Puhdistava vihreä osaksi jokaista päivää!

Tammikuu - tuo täydellinen tilaisuus antaa keholle mahdollisuus puhdistautua, palautua ja latautua! Mutta mitä jos tämän mahdollisuuden antaisikin sille joka päivä, vuoden ympäri?

Normaali elämä. Arki. 9-17 ja sen jälkeinen elämä. Elimistöömme kertyy erilaisia epäpuhtauksia eli kuona-aineita joka päivä, sisäisesti ja ulkoisesti. Näitä ovat esimerkiksi raskasmetallit ja ympäristömyrkyt, joita saamme erityisesti ilmansaasteista, kemiallisista lääkevalmisteista sekä heikkolaatuisemmasta, prosessoidusta ruuasta ja sitä kautta torjunta- ja lisäaineista. Stressi ja masennus myös kerryttävät kuona-aineita.

Kehossa kuona-aineet saavat aikaan ei-toivottuja vaikutuksia, kuten ennenaikainen vanheneminen, erilaiset tulehdukset sekä heikentynyt kyky hyödyntää ravintoaineita.

Keskeistä kehon puolustusreaktiossa kuona-aineita vastaan ovat sen yhteydessä (sekä myös oman aineenvaihduntamme sivutuotteena) syntyvät ns. vapaat radikaalit, jotka vaikuttavat elimistöön solutasolla heikentäen immuniteettiä ja altistaen kehoa erilaisille elintasosairauksiksikin kutsutuille rappeumasairauksille.

Keho on onneksi huipputaitava poistamaan epäpuhtauksia. Se puhdistaa itseään päivittäin erilaisten fysiologisten toimintojen kautta. Keskeinen elin elimiä tässä luontaisessa eliminaatioprosessissa on maksa, sekä sen lisäksi keuhkot, suolisto, munuaiset ja iho kantavat kortensa kekoon. Siitä huolimatta kehoa voi – ja kannattaakin – hieman auttaa sen puhdistusoperaatiossa. Maksa on hyvin sopeutuvainen ja ”nokkela”, mutta esimerkiksi raskasmetallien poisto on sillekin todella haastavaa.

Hyvinvoinnin pilareina laadukas ravinto ja kehon puhdistus – joka päivä

Ravintorikas, kasvipainotteinen ja luomulaatuinen ravinto ja riittävä veden juominen on, luonnollisesti, keskeistä kehon ja mielen hyvinvoinnille. Sen lisäksi kuurinomainen kuona-aineiden poistaminen säännöllisten detox-paastokuurien avulla esimerkiksi aina vuodenaikojen vaihtuessa on ehdottoman hyvä tapa tukea ja huollattaa elimistöä.

Kehossa jatkuvasti käynnissä olevan puhdistusprosessin tukeminen sen sijaan kannattaa ottaa päivittäiseksi tavaksi. Se hoituu helposti nauttimalla laadukasta ravintoa sekä ottamalla käyttöön puhdistava, luomulaatuinen viherjauhe, joka on kehitetty vähentämään päivittäisen kuona-ainekuormituksen haitallista vaikutusta.

Lehtivihreä parrasvaloissa puhdistajana, ravitsijana ja voimistajana

Keskeisessä asemassa päivittäisen puhdistumisen tukemisessa ovat lehtivihreää eli klorofylliä runsaasti sisältävät yrtit ja niiden hapettumista ehkäisevä, antioksidanttinen vaikutus. Ayurvedisistä yrttiteesekoituksistaan tunnetun brittiläisen Pukkan Clean Greens -viherjauheeseen on valittu 11 kylmäkuivatun vihreän yrtin sekoitus siten, että ne kukin omalla funktiollaan tukevat elimistön puhdistumista ja toimintaa kokonaisvaltaisesti, eivätkä ole sille päivittäin käytettynä liian voimakkaasti puhdistavia.

Kantavana ajatuksena Clean Greens -viherjauheessa on, että puhdistavan ja vapaiden radikaalien aiheuttaman hapettumista ehkäisevän vaikutuksensa lisäksi se myös emäksisöi ja ravitsee kehoa sekä tehostaa verenkiertoa ja immuniteettiä.

