Kaupunkiviljely kannattaa – luomutaimia saat pian Ruohonjuuresta!

Miten yrtit oikein saa menestymään parvekelaatikoissa tai avomaalla? Miten taimia tulisi hoitaa ja vihanneksia viljellä salskean sadon saavuttamiseksi? Kysyimme muutaman vinkin Kampin Ruohonjuuren Vuokolta, joka luomuyrtti- ja kotitarvevihannesviljelyn konkari.

 Kaikkein tärkeintä viljelyn onnistumisessa on varmistaa kaikille kasveille optimaaliset valo-olosuhteet, Vuokko opastaa ja toteaa, ettei esimerkiksi basilikaa pysty millään saamaan kukoistamaan pimeässä ja viileässä paikassa.

Kuten arvata saattaa, myös vesi tai oikeammin tasainen, kullekin kasville sopiva kosteus on tärkeä tekijä viljelmien onnistumisessa.

  Yleistäen voidaan sanoa, että ohut- ja isolehtiset kasvit tarvitsevat enemmän vettä kuin pienilehtiset kasvit, kuten vaikkapa timjami. Juureksia sen sijaan ei normaalikesänä tarvitse kastella kuin taimivaiheessa, koska ne saavat juurillaan vettä syvemmältä mullasta, Ruohonjuuren viljelyekspertti valistaa.

Kukkia poskeen ja marjakkoon

Yrttien ja juuresten kaveriksi kannattaa istuttaa syötäväksi kelpaavia kukkia. Ne paitsi näyttävät kauniilta myös karkottavat hyönteisiä vihannesten kimpusta. Esimerkiksi sametti- ja kehäkukka sekä krassit sopivat mitä mainioimmin tähän tarkoitukseen. Jos tahtoo saada kaalisatoa oikein kunnolla, kannattaa laitta krassi kaalimaan vartijaksi. Se houkuttelee tehokkaasti puoleensa kaaliperhoset, jolloin ne pistelevät poskeensa krassit – eivät kaaleja.

Syötäviin kukkiin kuuluvat myös orvokit, joita voi mitä mainioimmin istutella myös parvekelaatikkoihin yrttien kaveriksi – näky on niin kaunis, ettei muuta kukkaisloistoa välttämättä tarvita lainkaan!

Myös sitruunaruoho ja viinisuolaheinä ovat niin kauniita, että niillä voi hyvinkin korvata tavalliset parvekekukat, Vuokko kannustaa.

Ja fiksuahan se kieltämättä on: miksi viljellä mitään pelkästään silmän iloksi, kun samalla vaivalla saa sekä kauneutta että ravintoa!?

Monivuotisten yrttien ylistys

Ainakin Etelä-Suomessa monivuotisista yrteistä talvehtivat timjami, oregano, salvia ja mintut. Ne ovatkin helppo valinta ryytimaan asukeiksi. Myös viinisuolaheinä saattaa ainakin eteläisimmissä osissa selvitä useankin talven yli.

Keväällä monivuotiset yrtit kannattaa uudisleikata, jotta ne eivät pääse muuttumaan risumaisiksi vaan kasvavat tuuheina, Vuokko opastaa. Hän kertoo myös ravitsevansa monivuotisia kasvejaan kompostilla aina keväällä, jotta yrtit saisivat vahvistusta satokautta varten.

Spirulina ja nokkosvesi tuovat puhtia puutarhaan

 Nokkosvesi on maailman paras aine kasvimaakasvien ja yrttien ravinteena ja luonnonmukaisena torjunta-aineena esimerkiksi kirvoja vastaan, Ruohonjuuren Vuokko kehuu. Myös peltokortevettä voi mainiosti käyttää ravinteena. Tässä tärkeää on toki tunnistaa kasvi oikein: suokorte ei myrkkykasvina luonnollisestikaan kasvimaaravinteeksi kelpaa.

 Myös spirulina on loistava ravintopommi sekä talvella huonekasveille että yrteille ja kasvimaakasveillekin. Kastelukannulliseen vettä laitetaan puoli teelusikallista spirulinajauhetta – ja ravintobuusteri on sillä hyvä!

Huippusuosittuja, Kolin luomutilalla esikasvatettuja luomutaimia saapuu tänäkin vuonna Ruohonjuuren myymälöihin toukokuun puolivälissä.

Taimivalikoimassamme komeilevat tänä vuonna lehtikaali, basilika, korianteri, minttu, timjami, thai-basilika, punainen basilika, sitruunabasilika, rakuuna, sitruunamelissa, salvia, tomaatti, kirsikkatomaatti, persilja, kesäkurpitsa ja avomaankurkku.

Kolin luomutilan kuuluisat luomutaimet saapuvat myymälöihimme seuraavasti:

TAMPERE: MA 13.5. klo 12

JYVÄSKYLÄ: MA 13.5. klo 15

TURKU: TI 14.5. klo 12

RAISIO: TI 14.5. klo 14

SELLO: TO 16.5. klo 15

ISO OMENA: TO 16.5. klo 15

KAMPPI: MA 20.5. klo 15

HAKANIEMI: MA 20.5. klo 15

ITIS: KE 22.5. klo 15

REDI: KE 22.5. klo 15

JUMBO: KE 22.5. klo 15

Tule nopsasti nappaamaan omasi!