L-kysteenistä ja NAC:ista apua krapulaan

Ilolientä lipitelleet pikkulinnut ovat jo kauan sitten liverrelleet maksaa suojaavan NAC:in eli N-asetyylikysteiinin vaikutuksesta krapulan lievittämiseen. Nyt sitä lähellä olevasta L-kysteniista on saatu oivallisia tutkimustuloksia kankkusen kaventamisen saralla. N-asetyylikysteiinin ja L-kysteiinin lisäksi Ruohonjuuresta löytyy muitakin kohmeloa karkottavia ravintolisiä. Osa populasta esimerkiksi ylistää chlorellan hyötyjä kohmelon kampittajana. Krapulaa estäviin ja helpottaviin apureihin tutustumme tässä jutussa. Se toki on kokonaan toinen kysymys, että - onko pöhöttävää pöhnäoloa edes syytä hankkia?

L-kysteiini jeesii tunnetuimpia krapulaoireita: päänsärkyä, pahoinvointia, ahdistusta ja stressiä. Saman vaikutuksen saa aikaan NAC eli N-asetyylikysteiini

Varsin moni kuitenkin toisinaan tulee kipanneksi kitusiinsa ilolientä enemmän kuin hyväksi olisi. Kroppa protestoi juominkeihin krapulalla aamuisen olon ollessa kuin olmilla konsanaan. Myrkkyjä poistavalla maksalla on duuniputki päällä.

Mutta miten kohmelon saisi vältetyksi? Juo runsaasti vettä illan aikana ja syö hyvin – ei varmasti uutta kenellekään. Myös Ruohonjuuren ravintolisistä saattaa hyvinkin olla jeesiä maksan toiminnan tueksi ja kankkusen karttamiseksi.

Me Ruohonjuuressa emme toki missään nimessä suosittele alkoholin liikakäyttöä. Tämän jutun vinkkien tarkoituksena ei siis ole kannustaa ihmisiä kietaisemaan alkoholia kitusiinsa aiempaa enemmän. Vinkkien tarkoituksena on sen sijaan jeesiä nauttimaan elämästä enemmän ja helpottamaan oloa silloin, kun hetki on heikko.

Kaikki sen tietävät: alkoholia tulisi nauttia vastuullisesti. Vastuullinen alkoholin lipittelijä suojelee elimistöään ja ajattelee seuraavaa päivää – ennen kaikkea kontrolloidulla juomisella, mutta myös välttämällä muulla toiminnallaan tarpeettomia lisäseuraamuksia.

L- kysteiini ja NAC (N-asetyylikysteiini) krapulan lievittäjinä

Paljon julkisuutta saaneen tutkimuksen mukaan L-kysteeni -aminohappo auttaa maksan taakkaa hajottamalla tehokkaasti krapulaoireita aiheuttavaa asetaldehydia. Tämän ansiosta L-kysteiini jeesii tunnetuimpia krapulaoireita: päänsärkyä, pahoinvointia, ahdistusta ja stressiä. Saman vaikutuksen saa aikaan NAC eli N-asetyylikysteiini – moni on kokenut sen toimivan jopa julkisuutta niittänyttä L-kysteiiniä tehokkaammin.

L-kysteniin sekä N-asetyylikysteiinin (NAC) teho kankkujen kampittajana perustuu juuri noiden aminohappojen reagointiin asetaldehydin kanssa. Asetaldehydiä kehomme tuottaa sen käsitellessä etanolia. Myrkyllisenä aineenvaihduntatuotteena asetaldehydi saa kehossamme aikaan krapulan leijonanosan krapulaoireista.

Vaikka tippa ei olisikaan tappanut, eikä ämpäriinkään hukuttu, usein baari-illan jälkeisenä aamuna ahdistaa. Vaikka kumpikaan mainetta niittäneestä aminohapoista ei poista mahdollisuutta tolkuttomaan toikkarointiin, niiden on todettu lievittävän aamuista ahdistuksen tunnetta.

L- kysteiinin ja NAC:in  (N-asetyylikysteiini) käyttö

Ennaltaehkäisy on terveyspulmissa aina tunnetusti tehokkaampaa kuin vaivojen hoito. Juomatta jättäminen lienee sataprosenttisen tehokas keino krapulan estoon.

L-kysteniinin ja NAC:in käytössäkin olennaista on ajoitus: ne tulee nauttia ilolientä lipitellessä – eli illan aikaa alkoholijuomien kaverina.

