Tahinilla on ”Midaksen kosketus”

... sillä kaikki, mihin tuota seesamtahnaa laitat, muuttuu hetkessä herkulliseksi! Etkö usko? Kokeile ja innostu itsekin!

Sillä elämä ilman tahinia on teeskentelyä. Tuo sensuelli seesamtahna suorastaan tarrautuu kiinni makuhermoihin ja laittaa ne helisemään kauniimmin kuin mitkään kanteleet ikinä.

Murskatuista seesaminsiemenistä valmistettu tahini on tuhtia ja ravinteikasta tavaraa, joka sisältää mm. valtaisannoksen kalsiumia. Seesamsiemen pitää sisällään runsaasti myös magnesiumia, proteiinia ja muita mineraaleja, B-ja E-vitamiineja, rasvoja ja kuitua.

Omat tahinini levittelen yleensä leivän päälle joko sellaisenaan tai hiukan jatkettuna. Ehdoton suosikkini on Urtekramin kuorimattomista seesaminsiemenistä valmistettun luomutahini, joka paksuhkona vaihtoehtona sopii mainiosti myös ”lantrattavaksi”. Suussasulavan levitteen tuosta tahinista saa lisäämällä perusmassaan hiukan sitruunamehua, hiukan oliiviöljyä, muutaman murskatun valkosipulinkynnen, pikkiriikkisen tamaria ja reilusti tuoretta persiljaa. Taivaallista!

Tahini sopii oivallisesti käytettäväksi myös ruuanlaitossa. Tahinilla tosiaankin on ns. Midaksen kosketus: kaikki, mihin sitä laitetaan, muuttuu herkulliseksi. Perinteisesti seesamtahnaa käytetään hummuksen, halvan ja muiden Lähi-Idän herkkujen raaka-aineena, mutta minun mielestäni tahini sopii ihan mihin vaan!

Ruohonjuuresta löydät tarttuvan tahinivalikoiman: hyllymmen notkuvat mm. seuraavien tahinien painosta:

 • Urtekramin luomutahini, paksu ja täyteläinen herkku – ehdoton suosikkini!
 • Bionan raakatahini, kuumentamaton nautinto, kaikkein terveellisin vaihtoehto (koska tässä versiossa ihan kaikki ravintoaineet ovat visusti tallella).
 • Rapunzelin luomutahini, ”helpoin” vaihtoehto, sopii mainiosti aloittelijalle. Maultaan miedoin ja koostumukseltaan notkeahko.
 • Kung Markattan luomutahini, suolaton vaihtoehto.
 • Sun & Seedin mustista seesaminsiemenistä valmistettu herkkutahini, joka värjää hampaat hurjan näköisesti mutta on todella maukasta popsittavaa.
 • Tahinikastike
  3 rkl tahinia (Urtekramin tahini sopii parhaiten)
  0,5 dl vettä
  yhden sitruunan mehu
  1-2 rkl soijakastiketta
  0,5 dl tuoretta persiljaa erittäin hienoksi silputtuna TAI 1 rkl kuivattua persiljaa
  0,5 dl ruohosipulia erittäin hienoksi silputtuna TAI 1 rkl kuivattua ruohosipulisilppua

  Ainekset sekoitetaan hyvin keskenään tasaiseksi kastikkeeksi. Nautitaan kylmänä kastikkeena salaatin tai pääruaan rikastuttajana.

  Tahinin valmistus kotikonstein
  125 g seesaminsiemeniä (kuorimattomat ovat ravinteikkampia)
  oliiviöljyä

  Paahda sesamsiemeneniä kevyesti kymmenisen minuuttia noin 150 asteen uunissa. Hämmentele niitä välillä äläkä käräytä siemeniä. Jäähdytä ne ja jauha tehosekoittimessa jauhoksi. Lisää öljyä vähitellen kunnes tahnan koostumus muistutta maapähinävoita.

  Tahnaa säilytetään jääkaapissa ja se säilyy hyvänä noin kolme kuukautta.

  Minä suosittelen tahinia suurella sydämellä – se on luotettava elämänkumppani, joka nousee arvoon arvamaattomiin myös vastamäessä! Jos ja kun muut tahnat alkavat pitkän yhteiselon tuloksena viimein kyllästyttää, makuvivahteisuudessaan moninainen tahi ei petä koskaan. Koe sinäkin tahinin taika – se kannattaa!

  Johanna