Teini-ihon hoito

Teini-iän kynnyksellä hormonien eritys muuttuu. Tunne-elämän ja myllerrysten ja kehollisten muutosten lisäksi murrosikä vaikuttaa myös ihoon. Tästä jutusta nappaat Ruohonjuuren ekokosmetologi Sadun vinkit teini-ihon hellävaraiseen hoitoon.
Teini-iän kynnyksellä hormonien eritys muuttuu ja tämä näkyy myös ihossa. Kosmetologi Satu Kämäräinen opastaa teini-ihon hoitoon.

Teini-ikäisen ihonhoidossa tärkeää on hellävarainen, ihotyypin mukainen puhdistus


Iholle kertyy päivän aikana likaa, kuten saasteita ja pölyä. Niiden poistamiseen riittää puhdistusmaito tai kestovanulappuun lorautettu misellivesi, Ruohonjuuren kosmetologi Satu opastaa.

Kun meikki tulee kuvioihin, on aika ottaa esiin järeämmät aseet. Puhdistusöljy on erinomainen apuri puhdistamaan iholta niin silmä- kuin kasvomeikkikin. Puhdistusöljy levitetään kuivalle iholle ja meikki irrotetaan pyöritellen. Useat öljyt ovat vesiliukoisia, eli vedellä huuhdeltavia. Tästä hyvänä esimerkkinä Evolve Cleansing Melt ja Floramen tai Whamisan puhdistusöljyt. Jos öljy ei ole veteen liukenevaa sorttia, kuten esimerkiksi öljykakku, on hyvä käyttää apuna musliiniliinaa tai kestovanulappua. Iholle voi tehdä myös kaksoispuhdistuksen, jolloin öljyn jälkeen, sen päälle, käytetään hellää puhdistusvaahtoa tai puhdistusgeeliä, kosmetologimme neuvoo.

Teini-ikäisen ihon puhdistamisessa kannattaa välttää liian voimakkaita vaahtoavia tuotteita. Ne pesevät iholta sen luonnollisen suojan ja saattavat aiheuttaa pintakuivuutta tai ärsytystä. Vaikka houkutus epäpuhtaan ihon tehoputsaukseen olisikin suuri, kannattaa hellävaraiset keinot asettaa etusijalle. 

Puhdistuksen lisäksi myös kosteutus on tärkeää


Kosteuttaminen on tärkeää - myös epäpuhtaalla iholla. Kosteuttavan ja aistejakin hemmottelevan kukkaisveden suihkuttelemisen iholle voi aloittaa mainioisti jo teini-iässä. Esimerkiksi Kamomillavesi tai Ruusuvesi tasapainottavat ihoa mestarillisesti ja valmistelemaan ihon vastaanottamaan kosteuttavan voiteen. Kukkaisveden jälkeen iholle levitetty kasvovoide imeytyy loistavasti. Jos iho jää kiristävän tuntuiseksi, voi voiteen sekaan lisätä tipan kasvoöljyä.

Mikä avuksi epäpuhtauksiin ja finneihin?


Säännölliset ihonhoitorutiinit vaikuttavat positiivisesti ihon kuntoon - selvähän se!
Kaikki tietävät, että kun menee väsyneenä nukkumaan meikit kasvoilla, sen näkee myöhemmin ihosta. Vaikka ihoaan hoitaisi kuinka kuuliaisesti tahansa, melkein kaikille tulee joskus finnejä - ja silloin ovat hyvät neuvot tarpeen!

 Ekokosmetologin vinkit finnien hoitoon:


Älä puristele. Kun iholla komeilee punoittava finni, sen puristelu vain ärsyttää ihoa ja pidentää paranemisaikaa.

Tee normaalit ihonhoitorutiinisi ja sen lisäksi pyyhi finnin kohtaa täsmähoitona kevyesti esimerkiksi vanupuikolla, joka on kostutettu teepuuöljyllä. Voit laittaa yön ajaksi epäpuhtaalle alueelle joko sinkkivoidetta tai otsonoitua oliiviöljyä. Erityisesti otsonoitu oliiviöljy laskee tulehdusta ja nopeuttaa paranemista.

