Nyt papupata porisemaan

Tästä kasvismurkinasta tykkäsi myös lihansyöjä! Lihattoman lokakuun lopulla tuli minulle tilaisuus kokata vegaanista kasvispataa vannoutuneelle lihansyöjälle. Sain houkuteltua keski-iän ylittäneen isäni luokseni lounaalle ja antamaan vilpittömän mielipiteensä papupadasta, ilman kermatilkkaakaan. Haaste vastaanotettu!

Lihaton lokakuu on mielestäni ollut mainio tapa saada ihmiset kokeilemaan kasvisruokia, yhteisen haasteen merkeissä. Joillekin, kuten isälleni, tällainen sitoutuminen on tuntunut liian isolta hypyltä lähtökohtaisesti. Itsekin olen noudattanut jo pitkään viikottaista kasvisruokapäivää, joka on tuntunut kevyeltä laskeutumiselta fiksumpaan kokkaamiseen ja syömiseen.

Tämän viikon kasvisruokapäivänä sainkin isäni mukaan, kokkaamaan ja syömään Mung-papupataa. Tässä reseptini:

Mungpapupata neljälle

loraus oliiviöljyä

3 valkosipulin kynttä hienonnettuna

3 cm pala inkivääriä hienonnettuna

kuivattua chiliä, sinapinsiemeniä, kurkumaa, muskottipähkinää ja juustokuminaa morttelissa sekoitettuna oman maun mukaan – maistelemalla ja haistelemalla sekoituksen koostumus selviää!

2 sipulia hienonnettuna

2 keltaista paprikaa paloiteltuna

3 perunaa kuorittuna ja paloiteltuna

350 g mungpapuja liotettuna ja huuhdottuna

1 l kasvislientä tai vettä

3 tomaattia paloiteltuna

tomaattimurskaa purkillinen

2 kahden limen mehu

suolaa

tuoretta korianteria runsaasti

ruokalusikallinen luomuhunajaa

1. Kuumenna öljy ja kuulota sipuli, valkosipuli ja inkivääri.

2. Kun sipuli on läpikuultavaa lisää mausteseos, mungpavut ja vesi.

3. Anna pohjan kiehua noin 20 minuuttia ja lisää perunat.

4. Anna seoksen kypsyä hiljalleen 25 -30 min tai kunnes perunat ja mungpavut ovat kypsiä.

5. Lisää hunaja, tuore tomaatti sekä tomaattimurska ja keitä pataa vielä 10 minuuttia.

6. Lisää limejen mehu, tuore korianteri ja mausta tarvittaessa suolalla.

Padan kylkeen tuppaan itse keittämään riisiä. Mieheni haluaa tavallista täysjyvää ja minä taas valitsen mielelläni Basmati-riisin. Oli niin tai näin niin lisukkeetkin valmistuvat Adukin luomu-aineksista, joita ovat padan pavutkin. Reseptihän on kokonaisuutena älyttömän helppo ja mukavaa yhteistä tekemistä vielä kaikenlisäksi.

Ja sitten kommentteihin. Isäni sanoi, että vaikka tietää ravintoarvojen olevan kohdallaan, hänestä tuntui että hän syö kevyesti, koska ruuassa ei ollut lihaa.

Maut ja erityisesti pavun maku tuntuivat olevan erittäinkin mieleen, eikä oma kasvisruokapäivä kuulemma opettelun jälkeen tuntunut vaivalloiselta idealta. Illalla sain vielä äidiltäni viestin että isäni oli kehunut ihmetellen ruokaa kotimatkalla, kuinka ei hän tiennyt että noinkin hyvää ja täyteläistä ruokaa voi tehdä ilman maitotuotteita tai lihaa.

Teksti ja kuvat: Mia Backman