Kalsium – elintärkeä kivennäisaine

Tiesitkö, että yli 99 prosenttia kehon kalsiumista on luiden ja hampaiden mineraaliaineksessa kiinteänä kalsiumfosfaattina?

Aikuisen naisen elimistössä kalsiumia on varastoituneena noin kilon painosta ja aikuisella miehellä hieman enemmänkin. Ei olekaan ihme, että kalsium on ihmiselle elintärkeä kivennäisaine.

Kalsiumin tehtävät kehossamme

Pieni, mutta erittäin tärkeä osa kalsiumista on elimistön nesteissä: veressä ja solunsisäisessä ja -ulkoisessa nesteessä. Niissä kalsium osallistuu useiden tärkeiden elintoimintojen säätelyyn, kuten hermoimpulssien välittymiseen, entsymaattisiin reaktioihin, rauhasten eritystoimintaan ja erityisesti lihassupistuksen syntyyn. Riittävään kalsiumin ja kalsiumia sisältävien ravintoaineiden saantiin on liitetty hyvin monenlaisia edullisia ilmiöitä, kuten verenpaineen lasku ja parempi painonhallinta.

Riittävästi kalsiumia

Ihmisen kehossa luusto toimii ensisijaisena kalsiumvarastona. Siksi pitkäaikainen niukka kalsiumin saanti saattaa pienentää luuntiheyttä ja lisätä osteoporoosin riskiä. Riittävä kalsiumin saanti on luuston kunnolle tärkeää kaikkina ikäkausina, sillä luusto on jatkuvassa muutoksessa ja uudistuu koko ajan. Elimistön tarkoituksenmukaista kalsiumpitoisuutta säädellään hyvin tarkasti mm. hormonaalisin mekanismein.

Kalsium ja imeytyminen

D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä ja sen hyödyntämistä elimistössä sekä luiden pysymistä kunnossa. Kalsiumin imeytyminen on tehokkainta silloin, kun tarve on suurimmillaan, esimerkiksi kasvuiässä ja raskauden ja imetyksen aikana. Ikääntymisen myötä kalsiumin imeytyminen yleensä heikkenee ja samalla sen poistuminen luustosta verenkiertoon kiihtyy.

Kalsiumin lähteet ruokavaliossa

Hyviä kalsiumin lähteitä ruokavaliossa ovat maitotuotteet sekä ne soija-, kaura-, riisi-, tai pähkinäpohjaiset juomat ja mehut, joihin on lisätty kalsiumia. Muita hyviä kalsiumin lähteitä ovat muun muassa kala, tofu, soijarouhe, mantelit, seesaminsiemenet, ruusunmarjasose, parsakaali, mustaherukat ja appelsiinit.

Minkä verran kalsiumia pitää saada?

Luiden uusiutumisen kannalta riittävän kalsiuminsaannin varmistamiseksi on tärkeää selvittää, minkä verran kalsiumia päivittäisistä elintarvikkeista saamme. Mikäli ravinnosta saadun kalsiumin määrä ei ole riittävä, on syytä käyttää kalsiumlisiä. Kalsiumin saantia voidaan lisätä tavanomaisten ravintolisien tai uuden iholta imeytyvän voiteen avulla. Erilaiset suolistohaasteet puhuttavat nykyään, siksi voiteesta ihon kautta imeytyvä kalsium on varsin tervetullut lisä terveystietoiden ihmisen työkalupakkiin.

Suomalaiset kalsiumin saantisuositukset mg/vrk
1-5 -vuotiaat 600
6-9 -vuotiaat 700
10-20 -vuotiaat 900
Aikuiset 800
Raskaana olevat 900
Imettävät 900

Kalsiumsuihke: Uusi, tehokas tapa tukea luiden terveyttä!

 

Nordic Healthin odotettu uutuus Kalkki+magnesiumvoide tarjoaa oikein oivallisen vaihtoehdon tablettimuotoiselle kalsiumlisälle. Luita vahvistava yhdistelmä kalsiumia ja magnesiumia on kehitetty optimaaliseen 1:1 suhteeseen ja sekoitettu kosteuttavaan, ihoa hoitavaan voiteeseen.

 

Kalsiumvoiteella on suoritettu in vitro –tutkimus Cardiffin yliopistossa Walesissa. Tutkimus osoitti kalsiumin tehokkaan imeytymisen voiteesta yhdessä magnesiumin kanssa.

Nordic Health Kalkki+Magnesiumvoide:

  •      Dermatologisesti testattu. Miellyttävä iholla!
  •      Sopii myös kasvissyöjille ja käytettäväksi raskauden aikana
  •      Ei sisällä parabeeneja, synteettisiä hajusteita tai väriaineita

 

Kalsiumille hyväksytyt terveysväittämät
Kalsium on tarpeellinen luuston pysymiselle normaalina
Kalsium on tarpeellinen hampaiden pysymiselle normaalina
Kalsium edistää normaalia hermovälitystä
Kalsium edistää veren normaalia hyytymistä
Kalsium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
Kalsium edistää lihasten normaalia toimintaa

Lähteet:

  1. Liikuntaravitsemus, sivut 167-175. Ilander O, Borg P, Laaksonen M, Mursu J, Ray C, Pethman K, Marniemi A. VK-Kustannus Oy 2008.
  2. Luustoliitto (Kalsium). https://luustoliitto.fi/luustoterveys/luustoterveelliset-elintavat/kalsium/
  3. Terveyskirjasto (Kalsium). http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00029
  4. Ravitsemustiede, sivut 169, 320, 328. Aro A, Mutanen M, Uusitupa M. Duodecim 2007.
  5.    Houston D, Heard C. Transdermal absorption of Calcium and Magnesium. Cardiff University 2018.
  6. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Kirjoittanut: Johanna Vänskä