Ruusu on vuoden 2018 rohdoskasvi

Suomen terveystuotekauppiaiden liitto valitsi ruusun vuoden 2018 rohdoskasviksi. Ruohonjuuri onnittelee ruusua varsin ansaitun tittelinsä johdosta!

Ruusu uoden 2018 rohdoskasvi

Ruusu nauttii laajaa arvostusta myös ayurvedan eli intialaisen luonnonlääketieteen harjoittajien keskuudessa. Ayurvedan mukaan C-vitamiinirikas  kurtturuusu (Rosa rugosa) on loistava apuri esimerkiksi kuukautiskipuihin ja muihin naisen elämän haasteisiin.

Kurtturuusu kasvaa runsaana myös Suomessa ja sitä onkin varsin vaivatonta kerätä talteen! Kurtturuusuja kannattaa kerätessään nuuhkia: mitä voimakkaampi tuoksu kukassa on, sitä lääkinällisempi se on vaikutuksiltaan.

Kurtturuusun lisäksi kaikkia muitakin luonnonmukaisesti viljeltyjä tai puhtailta paikoilta kerättyjä ruusuja voi käyttää sisäisesti esimerkiksi yrttiteenä ja jälkiruoissa tai ihonhoidossa. Huomaathan, että kukkakaupan ruusut tai vilkasliikenteisten teiden vierellä kasvavat ruusut sopivat puolestaan vain silmäniloksi ja kodin kaunistukseksi.

Ayurvedan vinkkelistä vilkuiltuna hedelmällisyyttäkin tukeva ruusu tasapainottaa kaikkia doshia (ruusu toimii mm. pittaa viilentäen). Ruusunlehdistä ja sokerista valmistettu ruusuhillo omaa miedosti laksatiivisen vaikutuksen ja sopii loistavasti vaikkapa teen makeuttajaksi. Ruusuhillo tuo ayurvedan mukaan myös avun käheälle kurkulle.

Ruusu on ylivertainen kasvi myös monipuolisen käytettävyytensä vuoksi: ruusunkukkien lisäksi loistavia ravintopommeja ovat myös ruusunmarjat. Myös ruususta valmistettu ruusuvesi sekä eteerinen ruusuöljy on oikein oivallisia kumppaneita hyvinvoinnin edistämisen saralla.

Ruusuvesi

Ruusuvesi omaa klassikkomaineen luonnonmukaisen ihonhoidon saralla.

Kesäaikaan ruusuvesi toimii kuumien kesäpäivien viilentäjänä – pari suihkautusta iholle vaikuttaa välittömästi oloa helpottavasti helteiden hehkutellessa.

Iholla ylelliseltä tuntuva ruusuvesi on ihohuokosia supistava ja ihoa puhdistava elämänkumppani, joka samaan syssyyn vieläpä raikastaa ihoa ja saa aikaan nuorentavan efektin!

Ruohonjuuresta ruusuvettä löytyy myös elintarvikelaatuisena Steenberg´s-sarjasta. Aito ja aromaattinen ruusuvesi sopii mitä mainioimmin esimerkiksi kakkujen, kuorrutteiden, makeisten, vanukkaiden, jäätelöiden ja monenlaisten jälkiruokien maustamiseen.

Eteerinen ruusuöljy

Eteerinen ruusuöljy nauttii korkeaa arvostusta etenkin naisellisten vaivojen hoitajana. Hormonitoimintaa ja mielialaakin tasapainottava, naisellista elinvoimaa elvyttävä eteerinen ruusuöljy on kallisarvoinen ja lempeästi hoitava apuri.

Ruusuöljy uudistaa ja silottaa vanhenevaa ihoa ennaltaehkäisten ryppyjen muodostusta. Anti age-vaikutustensa vuoksin ruusua hyödynnetäänkin luonnonkosmetiikan ainesosana varsin runsaasti. Muun muassa Weleda- ja Dr. Hauschka– sarjoista löydät laadukkaita, eteeristä ruusuöljyä hyödyntäviä luonnonkosmetiikkatuotteita. Ruusun hoitavia vaikutuksia on kotimaisten luonnontuotteiden saralla varmasti ansioituneimmin hyödyntänyt Frantsilan yrttitila, jonka lukuisissa ihonhoitotuotteissakin ruusu komeilee vaikuttavana ainesosana.

