Öljyt ovat ihonhoidon salainen ase!

Viitisen vuotta sitten jyllänneen ihoöljybuumin uudesta tulemisesta on taas vihiä, kun raaka-aineminimalisminkin suosion siivittämänä simppeleiden öljyjen arvostus on nyt kasvussa.

Ihoöljyt sopivat moneen: niin vartalolle, kasvoille, partaan, hiuspohjaan, hiuksille kuin vaikkapa kynsinauhojen hoitoon tai ripsien kasvuakin edistämään.

Ihoöljyjä suitsutetaan toisinaan ihonhoidon salaisiksi aseiksi – ehkäpä monikäyttöisyytensä, yksinkertaisen toimivuutensa ja yhdisteltävyytensä vuoksi. Kun puhdasta, kylmäpuristettua ihoöljyä hankkii, tietää ainakin mitä saa – kummoistakaan inci-osaamista ei niiden kanssa siis tarvita.

Ihoöljyt sopivat moneen: niin vartalolle, kasvoille, partaan, hiuspohjaan, hiuksille kuin vaikkapa kynsinauhojen hoitoon tai ripsien kasvuakin edistämään. Tässä jutussa tutustumme muutamiin ihoöljyihin – asiantuntijanamme toimii luonnonkosmetiikan taitaja Ilona Salomäki.  

Porkkanaöljy suojaa ihoa ja edistää rusketusta

Kevät- ja kesäkauden ykkösöljyksi tituleerattu porkkanaöljy sisältää beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste ja hyvä antioksidantti. A-vitamiini edistää ruskettumista ja valmistelee ihoa auringolle.

– Porkkanaöljy on todella hyvä keväällä ja kesällä rusketuksenkin tueksi. Se on myös loistava anti age -öljy. Porkkanaöljy sopii kaikille ihotyypeille ja on koostumukseltaan kevyt ja hyvin imeytyvä, Salomäki kertoo. 

Monipuolisesti ravitseva porkkanaöljy sisältää A-, B-, C-, D-, E- ja F-vitamiineja ja on vaikutuksiltaan ihoa kosteuttava, pehmentävä, hentoisesti sävyttävä ja kaunista hehkua tuova öljy. 

Ravintorikas porkkanaöljy valmistetaan maseroimalla eli porkkanat uutetaan auringonkukansiemenöljyssä. Näin saadaan ravinteet talteen hellävaraisesti.

Porkkanaöljy kannattaa ottaa käyttöön heti kevätauringon ensisäteiden pilkahdeltua.

– Vaikka porkkanaöljy mielletäänkin kevään ja kesän erikoisöljyksi, voi sitä käyttää myös ympärivuotisesti vaikka päivittäin kasvoille ja vartalolle Porkkanaöljy on oikein hyvä kosteuttamaan ja ravitsemaan ihoa. Myös rusketus pysyy kauemmin ja kauniimpana, kun käyttää porkkanaöljyä säännöllisesti pitkin kesää, ihoöljyihin erikoistunut asiantuntijamme vinkkaa.

Arganöljy uudistaa tehokkaasti

Arganöljy supersuosittu ja monipuolinen ihotaituri, jotka tuo apua moneen iho-ongelmaan. Erittäin uudistavana öljyjä argan on hyvä valinta myös raskaus-, leikkaus- ja aknearpiin. Myös hiuksiin arganöljyä käytetään usein.

– Argan on ennen kaikkea uudistava anti age -öljy, jota yleisimmin suositellaan kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Arganöljyssä on runsaasti välttämättömiä rasvahappoja ja vitamiineja – etenkin antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia.

–  Toisaalta arganöljy hillitsee tulehduksia tehokkaasti ja sopii siksi myös akneiholle. Arganöljy ei tuki ihohuokosia ja sen komedogeeninen arvo onkin nolla. 

Komedogeeninen arvo kuvaa sitä, miten vahvasti öljy tukkii ihohuokosia. Mitä pienempi arvo (asteikolla 0-5) on, sitä vähemmän öljy tukkii. 