Maltti on valttia; tulehduksen laskemiseen menee useampi päivä. Kun jaksat pitää sormet erossa kasvoista, nopeutat paranemista ja ehkäiset ikävien jälkien jäämistä.

Teini-iho kaipaa hellää hoivaa

Teini-ikäisen ihmisen iho on herkkä ja muutostilassa. Siksi ihon jatkuvaa ja voimakasta saippualla pesemistä on syytä välttää. Nuori iho ei myöskään kaipaa tehokasta kuorimista. Kuorinta kannattaa iholle tehdä korkeintaan kerran kuukaudessa. Konjac-sientä kannattaa käyttää putsauksen apurina kerran tai kaksi viikossa puhtaalle iholle kevyesti pyöritellen. 

Ihonhoitohommat kannattaa aloittaa viimeistään silloin, kun aloittaa meikkaamisen tai silloin, kun iholla ilmenee ongelmia, Satu opastaa.

Ekokosmetologin näkökulmasta pulmien ennaltaehkäisy on tietysti parasta hoitoa, joten perusihonhoidon (puhdistus ja kosteutus) voi aloittaa esimerkiksi kolmentoista ikävuoden kieppeillä. 

Ihonhoitoon teini motivoituu Sadun kokemusten mukaan parhaiten, kun ihon hoitamiseen tutustuu yhdessä.

Kysy esimerkiksi, mitkä asiat nuori itse kokee haastavaksi ihonsa hoidossa ja miten toivoisi, että asiaan tutustutaan. Meillä on kuitenkin kaksi korvaa ja yksi suu, joten kuuntelu on ennen kaikkea tärkeintä. Tämän päivän sana on tietysti netti. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki, jotka ihonhoito-ohjeita siellä antavat,  eivät ole ammattilaisia ja yleensä puhuvatkin omasta kokemuksestaan. Pyydä rohkeasti apua alan ammattilaisilta. Ihonpuhdistuksessa käynti on oiva tapa tutustua ihonsa hoitamisen saloihin ja se antaa pienen hemmotteluhetken arkeen, ekokosmetologi neuvoo.

Kotikasvohoito nuorelle iholle


Parhaimmillaan yhteinen ihonhoitohetki teinin kanssa rentouttaa molempia ja tekee hetkestä hemmottelua. Kosketus ja toisen hoivaaminen lähentää, laskee stressitasoja ja antaa tärkeää aikaa pysähtyä vain olemisen äärelle.

TARVIKKEET:

Konjac –sieni
- Kasvoöljy (esimerkiksi jojobaöljyä sekaiholle/rasvoittuvalle iholle tai manteliöljyä kuivalle/herkälle iholle)
Kasvonaamio
Kasvovoide

Pyydä nuori makoilemaan esimerkiksi sängylle ja ota itsellesi tuoli hänen päänsä taakse. Pyörittele kevyesti kostutetulla Konjac- sienellä valmiiksi puhdistetut kasvot läpi. Tämä vaihe ei vaadi huuhtelua.

Ota käsiisi vajaa ruokalusikallinen jojoba- tai manteliöljyä ja levitä se kevyin sivelyin kaulalta leualle ja kohti otsaa. Ota lisää öljyä tarvittaessa. Tee kevyttä kasvohierontaa iholle vuorollaan pyöritellen ja sivellen keskeltä kasvoja kohti reunoja.

Kun olet valmis, ota kostutettu musliiniliina tai pehmeä kasvopyyhe ja pyyhi ylimääräinen öljy kasvoilta.

Levitä kasvoille kasvonaamio ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin. Poista naamio pyyhkimällä musliiniliinalla kuten öljy.

Levitä lopuksi voide kasvoille kevyesti painellen.

Tämä hoito on oiva tapa motivoida nuorta ihonhoidossa, tärkeä yhteinen hetki sekä aikaa jutustella tai vain nauttia hiljaisuudesta.