L-kysteiini jeesii tunnetuimpia krapulaoireita: päänsärkyä, pahoinvointia, ahdistusta ja stressiä. Saman vaikutuksen saa aikaan NAC eli N-asetyylikysteiini

NAC:in ja L-kysteiinin muut terveyshyödyt

Vaikka krapulan lievittäminen kysteiini-aminohappojen avulla kovasti kansaa kiinnostavana aiheena onkin lyönyt läpi, NAC:ista ja L-kysteiinista on paljon muutakin apua hyvinvoinnin lisäämisen saralla. Ja yleensä NAC:isa ja L-kysteiinia käytetäänkin muihin vaivoihin.

Kummankin aminohapon tärkein pointti on niiden maksan toimintaa tukeva ominaisuus – usein puhutaan jopa maksaa suojaavista tekijöistä.  L-kysteiini ja NAC auttavat maksaa poistamaan kehosta myrkkyjä ja saattavat tuoda apua vapaiden radikaalien aiheuttamiin vaivoihin, ateroskleroosiin,  kystiseen fibroosiin ja myös krooniseen keuhkoahtaumaan. Esimerkiksi homeille altistuneet hyödyntävät usein kysteiini-aminohapoista etenkin NAC:ia toipumistaan tukemassa.

Kumpi valita: L- kysteiinin vai NAC (N-asetyylikysteiini)?

Mediassa puhuttavan uuden tutkimuksen kohteena käytetty L-kysteiini-aminohappo herätti oitis valtavan kiinnostusryöpyn. Itä-Suomen yliopiston ja Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa todettiin L-kysteiinin siis helpottavan alkoholin asetaldehydin aiheuttamia yleisimpiä krapulaoireita, kuten pahoinvointia, päänsärkyä ja ahdistusta. Tutkimuksen mukaan L-kysteiini auttaa siis hajottamaan asetaldehydia, kun sitä käytetään alkoholin nauttimisen yhteydessä.

Ruohonjuuren hyllyillä on lukuisia ravintolisiä, jotka sisältävät L-kysteiiniä tai N-asetyylikysteiiniä eli NAC:ia. Vaikka nimet kuulostavat erilaisilta, ne ovat käytännössä samaa aminohappoa. NAC on luonnossa esiintyvän kysteiinin johdannainen, joka käyttäytyy tasapainoisemmin suolistossa kuin tavallinen kysteiini. Osa NAC:sta hajoaa pelkäksi kysteiiniksi jo suoliston pinnalla ja loput maksassa. Molempia aminohappomuotoja voidaan käyttää silti samoihin käyttötarkoituksiin ja ne toimivat samalla tavalla.

Suoja-ravintolisä on monivaikutteiden apu krapulan estoon

Rohtos Labs:in klassikkomainetta nauttiva SUOJA on aminohappo- ja kasvisuutevalmist, jossa samansuuntaisesti ja toisiaan tukevasti vaikuttaa aimo kimara krapulaa ehkäiseviä ainesosia. Pelkkiin kysteiini-aminohappovalmisteisiin verrattuna Suoja on siis toiminnaltaan monipuolisempi – kuin “sveitsiläinen linkkuveitsi” krapulan eston saralla.

Suoja-ravintolisä sitoo alkoholin myrkyllisiä palamisjätteitä, palauttaa kulutetut vitamiinit ja hivenaineet ja suojelee maksaa.

Usein ajatellaan, että huono olo juhlien jälkeisenä aamuna johtuu lähinnä nestehukasta. Tämä pitääkin osin paikkansa, mutta tämänhetkisen tieteellisen ymmärryksen mukaan suurin syy on toksiinien kertyminen elimistöön. Rohtos Labsin SUOJA on ravintolisä, joka taistelee kroppasi puolella alkoholin aiheuttamia haittavaikutuksia vastaan.

Tässä tuotteessa yhtenä tehoaineena temmeltää maksaa puhdistavista ominaisuuksistaan tunnetuksi tullut, antioksidanttisesti vaikuttava maarianohdake auttaa ylläpitämään normaalia verensokeritasoa, vaikuttaa suotuisasti sydänterveyteen ja suojaa soluja oksidatiiviseltä stressiltä. 

Alkoholin aineenvaihdunnassa syntyy asetaldehydiä, joka on huomattavasti myrkyllisempää kuin itse alkoholi. Maksa tuottaa glutationia, joka neutraloi asetaldehydiä, mutta nautittaessa useita alkoholiannoksia peräkkäin maksan glutationivarastot ehtyvät väliaikaisesti. Tämän jälkeen asetaldehydiä alkaa kertyä elimistöön määriä, jotka aiheuttavat suuren osan oireista seuraavana aamuna. SUOJA on suunniteltu tukemaan glutationin tuotantoa sekä suojaamaan maksaa yleisesti.

