa, keitoissa, piirakoissa, pitsoissa ja muhennoksissa. Voikukanlehdistä voi hauduttaa teetä, joka toimii terhakkaasti kevennyskuurien aikana.

Suomessa kasvaa puolituhatta voikukkalajia, mutta sahalaitaisimmat lehdet omaavat ovat niistä kaikkein antioksidanttipitoisimpia – tosin myös hieman kitkerämpiä kuin sileälaitaiset, joten ne kannattaa surauttaa esimerkiksi vihersmuutin sekaan.

Voikukanjuurista on perinteisesti valmistettu sikuria muistuttavaa juomaa. Mykerönuput sopivat käytettäväksi kapriksien tapaan ja kukilla voi koristella jälkiruokia tai maustaa ja värjätä omatekoista, ruuansulatusta hellivää komputsaa.

Huom! Voikukanjuurien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Kukkia ja nuppuja kannattaa kerätä vain sieltä täältä ja jättää suurin osa niistä mehiläisten hunajakasveiksi.

Nokkonen

Voikukan tavoin nokkonen on virtsaneritystä lisäävä ja ruuansulatusta tehostava vihannes, mutta se tunnetaan myös vastustuskykyä tehostavana ja verta puhdistavana rohtona.

Nokkonen edistää hengitysteiden hyvinvointia, johon mm. Elias Lönnrot viittaa Flora Fennica -teoksessaan. Nokkonen elähdyttää elimistöä ja pitää huolta verisuonistostamme, joten ei mikään ihme sekään, että nokkonen liitetään kansanperinteessä myös lemmenpuuhiin! Ulkoisesti nokkosta on käytetty ihon hoidossa. Nokkonen edistää myös kynsien ja ihon hyvinvointia.

Nokkonen voittaa muut vihreät vihannekset ravintoainevertailussa ylivoimaisesti. Se sisältää mainion määrän A-, C-, E- ja K-vitamiinia, rautaa, kaliumia, mangaania ja kalsiumia. 

Puhdistuskuurien resepteissä vain mielikuvitus on rajana, sillä nokkosta voi voikukan tavoin käyttää ruuanlaitossa monipuolisesti. Siitä voi valmistaa suussa sulavaa pestoa, ja se tuo mukavia uusia vivahteita yrttiöljyihin ja -suolaseoksiin.

Vinkki! Villiyrttisuolaa kannattaa ripotella puhdistuskuurilla myös veden sekaan, sillä suolan ja villiyrttien sisältämät elektrolyytit, kuten magnesium, natrium ja kalium, pitävät huolta kehon mineraalitasapainosta. Sopii myös ketogeenista ruokavaliota noudattaville elektrolyyttijuomaksi!

Villiyrttejä voi käyttää loistavasti myös ulkoisesti tehostamaan ihon puhdistumista ja rauhoittumista. Nokkonen sopii erityisen hyvin ärtyneen ja allergisen ihon hoitoon.

Ruusujuuri

Ruusujuuri kasvaa Lapin tunturipurojen ja -jokien varsilla sekä kivikkoisilla soilla, joilla talvet ovat ankarat ja kesäyöt valoisat. Uniikeista kasvuolosuhteista on hyötyä, sillä niiden ansiosta kasvi pystyy tuottamaan valtavan joukon erilaisia terveyteen vaikuttavia tehoaineita.

Ruusujuurta pidetään adaptogeenisena rohdoskasvina, jonka sanotaan lisäävän psyykkistä ja fyysistä kestävyyttä, kohentavan stressinsietokykyä ja yleiskuntoa sekä auttavan kestävyyttä vaativissa urheilusuorituksissa. Ruusujuuritee onkin siis oiva apu yleiseen jaksamiseen. Kasvi tunnetaan myös kognitiivista toimintaa (muisti, oppiminen, ajattelu) sekä mielenterveyttä tukevista vaikutuksistaan. Oiva rohto kokeiltavaksi sellaisiin aikoihin, kun toivoisi vähän lisää iloa ja eloa elämäänsä! Kansanperinteessä myös ruusujuurta on innokkaasti liitetty lemmen liehuntaan. Kasvia ei kuitenkaan suositella raskaana oleville.

Kuivatusta ruusujuuresta on helppo valmistaa jumalaisia juomia, kuten teetä tai komputsaa. Sitä voi lisätä smuutin sekaan tai ripotella puuron ja jukurtin päälle. Ruusujuuresta voi valmistaa myös herkullisia energiapalleroita.

Koivu

Kansallispuumme koivu on todellinen moniottelija, sillä jo ennen lehtien puhkeamista siitä voi valuttaa mahlaa. Koivunmahla on täydellinen puhdistuskuuri- ja urheilujuoma, sillä se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita hyvin imeytyvässä muodossa. Raikas ja aavistuksen makea koivunmahla lisää myös virtsaneritystä ja pistää siis nesteet liikkeelle. 

