Hormonitoiminta ja hyvinvointi

Hormonitoiminnalla on valtavan suuri merkitys naiselliseen hyvinvointiin - sen lienee huomannut melkein jokainen! Lue tästä jutusta lääkäri Emilia Vuorisalmen vinkit hyvään oloon.
Emilia Vuorisalmen hyvinvointivinkkejä naisille
- Kuormittumisen ja levon tasapaino on ehkä tärkein asia, jolla pitää hormonit kurissa. Pitkittyneesti koholla olevat stressihormonit vaikuttavat aina myös sukupuolihormoneihin. Esimerkiksi pitkään koholla ollut kortisoli vaikuttaa progesteronin eritykseen ja saattaa näin aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä, hormonaaliseen hyvinvointiin perehtynyt Emilia Vuorisalmi pohjustaa. 

Tärkeimmiksi elämäntapavinkeiksi hän nostaa riittävän unen, palauttavan liikunnan, meditaation ja kehon kuuntelemisen treenatessa. Väsyneenä Emilia suuntaa itse metsään kävelylle kun taas levänneenä ja energisenä hän saattaa vetää kovan tennismatsin tai mäkivetoja. 

Monipuolinen, mahdollisimman puhdas ja värikäs ravinto on peruspilari, johon on hyvä nojata. Myös riittävä hyvänlaatuisten rasvojen saanti on tärkeää hormonitoiminnalle.

- Itse suosin hyvänlaatuista luomuoliiviöljyä ja lisään kahviin myös lusikallisen neitsytkookosöljyä. Pyrin välttämään ruuan paistamista aina kun mahdollista, Vuorisalmi kertoo.

- Myös suoliston kunto ja mikrobiomi vaikuttavat monia reittejä pitkin sekä mielen että kehon hyvinvointiin. Pidä huolta, että ravinnossasi tarpeeksi kuituja ja prebiootteja sekä kiinnitä huomiota erityisesti siihen, miten syöt! Ota aikaa ja pysähdy aterian ääreen, jotta ruuansulatuskin ehtii mukaan eikä vihersmoothie mene hukkaan, hyvän olon asiantuntija vinkkaa.

Hyvinvointivinkkejä treenaamisen tueksi

Näin keväällä moni kaivaa lenkkitossut naftaliinista ja aloittaa harjoittelun valoisamman urheilutapahtumia varten. Mitä sitten kannattaisi muistaa kuntoilukauden startattua?

- Aloita harjoittelu maltillisesti ja mieti, mikä laji sytyttää juuri sinut ja antaa sinulle energiaa! Kuuntele kehoasi ja tee harjoittelusta helppoa, Vuorisalmi neuvoo.

Hän kertoo hankkineensa hetki sitten itse spinning-pyörän parvekkeelleen. Jo kestoltaan vartin mittainen kovatempoinen pyöräily kaksi kertaa viikossa riittää hyvin saamaan hien pintaan. Tuo annos puhtiurheilua piisaa monien terveysvaikutusten saamiseen. 

Myös ravintolisistä voi olla apua kuntoilijoille ja urheilijoille – ja kaikille muillekin pallontallaajille.

- Koska elämme jatkuvan viriketulvan keskellä, magnesiumin kulutus elimistössämme saattaa olla lisääntynyt emmekä välttämättä saa sitä ravinnosta tarpeeksi. Magnesium toimii elimistössä lukuisissa tehtävissä auttaen esimerkiksi tasapainottamaan HPA-akselin toimintaa. Siksi magnesium saattaakin lievittää ylivirettä ja helpottaa nukahtamista, Emilia Vuorisalmi opastaa.

Nukahtamisvaikeuksissa osa potilaista voi hyötyä magnesiumista yhdessä B6-vitamiiniin kanssa iltaisin. 

Kuormituksen keskellä on Vuorisalmen mukaan muutenkin tärkeää pitää huolta riittävästä B-ryhmän vitamiinien saannista. Mikäli B-vitaminien saanti ja imeytyminen ravinnosta ei ole riittävää hän kehottaa valitsemaan laadukkaita ja aktiivisessa muodossa olevia tuotteita, esimerkiksi foolihappoa biologisesti aktiivisessa muodossaan 5-methylhydrofolaattina ja B12-vitamiinia metylkobalamiinimuodossa.

Ravintolisien tarve ja annostus on kuitenkin hyvä arvioida yhdessä lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa.

- Pitkään jatkuneessa kuormituksessa saattaa olla tarpeellista mittauttaa esimerkiksi B12-vitamiinipitoisuudet. Tällähetkellä nousussa oleva kasvis- sekä vegaaniruokavalio saattavat altistaa B-12 vitamiinin puutokselle. On myös hyvä muistaa, että happosalpaajat voivat myös häiritä kyseisen vitamiinin imeytymistä.

Treenin jälkeisiä palautusvalmisteita miettiessä, Vuorisalmi kehoittaa valitsemaan mahdolisimman puhtaita ja mielellään luomulaatuisia tuotteita. Palautusvalmiste voi olla paikallaan jos treenin jälkeen ei ole mahdollisuutta syödä monipuolisesti palauttavaa ateriaa tai välipalaa.

Vuorisalmi suosittelee huolehtimaan myös näiden ravintoaineiden riittävästä saamisesta:

1) D-vitamiini.

2) Sinkki. Sinkki osallistuu yli kolmensadan entsyymin toimintaan ja on tärkeää esimerkiksi progesteronin muodostumisessa.

3) Seleeni. Suositus: pari parapähkinää päivässä riittää, myös kananmunat ovat hyvä seleeninlähde.

4) Jodi. Koska moni käyttää jodioimatonta suolaa, tullee riittävästä jodinsaannista pitää huolta. Suositus: Hyviä jodinlähteitä ovat esimeriksi kananmunat ja merilevä.

www.docemilia.com  /Instagram: @docemilia

 

Ruohonjuuren henkilökunta suosittelee:


NORDIQ Nutrition: Female Complex

"Female complex on oivallinen apu naisellisen hyvinvoinnin tasapainottamiseen. Sen sisältämän yrtti-combon ansiosta voin merkittävästi aiempaa paremmin. Suosikkituotteeni!"

- Johanna