Terveellisemmät kookosherkut makeannälkään

Kookospähkinä on käytettävyydeltään raaka-aineiden kärkikaartia. Kermainen kookos käy moneen muuhunkin kuin currykastikkeisiin, aasialaisiin keittoihin ja smuuteihin.

ssä muutama makea vegaaninen ja gluteeniton kookosresepti, jotka avaavat mahdollisuuksien maailman terveellisempiin herkkuihin! Kookossokerin voit korvata halutessasi myös esimerkiksi vaahterasiirapilla tai muulla kasviperäisellä siirapilla (taateli, agave). Resepteistä osa sopii myös raakaravintoa noudattaville.

Kookoskinuskikastike tai kookosfudgekarkit

300 ml Cocomi-luomukookoskermaa tai –maitoa
1 dl luomukookossokeria
1 rkl luomukookosöljyä
(lisää halutessasi mausteita:
1 tl luomuvaniljajauhetta
½ tl Himalajan ruususuolaa)

Kiehauta ainesosat paksukantisessa kattilassa. Kun keitos alkaa kuplia, vähennä lämpöä ja keitä jatkuvasti sekoittaen miedolla lämmöllä noin 30-35 minuutin ajan. Jos keität kinuskikastiketta, muista, että jäähtyessään kastike paksuuntuu vielä jonkin verran. Kinuskikastiketta jäähdyttäessä sekoita säännöllisin väliajoin, ettei rasva erottuisi. Jos keität kookosfudgea, tee pallotesti: tiputa fudgetippa vesilasiin ja yritä muotoilla siitä pallo sormiesi välissä. Kun saat pallon pyöriteltyä, fudge on valmista.

Seuraavissa ohjeissa hyödynnetään kylmää, joka erottelee kookoksen kiinteään ja juoksevaan osaan. Laita siis kookoskerma tai kookosmaito jo edellisenä päivänä jääkaappiin!

Kookoskermavaahto tai kookosmousse

Leikkaa jääkaapissa yön yli ollut purkki varoen auki astian päällä, jotta neste ei valu hukkaan. Ota kookoksen kiinteä osa vatkausastiaan, lisää makusi mukaan vaniljajauhetta ja kookossokeria ja vatkaa kimmoisaksi vaahdoksi. Jos käytät vaahterasiirappia, huomioithan sen juoksevuuden tekevän myös vaahdosta hieman löysempää.

Suklaamousse: sekoita kookoskermaan vatkausvaiheessa raakakaakaojauhetta ja halutessasi myös kaakaopapurouhetta.

Suolaisen makea mousse: valuta valmiin moussen päälle jäähtynyttä kookoskinuskikastiketta raitoina. Koristele ripottelemalla päälle vielä rouhittuja suolapähkinöitä.

Mahdollisesta ylijääneestä kookosmaidon juoksevasta kirkkaammasta osasta voit tehdä alkoholittomat mocktailit: lisää sekaan pieni määrä kivennäisvettä, vaahterasiirappia, rosmariinin oksa, limeä ja pakastettuja karpaloita.

Kookoslakritsijäätelö

2,5 dl kasvikermaa
1,5 dl Cocomi- luomukookoskermaa tai –maitoa
1 tl luomuvaniljajauhetta
0,5 dl luomukookossokeria (jos käytät vaahterasiirappia tms. juoksevampaa siirappia, vähennä kasvikerman määrää hieman)
1 rkl luomulakritsijauhetta (tai oman makusi mukaan)

Vatkaa ainesosat. Lisää lakritsijauhe vasta aivan viimeisenä. Tee jäätelö jäätelökoneella, tai pakasta astiassa, jota sekoitellaan 15-30 minuutin välein jäätelölle ominaisen ilmavuuden aikaansaamiseksi.

Limebanaani-kookosjäätelöpuikot

4 dl Cocomi-luomukookoskermaa tai –maitoa
1 dl luomuvaahterasiirappia
1 luomubanaani
1 puristettu luomulime

Soseuta banaani ja limen mehu sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kookoskerma ja vaahterasiirappi. Kaada seos jäätelöpuikkomuotteihin. Anna jäätyä vähintään 8 tuntia. Eri makuisia jätskejä saat laittamalla limen sijaan esim. soseutettua mansikkaa, mustikkaa tai vesimelonia. Vaahterasiirapin voit korvata myös taateleilla.