Helppo ja herkullinen härkislasagne

Viljaton ja lihaton herkkuruoka? Onnistuu! Se on meillä juuri kokeiltu ja hyväksi havaittu Härkislasagne. Lasagne oli ensitreffiemme ruoka, joten sillä on erityinen merkitys perheessämme. Lasagnessa on ideaa näin syksyisin - herkullinen lasagne on todellista soulfoodia ja lisäksi ruuhkavuosia elävien (kuten me) arjen armollistaja, sitä valmistuu helposti iso määrä kerralla.

Vihreä linssi -lasagnelevyjä paketti

Härkiskastike

oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
2 salottisipulia tai tavallinen keltasipuli kuorittuna ja hienonnettuna
500 g härkistä
2 rkl tomaattipyrettä
1 ½ prk tomaattimurskaa
1 tl kanelia
2 tl basilikaa
1 tl paprikamaustetta
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Valkokastike

50 g luomuvoita
¾ dl vehnäjauhoja
6 dl luomumaitoa
¼ tl muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
1 kananmuna
150 g juustoraastetta

Valmistus

Valmista härkiskastike. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota ensin hienonnettuja sipuleita. Lisää härkis ja paista hetki. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 20 -30 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää vähitellen maito. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen sen aikaa, että kastike paksuuntuu. Ota liedeltä. Mausta ja vispaa kananmuna joukkoon. Sekoita kastikkeeseen vielä juustoraaste tai lisää juustoraaste erikseen kerroksiin.

Voitele vuoka tai käytä leivinpaperia suojana. Jälkimmäinen keino säästää sinut vuoan jynssäämiseltä.

Kokoa lasagne. Kaada pohjalle tilkka valkokastiketta. Lisää sitten lasagnelevyjä, sitten härkiskastiketta, sitten valkokastiketta jne. Säästä kuitenkin suurin määrä valkokastikkeesta pintaan.

Kypsennä uunissa noin 40 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummumaan. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen folion alla noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Kuvat ja teksti: Mia Backman, Ruohonjuuren asiakas