Heti, kun mahlakausi loppuu, koivu putkauttaa esiin silmut, jotka ovat pullollaan immuniteettia vahvistavaa ja piristävää C-vitamiinia. Koivunlehtiä voi hyödyntää vielä silmuvaiheen jälkeenkin persiljan tavoin mausteena ruuanlaitossa, puhdistusteenä ja muissa juomissa. Puhdistuskuurin ei siis välttämättä tarvitse tarkoittaa herkuista luopumista, sillä tuoreista koivunlehdistä voi valmistaa myös taivaallista sorbettia. 

Mahlan tavoin myös koivunlehtien sisäinen käyttö lisää virtsaneritystä ja niistä valmistettua yrttiteetä on perinteisesti käytetty puhdistuskuuriluontoisesti, yhtäjaksoisesti korkeintaan viikon kerrallaan.

Huom! Koivunmahlan valuttamiseen ja koivunlehtien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Koivunlehteä ei suositella raskaana oleville eikä diabeetikoilla mahdollisen nopean verensokerin alenemisen vuoksi.

Teksti: Pauliina Toivanen

Kuvat: Annika Hannus

 

Oletko sinä jo hurahtanut villiyrtteihin?

Helsinki Wildfoodsin järjestämillä Ruohonjuuren villivihannesretkillä villiyrtteihin ovat halunneet tutustua niin teini-ikäiset, aikuiset, miehet, naiset, perheet, kaupunkilaiset, maaseudulla asuvat, työssäkäyvät, työttömät, eläkeläiset, urheilijat, vegaanit kuin sekasyöjätkin. Luonnonyrtit sopivat useimpiin ruokavalioihin ja elämäntyyleihin, joten lähde sinäkin kanssamme tutustumaan villiyrttien kiehtovaan maailmaan tai kertaamaan jo aikaisemmin oppimaasi.

Lisätietoja järjestettävistä retkistä löydät esimerkiksi Ruohonjuuren sivuilta Tapahtumista.  Retkiä ovat ohjanneet biologi ja keruutuoteneuvoja Anna Nyman sekä luonnonyrttineuvojat Pauliina Toivanen ja Annika Hannus.

Ruohonjuuren verkkokaupasta löydät helposti puhdistuskuurisi tueksi apureita eri muodoissaan:

- Voikukka  >
- Nokkonen >
- Ruusujuuri >

********************************** 

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:

M-2008-1061 2803 - Dandelion root extract - Cardiovascular system
M-2008-1061 2816 - Dry extract of common horsetail summer shoots + dry extract of dandelion root - Fluid and electrolyte balance
M-2008-1061 3827 - Taraxacum officinale (Common Name : Dandelion) - Urinary health
M-2008-1061 4315 - Taraxacum officinale (Dandelion) root - Digestive system: Dandelion root possesses prebiotic activities that prove beneficial in the treatment of gastrointestinal disorders
M-2008-1061 4489 - Taraxacum officinalis-Flowering plant-Dandelion - Purification
M-2008-1061 2285 - Lamium album - common name : white dead nettle - Renal elimination / organism draining
M-2008-1061 2346 - Urtica dioica - common name : Stinging nettle - Renal Elimination / Oragnism draining
M-2008-1061 2498 - Urtica dioica (Nettle) - Respiratory health
M-2008-1061 2732 - Nettle (Urtica dioica L.) - Vein health
M-2008-1061 2766 - Plante : Ortie - Urtica dioica (Nettle) - Fonction säborrhäique de la peau
M-2008-1061 2821 - Nettle - Bone, nails, hair
M-2008-1061 3834 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body
M-2008-1061 3835 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Joint health
M-2008-1061 3853 - Galeopsis segetum (Common Name : Hemp-nettle) - Respiratory health
M-2008-1061 3893 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Blood health
M-2008-1061 3894 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Immune health
M-2008-1061 3936 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - prostate healt
M-2008-1061 4498 - Urtica dioica-Herb-Nettle - Skin Health

M-2008-1061 2829 - Roseroot (Rhodiola rosea) - Physical performance and condition. Antioxidativity
M-2008-1061 3877 - Rhodiola rosea (Common Name : Rhodiola) - Cognitive and mental performance

M-2008-1061 2402 - Betula pendula (Birch) - Digestive health
M-2008-1061 3274 - Birch Betula pendula Roth. / Betula pubescens Ehrh. Nom franäais : bouleau - Joint health
M-2008-1061 3737 - Betula pendula / Betula pubescens (Common Name : Birch) - Health of lower urinary tract
M-2008-1061 4366 - Betula pendula, folium, European White Birch, leafs - Blood cholesterol
M-2008-1061 4367 - Betula pubescens-verrucosa-Buds-Birch Silver - contributes to body defence against external agents