Kauneutta pintaa syvemmältä! Kauneudenhoito alkaa sisältä päin

Kauneus on katsojan silmässä - mutta myös ihmisen elämänasenteessa ja tavassa olla sekä elää.
Kauneutta pintaa syvemmältä! Kauneudenhoito alkaa sisältä päin

Terveys ja tasapaino ovat hyvinvoinnin avaimet ja vankka lähtökohta myös kestävään kauneuteen. Elämäänsä tyytyväisenä on helppoa huolehtia terveydestään, mikä heijastuu myös kauneuteen - esimerkiksi ihon ja hiusten kuntoon.

Raitis ilma, itselle mieleinen liikunta, monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo, hyvä uni ja sosiaaliset suhteen luovat pohjan niin terveydelle kuin kauneudellekin.

Itsestään selvää on, että todellinen kauneus piilee pintaa syvemmällä. Ulospäin näkyvääkin kauneutta voi toki tukea hyvinvointia lisäävillä elämäntavoilla: esimerkiksi runsaasti värikkäitä kasviksia sisältävä ruokavalio ehkäisee esimerkiksi ihon ennenaikaista vanhenemista.

Ihon ja hiuspohjan kunnolle tärkeitä ravintoaineita ovat etenkin sinkki, pii, A-, C-, E- ja B-vitamiinit. Tyydyttämättömiä rasvahappoja sisältävistä helokki-, hamppu- ja pellavaöljyistä myös ihosi iloitsee!

Jos ihosi on rutikuiva, suosittelemme nauttimaan hamppu- ja helokkiöljyjä samaan aikaa sekä sisäisesti että ulkoisesti. Myös riittävä vedenjuonti auttaa kuivaa ihoa voimaan paremmin!

Yrteistä ihon ylimpiä ystäviä ovat esimerkiksi kuona-aineiden poistumista tehostava, maksan toimintaa tukeva voikukka, Suomen luonnon tuhattaituriksikin osuvasti nimetty siankärsämö sekä nokkonen ja piirikas peltokorte.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkövinkkelistä vilkuillen munuaisngelmat näkyvät niin ihon harmautena kuin tummina silmänalusina kuin silmäpusseinakin. Munuaisten kunto heijastuu suoraan myös hiusten hyvinvointiin.

Munuaisia rasittavat ja siten ihoon harmautta tuovat etenkin pelot sekä stressi kaikenlaisine paineineen.

Myös mm. pernan ja keuhkojen toiminnalla on kiinalaisen lääketieteen mukaan merkityksensä ihon kauneuteen.

Suoliston merkitystä ei pidä väheksyä

Kauneudenhoito alkaa kirjaimellisesti sisäpuolelta. Suoliston kunto vaikuttaa olennaisesti myös ihoon. Jos suoliston toiminnassa on ongelmia, ravintoaineet eivät imeydy hyvin ja elimistö joutuu täten aliravituksi. Koska ihon pintasolukko, hiukset ja kynnet ovat tavallaan elintoimintojen kannalta tarpeettomia, elimistö karsii ensi niistä. Tämä näkyy esimerkiksi ihon kuivuutena, finneinä ja ihottumina.

Suolistoaan on syytä epäillä iho-ongelmien aiheuttajaksi etenkin silloin, jos samanaikaisesti kärsii toiminnallisista vatsavaivoista kuten turvotuksesta, ilmavaivoista, ummetuksesta tai ripulista.

Suoliston ja ihon terveyttä edistetään kasvisvoittoisella, värikkäällä ja kuitupitoisella ruokavaliolla, säännöllisellä ruokailurytmillä, liikunalla, riittävällä levolla ja stressittömällä elämänasenteella. Koska suolistolla ei tunnetustikaan ole hampaita, huolellinen pureskelu ja rauhallinen ruokailu tekevät eetvarttia!

Jos finnejä pukkaa, kannattaa välttää vehnää ja valkoista sokeria. Niin sokeri kuin valkoiset viljatkin lisäävät matala-asteista tulehdusta kropassa. Tämä heijastuu luonnollisesti myös ihon kuntoon ja näppylöitä saattaakin ilmestyä. Finniongelman parissa piehtaroivan kannattaa mahdollisuuksien mukaan karsia ruokavaliostaan turhat makeat ja valkoinen vehnä. Ihon kunto saattaa parantua tästä huomattavasti.

Hyveet ja kauneudenhoito

 

Koska ihminen on kokonaisuus, vaikuttavat sekä tunteet että mielialat ihon kauneuteen. Moni lienee havainnutkin iho-ongelmien pahenevan hetkinä, joina auringonpaiste ei yllä risukasan perukoille.

Tunnettua on varmasti myös hymyn kaunistava vaikutus ja se, että nauru pidentää ikää.

Antiikin hyveet ovat eettisesti ja moraalisesti arvokkaita luonteenpiirteitä. Hyveiden noudattaminen lisää ihmisen onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämäänsä: nöyryys, myönteisyys, avuliaisuus, toisten arvostaminen ja kunnioittaminen ja rakkaudellisuus heijastuvat myös kauneuteen - etenkin jos kauneutta katsoo pintaa syvemmältä.