– Rasvainenkin iho tarvitsee rasvaa ja ihoöljyt ovat hyvä valinta myös rasvoittuvan ihon omaaville. Kun iho saa rasvansa ulkopuolelta, se ei itse tuota sitä enää niin paljon, Ilona opastaa.

Jojobaöljy on nestemäistä vahaa

Jojobaöljy sopii melkein kaikille mutta yleisimmin sitä suositellaan sekaiholle ja rasvoittuvalle iholle. Monipuolinen ja -käyttöinen jojobaöljy on oikeastaan nestemäistä vahaa, joka muuttuu juoksevaan muotoon kymmenessä asteessa. Koska jojobaöljyn koostumus on lähellä ihon omaa talia, se tasapainottaa ihon talintuotantoa ja normalisoi ihon toimintoja. Siksi jojobaöljy onkin mainio valinta niin herkälle, atooppiselle kuin rasvoittuvallekin iholle.

Jojobaöljy imeytyy ihoon hyvin ja sopii myös päänahkaan ja hiuksiin. Hilseilevälle ja kuiville päänahoille jojobaöljyhoito tekee melkein ihmeitä! Hiustenhoidossa jojobaöljyä (kuten muitakin öljyjä) voi käyttää hiusnaamion tapaan siten, että öljyn antaa vaikuttaa kymmenisen minuuttia ja pesee pois. Öljyä voi myös lisätä kuiviin hiuslatvoihin ja jättää se niihin vaikuttamaan. Hiustenhoitoaineiden hoitavuutta voi myös buustata muutamalla tipalla jojobaöljyä. 

Monoi-öljy: “Tahitin naisten kauneuden salaisuus”

Ihanan tuoksunsa vuoksi monia ihastuttava monoi-öljy tehdään maseroimalla tiaré-kukkia kookosöljyssä. Tahitin naisten kauneuden salaisuudeksikin hehkutettu monoi-öljy sopii iholle ja hiuksille sopii vallan mainiosti. Myös auringonoton jälkeen monoi-öljy rauhoittaa, hoitaa ja ravitsee ihoa.

Risiiniöljyä ripsiä tuuheuttamaan ja parrankasvun tueksi

Risiiniöljy tunnetaan aivan erityisesti ripsi- ja kynsinauhaöljynä. Ripsiä vahvistaa, tuuheuttava ja pidentävä risiiniöljy on tullut suosituksi myös parrakkaiden keskuudessa. Säännöllisesti risiiniöljyn ravinteikkuutta hyödynnellen hoidettu parha on muhkea, tuuhea – ja komeimmillaan! Myös kynsinauhoille risiiniöljy on koostumukseltaan paksuhkona ja erittäin ravinteikkaana todella hyvä valinta.

Asiantuntijan vinkit ihoöljyjen käyttöön

– Valitse aina kylmäpuristettu öljy, missä ei ole mukana mitään lisäaineita tai hajusteita. Luomulaatuisia öljyjä on hyvä suosia. Kylmäpuristetuissa öljyissä kaikki ravintoaineet ovat tallella ihosi hyödynnettäväksi.

– Kannattaa valita ihoöljy, joka on pakattu tummaan lasipulloon. Tumma lasi suojelee öljyä parhaiten valon vaikutuksilta. Muovipulloon pakattuja öljyjä on hyvä välttää.

– Valitse omalle ihotyypille sopiva öljy ja levittä se aina vähän kostealle (pyyhekuivalle) iholle. Silloin ihoöljy imeytyy parhaiten.

– Ihoöljy on hyvä säilyttäää valolta suojattuna.

– Ihoöljyjä voi mainiosti käyttää päivittäin. Joillekin hyvä kasvovesi ja kasvoöljy riittävät yöksi – aina ei tarvita yövoidetta. 

– Kasvovoiteitaan voi rikastaa lisäämällä niiden joukkoon hiukan öljyä ennen kasvoille sivelemistä.

– Kaikki öljyt sopivat meikinpoistoon – valitse siis meikinpoistoöljysi ihotyyppisi mukaan (eli käytä meikinpoistoon samaa öljyä, mitä muutenkin hyödynnät – näin vältyt myös turhan monilta puteleilta).