Alkoholin juominen vaikuttaa kehoon muutenkin. Alkoholi on diureetti, eli se kiihdyttää nesteen poistumista elimistöstä, mikä kuluttaa samalla myös monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi alkoholi aiheuttaa ns. oksidatiivista stressiä ja kehoon syntyy vapaita radikaaleja, mikä heikentää hetkellisesti solujen antioksidanttisuojaa.

SUOJA sisältää antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja yrttejä sekä muita luonnollisia ainesosia. Antioksidantit neutralisoivat elimistöön syntyneitä vapaita radikaaleja, aminohapot auttavat myrkkyjen prosessoinnissa ja rohdokset, kuten maarianohdake, tukevat maksan toimintaa.

SUOJAn koostumus täydentää terveellistä ravintoa ja tukee maksan normaalia toimintaa (mm. maarianohdakkeen ansiosta) sekä auttaa kehoa eliminoimaan alkoholin käytöstä aiheutuvia myrkkyjä. Se luonnollisesti tukee maksan tervettä toimintaa myös niillä, jotka eivät nauti alkoholia, mutta altistuvat yleisille myrkyille ja saasteille.

Kehon molybdeenitasot vaikuttavat krapula-alttiuteen

Jos kehon molybdeenivarastot ovat vähissä, kankkunen hyppää kyytiin jo minimaalistenkin alkoholiannosten nauttimisen myötä. Moni on saanutkin tehokasta jeesiä krapula-alttiutensa helpottamiseen molybdeeni-ravintolisäkuurin avulla.

Usein molybdeenitasojen kutistumisen syynä on MSM-tuotteiden pitkäaikainen nauttiminen. MSM kuluttaa kehomme molybdeenivarastoja ja siksi MSM.n vakiokäyttäjien on suositeltavaa ottaa molybdeeni-ravintolisäkuuri esimerkiksi kerran vuodessa.

Toinen vaihtoehto on suosia MSM-tuotteita, jotka on jo valmiiksi rikastettu molybdeenillä. Tällaisia ovat esimerkiksi Foodinin ja Puhdistamon MSM+C -jauheet.

Chlorellan ja elektrolyyttijauheiden hyödyt kankkusen kampittajana

Jotta krapulaa ei kehkeytyisi, kannattaa monen mielstä ennen iloliemissä ilkamoimista nauttia chlorellaa. Japanilaisen yliopistotutkimuksen (Dr. Fukuin Sapporo ) mukaan juurikin chlorella poistaa 96 % krapulan oireista, kun chlorellaa on popsittu 4-5 grammaa ENNEN alkoholille antautumista.

Chlorellan on todettu sitovan itseensä alkoholin epäpuhtaudet, jolloin myrkyt eivät pääse tavallisessa määrin kuormittamaan maksaa. Krapulan välttäminen on siis tärkeää aloittaa ennen pirskeissä piipahtamista.

Kun chlorella toimii toisilla, osa porukasta ylistää kankkusen karkoittajana elektrolyyttijauheita. Nerokkaana nesteyttäjänä elektrolyyttijauheet elvyttävät elimistön entiselleen vinhaa vauhtia.

Samurai- eli umeboshi-luumuilla kohmelo kuriin?!

Mutta mitä ihmettä ovat arvoitukselliset samurai-luumut? Ne ovat japanilaisen ruokakulttuurin helminä hohtavia umeboshi-luumuja, joiden kehutaan kosteimpienkin koitosten tuoksinassa pitävän nauttijansa samuraiden tapaan elämänsä kunnossa – valmiina taisteluun!  

Kerrotaan, että mystisen maineen omaavien umeboshi-luumujen avulla muinaiset samurait selättivät hurjimmatkin haasteet – jopa silloin, kun edellisilta oli venähtänyt pitkään ilolienten kallistelun tuoksinassa. Nytkö se siis paljastui – samuraiden salaisuus?

Umeboshi-luumujen vaikutuksesta kankkusen karkottamiseen ei ole juurikaan tutkittua tietoa – mutta legenda elää ja voi hyvin. Joka tapauksessa umeboshi-luumujen nauttiminen on terveysteko – oli kohmelokoitosta tai ei.  Maultaan hiukkasen happamahkojen umeboshi-luumut sisältävät kosolti rautaa, kalsiumia ja antioksidantteja. Niiden pupeltaminen jeesii ruuansulatusta ja edistää myös sydämen hyvinvointia.