Onko kookosöljy terveellistä vai ei?

Keskustelu kovan rasvan haitoista on käynyt kuumana vuosia ja samalla myös kylmäpuristetun kookosöljyn väitetyt terveysvaikutukset ovat olleet usein esillä, sillä toisin kuin monissa kasviöljyissä, kookosöljyssä on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja.

Rasvakeskustelussa on tärkeää ymmärtää, että kookosöljy ei koostu ainoastaan rasvahapoista, eikä syy-seuraussuhdetta voi yleistää muilla rasvoilla tehdyistä tutkimuksista. Vaikka kookosöljy koostuu 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista, ne ovat koostumukseltaan erilaisia kuin eläinkunnan rasvahapot.

Ne tutkimukset, joissa kookos on eritelty muista tyydyttyneiden rasvojen lähteistä, ei esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien riskien kohoamiseen ole nähty yhteyttä. Myös esimerkiksi painonhallintaan liittyen on historiallisesti todettu, että eläimet joille on syötetty kookosrasvaa, eivät lihoneet. Taas toisenlaisilla rasvoilla syötetyt eläimet pulskistuivat nopeaa tahtia. Lisäksi kookosöljy sisältää muun muassa lauriini-rasvahappoa, jolla on bakteereita, viruksia, parasiitteja sekä sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Kookosöljy on myös paistoravoista paras

Myös mm. De Montfortin yliopiston suorittamien tutkimuksien tulokset haastavat kääntämään nykyiset rasvasuositukset päälaelleen paistamisenkin osalta. Yleisen nykykäsityksen mukaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät öljyt, kuten rapsi- ja auringonkukkaöljy, ovat terveellisempiä, kuin esimerkiksi eläinrasvat ja kookosöljy, jotka sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa.

Tutkimuksissa kuitenkin huomattiin, että runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasviöljyjä lämmitettäessä niistä vapautuu kemiallisen reaktion seurauksena huomattavasti korkeampia pitoisuuksia aldehydi-nimistä yhdistettä, joka on yhdistetty moneen vakavaan sairauteen. Sitä vastoin mm. voin sekä kookosöljyn kuumentaminen testeissä tuotti huomattavasti vähemmän aldehydejä, kookosöljyn tuottaessa haitallisia kemikaaleja kaikista vähiten.

Painonhallintaan tehoa ketoosilla

Kookosöljyn tekee ainutlaatuiseksi myös se, että se koostuu lähes kokonaan keskipitkäketjuisista rasvahapoista, toisin kuin monet ruuat koostuvat pitkäketjuisista rasvahapoista. Kehossa keskipitkäketjuiset rasvahapot kulkeutuvat maksaan, josta ne käytetään energiaksi tai ketoaineiksi.

Kun ketoaineita vapautuu elimistöön maksassa ja munuaisissa puhutaan ketoosi-tilasta, joka muodostuu kun hiilihydraatteja on niukasti saatavilla tai kun syö keskipitkäketjuisia rasvahappoja. Ketoosista voikin saada tehokasta apua painonpudotukseen ja – hallintaan, sillä se antaa lisäpotkua aineenvaihduntaan.

Tiesitkö kookosöljyn olevan tropiikin lämmössä aina nestemäistä? Tunnistat ultrapuhtaan öljyn siitä, että se on sulana kirkasta kuin lähdevesi.

Kirjoittaja: Hanna Jormanainen