Vihreät superfoodit yhdessä paketissa

Kauniinvihreän Clean Greens -viherjauheen keskeisimmät puhdistavat vihreät ovat:

– vehnänorasmehu, jolla on erittäin korkea lehtivihreäpitoisuus ja joka on siten hyvin voimakas antioksidantti (sis. erityisesti superoksididismutaasi SOD, karotenoideja ja flavonoideja). Käytetään usein tulehdusten ehkäisijänä. Yksi annos vastaa 27 grammaa tuoretta vehnänorasta. Ulkona kasvatettu, kylmäpuristettuna kylmäkuivattu.

– nokkosenlehti, joka sisältää runsaasti useita hivenaineita (esim. rauta) sekä muun muassa A-, C-, D-, E- ja K1-vitamiineja. Tunnetaan veren puhdistajana, jota käytetään myös kausiallergioiden hoidossa. Tuoreena kylmäkuivattu.

– spirulina ja chlorella, jotka ovat pieniä, makean veden mikroleviä. Näistä spirulinaa käytetään erittäin ravitsevana, immuniteettia tukevana antioksidanttia. Se on paras luonnon kasviperäinen B12-vitamiinin lähde ja se sisältää runsaasti proteiinia sekä useita kivennäisaineita. Chlorella puolestaan on yksi maailman ravinteikkaimmista kasveista (sisältää mm. runsaasti proteiinia), jota pidetään voimakkaasti kehoa emäksisöivänä, raskasmetalleja poistavana, verta puhdistavana ja immuniteettia parantavana kasvina. Auringonvalossa kasvatettu, solukalvo rikottu, ilmakuivattu.

– arktinen tuore merilevä (Ascophyllum nodosum), joka sisältää runsaasti mikro- ja makroravinteita. Tunnetaan yhteenä maailman ravinteikkaimpana kasvina, joka tehostaa muiden ravintoaineiden imeytymistä. Ilmakuivattu.

Lisäksi Clean Greens sisältää myös muita, runsaasti antioksidantteja ja kivennäisaineita sisältäviä ja näin kehon puhdistumista tukevia vihreitä. Yrtit ovat kaikki eettisesti kasvatettua luomua sekä joko kylmä- tai pakastekuivattu, mikä takaa niiden hyvien ominaisuuksien parhaan säilyvyyden.

Clean Greens -jauheen superyrttikaartiin kuuluvat lisäksi vihreä tee -lehtiuute, joka sisältää runsaasti vapaiden radikaalien vaikutuksilta suojelevina antioksidantteina pidettyjä polyfenoleita, ennenaikaista vanhenemista sekä karsinogeeneja vastaan suojaamaan käytettyjä lehtikaalin siementen ituja (tuoreena pakastekuivattu), elimistön haitallisten happojen ja raskasmetallien poistoon käytettyä persiljaa, ravintoaineiden imeytymistä ruuansulatuselimistössä tukevia fenkolin siemeniä, viilentävää ja rauhoittavaa piparmintun lehteä sekä samaan aikaan lämmittävää ja ruuansulatusta edistävää inkivääriä.

Käyttövinkkejä Clean Greens -jauheelle

Ruohonjuuren viimeisimmän asiakaslehden (3/2015) paneeli valitsi kauniinvihreän Pukka Clean Greens -viherjauheen selkeäksi suosikikseen viherjauhetestissä sen hyvän maun perusteella.

Jauheen voi sekoittaa esim vihersmoothieen, -mehuun tai veteen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että marjojen, kasvisten ja hedelmien tapaan viherjauheetkin sisätävät useita rasvaliukoisia vitamiineja, joiden imeytymisen voi varmistaa nauttimalla niitä rasvaa sisältävän aterian yhteydessä tai lisäämällä esimerkiksi avokadoa tai laadukasta öljyä smoothieen tai mehuun. Pukka suosittelee jauheen sekoittamista aloe vera -mehuun, jolloin sen ravintoaineiden imeytyminen ruuansulatuselimistössä tehostuu.

Pukkan teevalikoimasta löytyy myös useita puhdistumista tukevia teesekoituksia, joista erityisesti Clean Green, Detox, Cleanse, After Dinner ja Three Fennel on kehitetty sitä vauhdittamaan.

Teksti ja kuvat: Miina Keto