Vauvan ensiruuat luomuna

Kokemuksistaan vauvanruokien maailmassa kirjoittaa tässä Ruohonjuuren asiakas, Mia Backman.

Teksti ja kuva: Mia Backman, Ruohonjuuren asiakas

Aika rientää! Pikku hurmurimme on jo sen ikäinen, että kokonaisvaltaisesta rintaruokinnasta on aika siirtyä velleihin ja soseisiin.

Makujen maailmaa pitää ohjeistuksen mukaan avata maltillisesti yksi maku kerrallaan, jotta vatsa ei ala oireilemaan uusista ruuista. Kuinka vaikeaa se onkaan kun täysin uusi maailma avautuu ja lapsi tuntuu nauttivan!

Ensimmäisinä otimme mukaan vellit aamuihin ja iltoihin. Hollen valikoimassa oli muutama tuote, joita pystyi antamaan jo ennen kuuden kuukauden ikää. Ensimmäiset vellit menivät hiukan arastellen alas, mutta parissa päivässä iltavelli alkoi jo maistua ja sitä odoteltiin suu maiskuttaen. Aloitimme riisillä ja sitten maistoimme hirssiä, joka menikin pikku kulinaristilla heti suosikiksi. Samana päivänä kun kuusi kuukautta tuli täyteen, annoimme illalla juhlan kunniaksi spelttivelliä ja sehän oli rakkautta ensi silmäyksellä. Vielä on maistamatta Kaura sekä Kolmen viljan vellit, mutta kun te tätä luette niin uskon että herkuttelu on käynnistynyt.

Babybion soseet ovat olleet ensimmäiset lounas- ja illallisateriat perheessämme, koska luomulinja miellyttää ja on muutenkin perheemme ruokavalion perusta. Helppous on valmissoseissa ehdoton etu, kun on muutenkin kädet täynnä lapsen kanssa.

Kurpitsa-porkkanasose on ollut maistuvinta nuorelle herralle, eniten ennakkoluuloja on herättänyt omena-mustikkasose vanhempien yllätykseksi. Totuttelua mustikan tuomaan pieneen happamuuteen olemme jatkaneet sekottamalla pienen lusikallisen sosetta iltavellin sekaan.

Muutama viikko sitten lapsemme sairastui pieneen flunssaan, jolloin syöminen tuotti tukkoisen nenän vuoksi vaikeuksia. Vellin sekaan sekoitettu äidinmaito ja omena-banaanisose auttoi yli nuhaisten iltojen ja rauhoitti yöuntakin, makeat hedelmät tekivät ruuasta ihanasti maistuvaa ja äidinmaito taisi olla turvallisuutta tuovaa.

Vinkkinä myös tämä: Eukalyptus– tai piparminttutipat höyryhengityksessä juuri ennen ruokailua helpottivat hengittämistä juuri tarpeeksi että soseetkin maistuivat.