Ruusun eteerinen öljy on arvokasta tavaraa. Yhteen millilitraan eteeristä ruusuöljyä tarvitaan peräti 60 kiloa tuoreita ruusunkukkia, jotka sitten höyrytislataan.

Laimennettua eteeristä ruusuöljyä (laimennus: 1 tippa ruusuöljyä sekoitettuna puoleen teelusikalliseen kasviöljyä) voi käyttää vaikkapa stressaavina hetkinä ranteiden sisäpinnoille. Näin käytettynä ruusuöljy tehoaa nopeasti rauhoittaen sydäntä ja tasapainottaen tunteita.

Ruohonjuuresta eteeristä ruusuöljyä löytyy Frantsilan yrttitilan laadukkaana tuotteena.

Ruusunmarja

Antioksidanttirikas ruusunmarja on varsinainen terveyspommi, joka tutkitusti vaikuttaa myönteisesti nivelten liikkuvuuteen. Runsaasti C-vitamiinia sisältävänä ruusunmarja pitää vastustuskyvyn kondiksessa. Ruusunmarjalla on tutkittu myös olevan suotuisia vaikutuksia hengitysteiden terveyteen sekä ruuansulatuksen edistymiseen.

Ruusunmarjoja kannattaa kerätä syksyllä marjojen ollessa hehkuvan punaisia ja maultaan herkullisia. Ruusunmarjoja voi oikein oivallisesti käyttää sekä tuoreena että kuivattuna mm. kiisseleissä, soseissa, marmeladeissa ja jauheissa. Ennen ruusunmarjojen hyödyntämistä kannattaa marjoista poistaa karvapeitteiset siemenet.

Ruusunmarjatuotteita Ruohonjuuressa piisaa moneen menoon aina ruusunmarjasiiderietikasta, ruusunmarjarouheeseen ja ruusunmarjalla rikastettuun MSM-jauheeseen saakka.

Ruusunmarjat ja -lehdet ovat vaikutuksiltaan elimistöä vahvistavia ja piristäviä, ulostavia, virtsaneritystä lisääviä ja limakalvoja supistavia.

Ruusunkukat

Mm. yrttiteekäyttöön mainiosti soveltuvia ruusunkukkia puolestaan pidetään yleisesti naisellisuutta vahvistavana ja  hormonaalisia ongelmia avittavana luonnonantimena. Ruusunkukkien terälehtiä voi mitä mainioimmin nakata koristeeksi jäätelöön tai jälkiruokien päälle – tai tehdä niistä esimerkiksi likööriä ja hilloa.

Ruusunkukissa voi myös kylpeä! Kukan terälehdillä ryyditetyt kylvyt (1 litra tuoretta kukkaa yhtä kylpyä kohti) hellivät sekä ihoa että mieltä.

KURTTULEHTIRUUSU–MARMELADI JA HILLO

3l                  ruusun terälehtiä (löyhästi kerättynä)

2,5dl             vettä

                    hillosokeria pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan (noin 5dl)

Murskaa ruusun terälehdet veden kera tehosekoittimessa kevyesti. Kiehauta ne kattilassa ja lisää hillosokeri. Keitä vielä 5-10 minuuttia. Kaada puhtaisiin purkkeihin piri pintaan. Jos et välitä, että terälehdet jäävät hilloon, niin siilaa ne pois ennen hillosokerin lisäystä.

Älä pelästy sitä, että massa on ensin harmahtavaa. Se tulee kauniin punaiseksi ja hyvän tuoksuiseksi hillosokerin lisäyksen jälkeen.

Nauti ruusuisesta hillosta esim. paahdetun leivän tai lättyjen päällä.

Resepti: Virpi Raipala-Cormier

Kuva ja osa taustatiedoista: Suomen terveystuotekauppiaiden liitto

 

Osta ruusutuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>